ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη φορά τα γιορτινά και τη… μάσκα της

Βαγγέλης Στολάκης24 Οκτωβρίου 2021

Με σκεπτικισμό, αγωνία, ανησυχία και… σφιγμένα δόντια υποδέχονται στη Θεσσαλονίκη το εορταστικό τριήμερο, με τους επιστήμονες, τους ειδικούς και τους αιρετούς να φοβούνται… επανάληψη του περσινού σκηνικού. Η επιδημιολογική εικόνα της πόλης, οι γεμάτες κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που τις τελευταίες εβδομάδες είναι στο «κόκκινο» και η σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις συνθήκες «κανονικότητας» που επικρατούν στη χώρα, θεωρούνται άσχημος οιωνός για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, οι μνήμες του «μαύρου Νοέμβρη» παραμένουν ζωντανές στη Θεσσαλονίκη, μιας πόλης που κατά τη διάρκεια του σκληρού και άγριου κύματος της πανδημίας μέτρησε τις πληγές της και θρήνησε εκατοντάδες απώλειες. Και μπορεί, πέρσι το ερώτημα που είχε τεθεί να ήταν εκείνο του lockdown ενόψει των εορτασμών του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Επετείου και φέτος να ήταν «παρέλαση ή όχι», η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ και το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη προκαλούν διάχυτη ανησυχία. Άλλωστε, πέρσι όλα ξεκίνησαν τέτοιες μέρες…

Με τα σημερινά δεδομένα, η πόλη προετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, χωρίς επιπλέον περιορισμούς από εκείνους που ισχύουν σε όλη τη χώρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, αλλά με αυστηρές συστάσεις για τήρηση των μέτρων, δηλαδή τη χρήση μάσκας ειδικά για εκείνους που θα συμμετέχουν ή θα παρακολουθήσουν τις μαθητικές παρελάσεις και την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τήρηση των αποστάσεων. Προβληματισμό, στους ειδικούς προκαλεί η ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ότι την παραμονή του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης η Λιτανεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρουσία πιστών. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ιερό Ναό επισημαίνεται πως η Λιτανεία «Θεού θέλοντος και του Αγίου συνεργούντος θα πραγματοποιηθεί όπως είχε εξ υπαρχής αποφασιστεί, σχεδιαστεί, προγραμματισθεί και δρομολογηθεί», ενώ τονίζεται πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

«Τηρήστε τα μέτρα» λένε οι ειδικοί

Ήδη, διευθυντές κλινικών COVID-19 νοσοκομείων ζητούν δημόσια οι εορταστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία κόσμου, όπως έγινε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο που μίλησε στη «ΜτΚ» δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για ματαίωση της παρέλασης. «Οι παρελάσεις είναι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους και είναι πλήρως οργανωμένες. Αν τηρηθούν τα μέτρα δεν υπάρχει φόβος» λέει. «Η συζήτηση για ματαίωση της παρέλασης θίγει τα πατριωτικά και θρησκευτικά συναισθήματα πολλών και μπορεί να υπάρξουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Πέρσι, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφειλόταν σε ένα σύνολο παραγόντων: έλευση φοιτητών, party, ανοιχτά μαγαζιά και εστιατόρια, μη τήρηση μέτρων. Φέτος, τα δεδομένα δεν είναι ίδια. Έχουμε τα εμβόλια» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. Συμπληρώνει μάλιστα πως είναι «αυτονόητο», όπως τονίζει, ότι το κοινό που θα παρακολουθήσει τις παρελάσεις θα φορά μάσκες. «Όπως και οι επίσημοι στην εξέδρα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις. Θα υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού. Μπορεί να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο κόσμος σαν να βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Καλό θα είναι οι ηλικιωμένοι που είναι ακόμα ανεμβολίαστοι να παρακολουθήσουν την παρέλαση από την τηλεόραση» λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ο Βασίλης Μποζίκας, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ και μέλος της ίδιας Επιτροπής, ζητά να εφαρμοστούν τα μέτρα όπως εφαρμόστηκαν και στην παρέλαση της Αθήνας και εμφανίζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις μαθητικές παρελάσεις. «Θα πρέπει οι συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές να μην παρασύρονται από το γεγονός ότι θα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι όταν βρίσκονται με ανεμβολίαστους να συμπεριφέρονται ως ανεμβολίαστοι» υποστηρίζει.

«Κάθε μέρα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Να τηρούμε τα μέτρα όπου και αν βρισκόμαστε και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη συγχρωτισμού» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Νομίζω πως δεν θα ξαναζήσουμε στη Θεσσαλονίκη, αν προσέξουμε όλοι, αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά» συμπληρώνει. Ο κ. Νίτσας μάλιστα, ξεκίνησε σειρά επαφών με τους μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς εκτιμά πως οι στρατιωτικές παρελάσεις μπορούν να γίνουν, καθώς «υπάρχει οργάνωση» όπως αναφέρει. «Τα παιδιά να μην παρελάσουν. Εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Η Θεσσαλονίκη βράζει. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι Θεσσαλονικείς. Να μην ξεχνούν τι συνέβη πέρσι» αναφέρει στη «ΜτΚ» η κ. Παγώνη.

Η «εθιμοτυπική» επίσκεψη του προέδρου του ΕΟΔΥ

Η επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει έντονα τους υπεύθυνους της διοργάνωσης των εκδηλώσεων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται η λήψη νέων επιπλέον μέτρων για το εορταστικό τριήμερο. Συστήνεται ωστόσο, με κάθε τρόπο η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την περασμένη Κυριακή προειδοποιούσε μέσω της «ΜτΚ» για την κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. Σε νεότερες παρεμβάσεις της ξεκαθάρισε ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, επισκέφτηκε την πόλη όπου πραγματοποίησε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η επίσκεψη του κ. Ζαούτη που εκπέμπει SOS μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον τριήμερο εορτασμό. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα ληφθούν νέα ειδικά μέτρα. «Τα μέτρα είναι (αυτά) που λέμε από την αρχή. Αποστάσεις, μάσκα, να αποφύγουμε το συνωστισμό» είπε, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας όμως «πως η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι ίδια και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ, εάν εμβολιαστούμε σε μεγαλύτερο ποσοστό, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε συζητήσεις για την παρέλαση». Ο Κ. Ζέρβας τόνισε πως θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι τις απαραίτητες προφυλάξεις με μάσκες και αποστάσεις. «Με ανησυχούν τα αυξημένα κρούσματα και κάνω έκκληση να συνεχίσουμε να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με μάσκες και προφυλάξεις. Η πόλη χρειάζεται την κανονικότητα και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε», επανέλαβε. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε γνωστό πως θα δημιουργηθεί νέο εμβολιαστικό κέντρο με κινητή εμβολιαστική μονάδα πίσω από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Νέα Παραλία, προκειμένου όσοι πολίτες το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάζονται άνευ ραντεβού. Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, βάσει του οποίου το εμβόλιο πηγαίνει στους πολίτες και όχι οι πολίτες σε εκείνο. Η πρώτη μάλιστα, «καταδρομική» όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Παραλία την ερχόμενη Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, καθώς εκτιμάται ότι λόγω αργίας θα υπάρχει πολύς κόσμος στο σημείο. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, άλλες δύο κινητές μονάδες θα διατεθούν για τις ανάγκες απομακρυσμένων χωριών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Ζέρβας και Ζαούτης, μακριά από δημοσιογράφους και κάμερες, εξετάστηκαν τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και εκφράστηκε ανησυχία και από τις δύο πλευρές.

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι εορτασμοί θα επιβαρύνουν πολύ την κατάσταση» αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα και έχει βάλει στο… μικροσκόπιό του την πόλη. Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες οι αρμόδιοι θα δηλώνουν… αναρμόδιοι και θα πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δημόσια χαρακτήρισε «λάθος» την περσινή διαχείριση της Θεσσαλονίκης τέτοια εποχή, φέτος δεν θα βρεθεί στην πόλη, ούτε στις 26, ούτε στις 27, ούτε στις 28 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο, πως ο πρωθυπουργός θέλει να αφήσει πίσω του την περσινή αστοχία που υπήρξε και για το λόγο αυτό δεν θα «ανέβει», κάτι που έκανε κάθε χρόνο ακόμα και πριν την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως εδώ και λίγες ημέρες ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε την λήψη αυστηρών μέτρων. «Ο Οκτώβριος του 2021 δεν είναι ο Οκτώβριος του 2020. Πλέον υπάρχουν τα εμβόλια. Δεν είναι όμως και ο Οκτώβριος του 2019 και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Αυτό σημαίνει ότι η παρέλαση πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες, που έχουν την πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας, να καθορίσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα για τη φετινή παρέλαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως άλλωστε έπραξε και πέρσι, με το πρόγραμμά της να εμπλουτίζεται συνεχώς.

Το επίσημο πρόγραμμα και η παρέλαση

Αύριο, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση των λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Προβλέπεται επίσης γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 11 π.μ. θα γίνει η επίσημη Δοξολογία στον ΙΝ Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην Δοξολογία θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Άμυνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. Εντός του Ιερού Ναού θα βρίσκονται μόλις 100 άτομα, τα οποία θα φορούν μάσκες και θα διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Το απόγευμα (6.30 μ.μ.) της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της Επετείου Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Έπους του ’40, παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου. Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων προβλέπει στις 10 π.μ. κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων. Η μαθητική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στην Τσιμισκή. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού, ενώ στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρών θα είναι και ο Κύπριος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τμήματα που θα παρελάσουν θα φορούν ελληνικές στολές απ’ όλη την Ελλάδα και οι εκπρόσωποί τους θα κρατούν ιστορικές σημαίες. Από τις αρμόδιες αρχές ήδη έχει γίνει σύσταση για τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας σε όλους τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, όπως επίσης και σε όσους βρεθούν στην εξέδρα των επισήμων είτε παρακολουθήσουν την παρέλαση από το δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και μία ιδιαίτερη επίδειξη, πέραν των καθιερωμένων, από την ομάδα «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, η παρέλαση θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ ήδη έχουν δηλωθεί οι υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων στα πολιτικά τμήματα που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Σημειώνεται πως πλην της στρατιωτικής παρέλασης, οι υπόλοιπες που θα γίνουν θα έχουν διάρκεια έως μία ώρα.

Η επίσκεψη της ΠτΔ

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία που πραγματοποιεί το ΑΠΘ. Στις 26 Οκτωβρίου, μετά την Δοξολογία θα βρεθεί στη δημοτική Πινακοθήκη, Βίλα Μπιάνκα, ενώ στις 5.30 μ.μ. θα δώσει το παρών στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Θα προηγηθεί γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών. Το γεύμα παρατίθεται προς τιμήν της από τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Α. Σπανό. Την επομένη, θα βρεθεί στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στο πλαίσιο των εγκαινίων της συλλογής και του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ενώ στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας θα εγκαινιάσει έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το βράδυ, θα παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της κ. Σακελλαροπούλου είναι υπό διαμόρφωση.

Τα εμβόλια έσωσαν 8.400 ζωές

Ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια για τον κορονοϊό όπως αποδεικνύει ελληνική μελέτη με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως επισήμανε τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19, ενώ υψηλή είναι η αποτελεσματικότητα και κάθε εμβολίου ξεχωριστά. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη η αποτελεσματικότητα παραμένει υψηλή και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά-επιδημιολογικά μοντέλα τα εμβόλια έως τις 11 Οκτωβρίου έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει εάν δεν είχαν εμβολιασθεί, ενώ ταυτόχρονα περιορίσθηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις που θα ήταν αναγκαίες αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Οκτωβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.