Δεν θα αντέξει η αγορά ένα νέο lockdown, σύμφωνα με παραγωγικούς φορείς που μιλούν στη «ΜτΚ». Αν και πολλοί προτάσσουν τη δημόσια υγεία και τις ανθρώπινες ζωές σε πρώτο πλάνο, δεν κρύβει κανείς την αγωνία του για ενδεχόμενη κατάρρευσης της οικονομίας και πιθανά λουκέτα σε επιχειρήσεις και εταιρείες.
Η έννοια ενός τοπικού lockdown, σε περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, άρχισε να ακούγεται ιδιαίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα και να «σφραγίζεται» ως εναλλακτική, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Τα λόγια όμως έγινα πράξεις, με το πρώτο μερικό lockdown να γίνεται στην Ξάνθη.
Τα έντονα φαινόμενα χαλάρωσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολίτες και η αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, οδηγούν πολλούς σε επιφυλακή για την επόμενη ημέρα. Αν και μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για μέτρα με υπερτοπικό χαρακτήρα, κανείς δεν αποκλείει περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της αγοράς δηλώνουν πως θα «βαρέσουν κανόνια» σε ένα νέο lockdown, έστω και σε τοπικό επίπεδο.
Υποχώρηση μόνο σε περίπτωση ανάγκης
«Πιθανό νέο συνολικό lockdown θα έχει σχεδόν καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία, άρα και για την κοινωνία. Η οικονομία μας δεν αντέχει και νέα διακοπή δραστηριοτήτων η οποία, αν ο μη γένοιτο συμβεί, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο πλήθους επιχειρήσεων, και θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, ειδικά στην Ελληνική περιφέρεια» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας πως για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. «Θα πρέπει να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες της κυβέρνησης για την αποφυγή πιθανής έξαρσης της πανδημίας. Υπογραμμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις μας, όπως και στο τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου, έτσι και τώρα, εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα, ακριβώς για να διασφαλίσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και τη συνέχειά τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα φαινόμενα ανεύθυνης συμπεριφοράς πρέπει να σταματήσουν, και οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Βεβαίως αν η πανδημία λάβει έκταση, ίσως χρειαστούν τοπικά lockdowns για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά κι αυτά πρέπει ν’ αποφασισθούν έγκαιρα, χωρίς δισταγμούς και με αποφασιστικότητα» επισημαίνει.
«Πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία» δηλώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος. Αν και ο κλάδος των ξενοδόχων έχει δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω της πανδημίας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών σε κάθε περίπτωση. «Σίγουρα το αποτέλεσμα ενός νέου lockdown θα είναι καταστροφικό. Από την άλλη όμως, πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς, που έχουν περιορίσει επιτυχώς μέχρι στιγμής την πανδημία στη χώρα. Θα ήταν παράλογο να ανακοινώσουν ένα lockdown και να μην το ακολουθήσουμε. Κανένα ποσό δεν είναι μπροστά από το αντίτιμο του χαμού ανθρώπινων ζωών. Δεν τίθεται τέτοια ζυγαριά σε καμία περίπτωση. Αν κριθεί ότι πρέπει να κλείσουμε ξανά για λόγους υγείας, θα πρέπει να γίνει». Ο κ. Μανδρίνος αναλύοντας την κατάσταση που βρίσκονται οι ξενοδόχοι, παρουσιάζει την τωρινή περίοδο ως το χειρότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών, ενώ την ίδια ώρα οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. «Αν δεν κυλήσουν ομαλά τα πράγματα στο εξής, φοβάμαι πως θα χάσουμε και την επόμενη χρονιά. Κανείς αυτή τη σεζόν δεν θα βγάλει κέρδη, όλοι θα προσπαθήσουν να δουλέψουν ώστε να ισοβαθμήσουν τη ζημιά και να είναι έτοιμοι για το επόμενο έτος» συμπληρώνει.
Χαριστική βολή ένα νέο lockdown
Ένα νέο lockdown για τους περισσότερους αποτελεί μια εφιαλτική τροπή για την οικονομία. «Θα είναι η χαριστική βολή. Την πρώτη φορά αν γλιτώσεις, γλίτωσες. Στη δεύτερη όμως δεν θα γλιτώσεις με τίποτα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Ταφόπλακα χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο νέων απαγορευτικών μέτρων και ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. «Ενδεχόμενη νέα καραντίνα θα ήταν ταφόπλακα για χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και ένα βαρύ πλήγμα για την εθνική οικονομία, από το οποίο δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συνέλθουμε εύκολα. Δε νομίζω ότι το σκέφτονται καν οι αρμόδιοι, καθώς μπορούν να υπολογίσουν πλέον τις επιπτώσεις. Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε νέο κύμα πανδημίας γιατί αυτή τη φορά δε θα βάλουμε στην εντατική και σε μηχανική υποστήριξη εκατοντάδες πολίτες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας» δηλώνει στη «ΜτΚ».
«Ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου δίμηνου lockdown είναι τραγικά για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως ακόμα και ένα τοπικό lockdown θα τινάξει την αγορά. Μιλάμε για μια χαριστική βολή» σημειώνει για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. «Πρέπει να αποτραπεί κάθε πιθανό νέο lockdown. Αν τεθεί ως πρόταση, θα πρέπει να είναι ύστατη ανάγκη και να υπάρχει πραγματικά μια υγειονομική βόμβα σε κάποια περιοχή. Σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος δεν θα το αντέξει και θα αντιδράσει» εκτιμά.
Ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, η αγορά αναμένεται να καταρρεύσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη. «Η πτώση ξεκινάει στις 15 Ιουνίου, που θα αρχίσει η αποπληρωμή των επιταγών. Σήμερα το 72% είναι στον ‘Τειρεσία’, αν πάει στο 90% τι θα γίνει;» αναρωτιέται ο κ. Φιλιππίδης, κάνοντας λόγο για μια… κόλαση. «Μέσα στον Ιούλιο, χωρίς νέο lockdown, θα αντιμετωπίσουμε μια κόλαση. Θα ακούμε κάθε μέρα ότι κλείνουν επιχειρήσεις. Σε περίπτωση κιόλας νέου lockdown, θα τιναχθεί όλη η αγορά στον αέρα. Δεν σηκώνει ούτε ένα τοπικό lockdown» αναφέρει. «Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά, καθώς στο πρώτο lockdown σε πολλά που υποθέταμε ότι θα ισχύσουν, πέσαμε έξω. Πρέπει να γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα μέτρα για να υπολογίσουμε την καταστροφή που ίσως υπάρχει» δηλώνει ο Γιώργος Μαβινίδης α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης. «Ωστόσο δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα ένα νέο lockdown» τονίζει.
Η αγορά υποφέρει ήδη
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι επαγγελματιών, η αγορά ακόμα δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα ταμεία των περισσότερων να είναι άδεια. «Σε καταστήματα, υπηρεσίες και σε όλη την αγορά ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί 40-50%. Κυκλοφορώ στους δρόμους και βλέπω τα καταστήματα να είναι άδεια. Ήδη, οι έρευνες μας κάνουν λόγο για κίνδυνο λουκέτου σε 1 στις 7 επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Καββαθάς. «Προερχόμαστε από μια 10ετία οικονομικής κρίσης με πολλές πληγές ανοιχτές. Το βίαιο lockdown ήταν ένας ξαφνικός θάνατος για τους επιχειρηματίες, που συνέχιζαν να έχουν υποχρεώσεις, χωρίς κανένα έσοδο. Στα συσσωρευμένα χρέη της κρίσης, προστέθηκαν και αυτά του lockdown. Δυστυχώς νομίζω θα επιδεινωθεί η κατάσταση και το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της ανεργίας» εκτιμά.
«Ακόμα και τον Ιανουάριο, που δεν υπήρχαν μέτρα και ο κόσμος μπορούσε να είχε εύκολη πρόσβαση στα μαγαζιά, δεν είχαμε δουλειά. Τώρα, είναι ακόμα πιο δύσκολο να έρθει ένας πελάτης, όταν τους λες βάλε μάσκα, αντισηπτικό, μη δοκιμάζεις το παντελόνι και μην ακουμπάς τίποτα» σημειώνει ο Παντελής Φιλιππίδης, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Οι ρυθμοί δεν έχουν ανέβει ούτε για τους οδηγούς ταξί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» Κλήμη Λεοντιάδη. «Από το 90% στην πτώση του τζίρου, φτάσαμε στο 70% με την άρση των μέτρων. Ακόμα δεν έχουμε επανέλθει, περιμένουμε πως και πώς να ανοίξει το αεροδρόμιο, να έρθουν τουρίστες, μήπως και αυξηθεί η κίνηση» αναφέρει. Όσο για την περίπτωση νέου lockdown, λέει πως θα είναι καταστροφικό.
«Τα μαγαζιά υποφέρουν ήδη» λέει ο κ. Μαβινίδης, στηρίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν αμυντική συμπεριφορά. «Δεν κάνουμε ούτε τους μισούς τζίρους από αυτούς που κάναμε πριν. Ο κόσμος δεν φοβάται τον κορονοϊό, αλλά την επόμενη ημέρα. Φοβάται να ξοδέψει λεφτά, γιατί ίσως έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να υπάρξει ξανά ένα lockdown».
Αναμένονται απολύσεις στην εστίαση
Ο επιχειρηματίες της εστίασης πάλεψαν πολύ για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ικανοποιητική χωρητικότητα και μέτρα οικονομικής στήριξης. Μετά από αυτή την περιπέτεια, έχουν να αντιμετωπίσουν την διάθεση του κόσμου, που φαίνεται ότι ακόμα δεν ανταποκρίνεται. «Δεν βγαίνει ο κόσμος έξω ακόμα. Και ένας να έχει όρεξη και διάθεση να χαλάσει χρήματα, δεν θα ακολουθήσει η παρέα. Δείχνουν ότι φοβούνται την επόμενη ημέρα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ, Ιωάννης Φιλοκώστας.
«Πλέον απευθυνόμαστε σε εξαιρέσεις και όχι στον κανόνα. Πόσα μαγαζιά μπορούν να αντέξουν σε αυτές τις συνθήκες όμως; Και φυσικά δεν μιλάμε για 20 συγκεκριμένα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης που γεμίζουν» συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα, η εστίαση δεν θα αντέξει ένα νέο lockdown αλλά ανεξαρτήτως των εξελίξεων, θεωρεί σίγουρες τις απολύσεις εργαζομένων. «Οι απολύσεις θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή όταν κλείσει το 45νθημερο από την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Όταν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, και πληρώνεις εργαζόμενους από ένα απόθεμα ή δεν τους πληρώνεις καν και μαζεύονται χρέη, ούτε ο εργαζόμενος θα αντέξει, ούτε η επιχείρηση» σημειώνει. «Ήδη πολλά καταστήματα είναι στο παρά ένα πριν βάλουν λουκέτο. Αν εξαιρέσεις τα μαγαζιά που μαζεύουν νεολαία, όλοι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι περισσότεροι είχαν πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν κυκλοφορούν πλέον» στηρίζει.
*Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου 2020