Στο μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των νομών αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης».
«Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον χαρακτηρισμό ως η πιο αδικημένη αναπτυξιακά περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτή η αίσθηση ή η πραγματικότητα της εσωτερικής ανισότητας στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, είναι ένα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πολιτικών επιλογών, αλλά και αντικειμενικών δυσκολιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σε μια ημερίδα με αντίστοιχη θεματολογία που παραδοσιακά έχει στην ατζέντα της μόνο θέματα υποδομών, περιβάλλοντος και δημοσιονομικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνεται το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί άλλωστε αυτό είναι το νόημα, ότι όλα γίνονται και απευθύνονται για τον άνθρωπο» ανέφερε η κ. Δερμεντζοπούλου.
«Ζητούμενο στο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης είναι οι συνέργειες, η ενεργοποίηση και ο προσανατολισμός όλων των παραγωγικών δυνάμεων και η υιοθέτηση ολοκληρωμένων και μακροπρόθεσμων πολιτικών και όχι οι μεμονωμένες παρεμβάσεις που τις ξεπερνά ο χρόνος με στόχο τη μείωση της ευαλωτότητας» σχολίασε.
Αναφερόμενη στις δράσεις του τομέα Υγείας, η κ. Δερμεντζοπούλου είπε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, θωρακίζει την δημόσια υγεία, συμβάλει-συνεισφέρει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ερχόμενη σε Διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας, με τις ΥΠΕ, με τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, με τους δήμους, λειτουργώντας ως ομπρέλα για την ισόρροπη ανάπτυξη και θωράκιση του υγειονομικού χάρτη των όμορων περιοχών. Η κ. Δερμεντζοπούλου εστίασε στις ενέργειες που γίνονται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού.
Κάνοντας τον μέχρι σήμερα απολογισμό της ΠΚΜ στον τομέα της Υγείας είπε ότι περίπου 80 εκ. ευρώ αξιοποιήθηκαν για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, σε όλα τα νοσοκομεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδόθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ, παρασχέθηκαν χιλιάδες tests μοριακής διάγνωσης Covid-19, συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης στα νοσοκομεία αναφοράς, χρηματοδοτήθηκε η έρευνα του Νοσοκομείου Παπανικολάου για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου και τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα, διανεμήθηκαν περισσότεροι από 35 τόνοι υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας, για τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Ως προς τον Τομέα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, σύμφωνα με την κ. Δερμεντζοπούλου η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι η ελεύθερη - απρόσκοπτη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Προσεγγίζουμε εμείς τους πολίτες, πάμε εμείς σε αυτούς, μεριμνούμε για την τήρηση της δημόσιας υγείας, ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της ΠΚΜ» ανέφερε η κ. Δερμεντζοπούλου και έκανε ειδική αναφορά στα τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην δυτική πλευρά της πόλης: «Παπαγεωργίου», «Ν. Παπανικολάου» και «424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο».
Αναλύοντας τις δράσεις στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής αναφέρθηκε στο πλαίσιο των οριζόντιων πολιτικών. «Αυτό είναι και το νόημα της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη, δηλαδή του κύριου στρατηγικού κειμένου της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών αναγκών» είπε η κ. Δερμεντζοπούλου.
Έκανε ειδική αναφορά στην διανομή τροφίμων μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (για το 2022 στο Δυτικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης οι ωφελούμενοι για το ΤΕΒΑ ήταν 34.483 και οι διανομές για το έτος 2022 ήταν 100. «Ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη με το οποίο αναλάβαμε μια πολιτική και ηθική δέσμευση: να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, να μην εγκαταλείψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας στη μοίρα του μοιράζοντας στις οικογένειες της Δυτικής Θεσσαλονίκης τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ενώ παράλληλα παρείχαμε και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.» είπε.
Η κ. Δερμεντζοπούλου αναφέρθηκε στη λειτουργία των κοινωνικών δομών στην Δυτική Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί/Παιδικοί/Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Δημοτικά Ιατρεία-Παντοπωλεία-Φαρμακεία, Συσσίτια, Υπνωτήρια Αστέγων, το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Συμβουλευτικά Κέντρα Οικογένειας, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών, δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
«Ως Περιφέρεια στηρίζουμε και εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη λειτουργία των δομών αυτών. Και ακριβώς για αυτό διεκδικούμε να έχουμε και την ολοκληρωμένη αρμοδιότητα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Γιατί και ξέρουμε τις ανάγκες και μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα» τόνισε η κ. Δερμεντζοπούλου.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Κάνε Κλικ για τη Ζωή” με την λειτουργία κέντρου 24ώρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης.
Ειδικότερα για τους Ρομά ανέφερε: «Oι Ρομά επίσης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε εδώ σε συνεργασία με τους οικείους δήμους και συνεχίζουμε τις ενταξιακές και όχι μόνο παρεμβάσεις που στόχο έχουν τόσο τους πληθυσμούς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες». «Στη δυτική πλευρά του νομού μας κάτι αλλάζει. Και μαζί αλλάζουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Τα νέα ζευγάρια που χτίζουν εδώ την οικογένειά τους, τα παιδιά στα σχολεία και στις παιδικές χαρές, οι ηλικιωμένοι στα πάρκα, οι εργαζόμενοι με τη βιαστική καθημερινότητά τους. Όλος ο κόσμος αλλάζει» κατέληξε η κ. Δερμεντζοπούλου.