Οι καταδικασμένοι σε θάνατο στο Άινταχο, πολιτεία της αμερικανικής Δύσης, μπορεί να τουφεκίζονται από εκτελεστικό απόσπασμα αν δεν είναι εφικτή η θανάτωσή τους με ενέσιμες χημικές ουσίες, δυνάμει νόμου που ενέκρινε χθες Δευτέρα το πολιτειακό κοινοβούλιο.
Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά από τη Γερουσία της συντηρητικής πολιτείας, μένει πλέον να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη.
Το Άινταχο θα γίνει έτσι η πέμπτη αμερικανική πολιτεία όπου είναι εγκεκριμένη αυτή η μέθοδος εκτέλεσης, μετά τη Γιούτα, την Οκλαχόμα, τον Μισισιπή και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με την οργάνωση Death Penalty Information Center (Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή).
Από το 1976, όταν τερματίστηκε το βραχύ μορατόριο στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στις ΗΠΑ, δυο άνδρες και μια γυναίκα εκτελέστηκαν με αυτό τον τρόπο, όλοι στη Γιούτα (δυτικά). Η πιο πρόσφατη εκτέλεση διά τυφεκισμού ανάγεται στο 2010.
Οι αμερικανικές πολιτείες που εφαρμόζουν την ποινή του θανάτου συναντούν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν τις απαραίτητες χημικές ουσίες για τις εκτελέσεις με ενέσιμα διαλύματα, λόγω της αντίστασης από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών που δεν θέλουν να συνδεθούν με την εσχάτη των ποινών.
Η θανάτωση από εκτελεστικό απόσπασμα στο Άινταχο δεν θα εγκρίνεται παρά μόνο αν είναι αδύνατη η χρήση ενέσιμων θανατηφόρων ουσιών.
Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων ACLU στηλίτευσε την υιοθέτηση του νόμου, «αποκρουστική» εξέλιξη κατ’ αυτή, χαρακτηρίζοντας «αρχαϊκό» το κείμενο.
«Το εκτελεστικό απόσπασμα είναι ιδιαίτερα μακάβριο (...) τέτοιες εκτελέσεις αφήνουν ανεξίτηλα στίγματα σε όλους όσοι εμπλέκονται», σχολίασε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το παράρτημα της ACLU στο Άινταχο.
Οι άνθρωποι που τουφεκίζονται από εκτελεστικό απόσπασμα υφίστανται «ακραίο πόνο» και «βασανιστικό θάνατο», πρόσθεσε η οργάνωση επικαλούμενη ειδικούς.