ΑΠΟΨΕΙΣ

ΗΠΑ-Πρόεδρος

 10/11/2020 16:00

Ξημερώματα 5/11/2020 μαθαίνουμε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Πιθανόν οριακά αλλά θα κερδίσει. Σήμερα που το διαβάζεται ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά την Πέμπτη το πρωί ξέρουμε την μέχρι στιγμής εξέλιξη.

Όλο το διάστημα πριν τις εκλογές είχαμε την εικόνα ότι ο Μπάιντεν θα κέρδιζε άνετα. Παρά τις έρευνες η εικόνα μιας διαιρεμένης χώρας σε τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που κάθε μία έχει άλλα κοινωνικά και εκλογικά χαρακτηριστικά όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα αποκάλυψε ότι η διαίρεση είναι βαθιά και οι συσχετισμοί οριακοί.

Οι δύο ακτές (η δυτική και τα νοτιοδυτικά και η βορειοανατολική) είναι με τους Δημοκρατικούς, οι άλλες πολιτείες με τους Ρεπουμπλικάνους. Που εδρεύει αυτή η διαίρεση; Μεγάλες πόλεις και σχετικά εύρωστες αλλά με ισχυρή παρουσία φυλετικών μειοψηφιών με ισχυρή παράδοση σε φιλελεύθερες κατευθύνσεις σε κοινωνικά προβλήματα εναντίον μέσου μεγέθους περιοχών με συντηρητικές κατευθύνσεις. Πράγματι αποτυπώνει κυρίως την διαίρεση όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα (την αντιμετώπιση τους). Σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας η εικόνα είναι θολή. Μήπως δεν έχασε η Χίλαρι για το σύστημα υγείας; Οι δημοκρατικοί πρότειναν να γίνει κάποιας μορφής (αξιόπιστο) σύστημα υγείας και καταψηφίστηκαν!

Δύσκολα στην Ευρώπη που έχουμε όλοι φιλελεύθερη παράδοση και περιθωριακά αυταρχικά κόμματα, αλλά μαλώνουμε για τη διαχείριση της οικονομίας τοποθετούμενοι είτε προς τον κρατικό συγκεντρωτισμό και έλεγχο είτε προς μια ρυθμιστική λειτουργία του Κράτους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κοινωνίες των ΗΠΑ συμφωνούν για τον ελάχιστο παρεμβατισμό στην οικονομία και μαλώνουν για τη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων.

Βαθιά διαίρεση. Οριακό αποτέλεσμα και για αυτό άλλωστε ο νυν πρόεδρος δημιουργεί φασαρία για την καταμέτρηση, τις διαδικασίες ψηφοφορίας και προσπαθεί να διατηρήσει την φασαρία αυτή μέχρι την παράδοση της θέσης.

Δύσκολα επίσης μπορούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα. Χωρίς να έχει την όποια σημασία το σύνολο ψήφων κερδίζει όποιος πλειοψηφεί αθροιστικά σε πολιτείες που έχουν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Σκεφτείτε να ψηφίζαμε έτσι εμείς (π.χ. οι Βουλευτές κάθε εκλογικής περιφέρειας μας να πήγαιναν σε αυτόν που πήρε την πλειοψηφία σε αυτήν ανεξάρτητα πόσοι ψήφισαν) και ο νικητής να ήταν αυτός που μάζεψε τις περισσότερες έδρες. Δύσκολο να το καταλάβουμε αφού δεν είμαστε ομοσπονδιακό κράτος!

Εκτός από τις ΗΠΑ υπάρχει και ο κορονοϊός που μας βασανίζει. Δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι να προσέχουμε και να φροντίσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς με 30-50 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αρχίζουμε και βλέπουμε γύρω μας και στο περιβάλλον μας. Περαστικά μας…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Νοεμβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις