Η συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, παρόντος και του διορισμένου από την ΦΙΦΑ υπερσυμβούλου της ομοσπονδίας Πετρ Φούσεκ, την προηγούμενη Τετάρτη, δείχνει να καθαρίζει το ομιχλώδες τοπίο γύρω από την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου. Οι δυο τους επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εφαρμοστεί η κοινή απόφαση που έλαβαν προ πολλού, παρά τη σθεναρή αντίσταση της Σούπερ Λίγκας και πιο συγκεκριμένα των ΠΑΕ που διαμορφώνουν τις ισορροπίες εντός του συνεταιρισμού. Καθόλου τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν προσκλήθηκε η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.
Στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας την 1η Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης ξεκαθάρισε πως ο Δικέφαλος τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στη μείωση των ομάδων. Κατά της αναδιάρθρωσης εμφανίζεται και ο Ολυμπιακός, ενώ διαφορετική είναι η στάση της ΑΕΚ. Δια του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Μηνά Λυσάνδρου, η Ένωση έθεσε προς συζήτηση στις 25 Ιανουαρίου ένα σχέδιο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος με τη συμμετοχή 14 ομάδων.
Με δεδομένο ότι 26 αγωνιστικές είναι λίγες, η ΑΕΚ πρότεινε τη διεξαγωγή ενός επιπλέον γύρου, μεταξύ πρώτου και δεύτερου, με τους αγώνες κάθε ομάδας να φτάνουν τους 34 ή τους 35. Η πρόταση συνάντηση ποικίλες αντιδράσεις, αφού ορισμένοι ενθουσιάστηκαν και κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για «αστειότητες». Τελικά, η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής, που θα μελετήσει το παραπάνω ενδεχόμενο.
Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι πως το επόμενο πρωτάθλημα, είτε με 16 ομάδες, είτε με 14, δεν θα περιλαμβάνει αγώνες πλέι οφ. Η ουσία, όμως, είναι αλλού…
Η διπλή απειλή
Βάσει του καταστατικού της, η ΕΠΟ εποπτεύει τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και μπορεί να παραχωρήσει τη διοργάνωσή τους στους ίδιους τους συλλόγους, όπως άλλωστε συμβαίνει στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες. Μπορεί, όμως, ανά πάσα στιγμή ομοσπονδία να ξαναπάρει στα χέρια της τα πρωταθλήματα κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν κατά νου στη Σούπερ Λίγκα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η κυβέρνηση έβαλε στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων την ΕΡΤ υπό την προϋπόθεση ότι του χρόνου οι ομάδες θα μειωθούν σε 14. Εξ ου και η αντίδραση του Γιώργου Βασιλειάδη, όταν έμαθε τις αντιρρήσεις της Σούπερ Λίγκας για την αναδιάρθρωση: «Να δούμε πού θα βρουν του χρόνου τηλεοπτικά συμβόλαια».
Τι προβλέπεται
Η Σούπερ Λίγκα ακόμη δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος σε περίπτωση που οι ομάδες μειωθούν σε 14 κι αυτό δεν συνιστά έκπληξη, αν αναλογιστούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, με κανονισμούς να γίνονται κουρελόχαρτα χάριν εξυπηρέτησης ομάδων. Το μοναδικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η πρόταση της ΑΕΚ, την οποία προαναφέραμε.
Βάσει εξαγγελιών, την επόμενη σεζόν θα διεξαχθούν η Super League 1 με 14 ομάδες ,η Super League 2 με 12 ομάδες και η Football League με 14 ομάδες. Για να συμβεί αυτό, θα ισχύσει η απόφαση για 3+1 ομάδες που θα υποβιβαστούν από την πρώτη κατηγορία, με τον τέταρτο από το τέλος να δίνει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Β’ εθνικής.
Οι πιο αδικημένοι θα είναι οι σύλλογοι που θα τερματίσουν στις τελευταίες τέσσερις θέσεις του πρωταθλήματος της Β’ εθνικής, αφού κατ’ ουσία θα πέσουν δύο κατηγορίες, ενώ οι 12 της Γ’ εθνικής ουσιαστικά δεν θα προβιβαστούν. Παρεμπιπτόντως, ούτε ο τρόπος διεξαγωγής της τρίτης κατηγορίας έχει ξεκαθαρίσει.
Όσον αφορά στις Λίγκες, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων, η Super League 1 θα παραμείνει αυτόνομη και κατά πάσα πιθανότητα η Super League 2 και η Football League θα έχουν κοινή διοργανώτρια αρχή, όπως συνέβαινε με την Ένωση Β’-Γ’ εθνικής.
Τα διαδικαστικά
Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης, η αναδιάρθρωση θα περάσει με νόμο από τη Βουλή μέσω τροπολογίας, που μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ σύντομα, αλλά προηγουμένως η ΕΠΟ καλείται να επιβεβαιώσει εγγράφως στην κυβέρνηση τη βούλησή της να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Γιατί το επιδιώκει αυτό η κυβέρνηση; Για τον απλούστατο λόγο πως θέλει να προστατευτεί σε περίπτωση συζήτησης περί αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ.
Μέχρι να κατατεθεί η τροπολογία και να μπει η αναδιάρθρωση στην τελική ευθεία, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όχι μόνο επειδή στην Ελλάδα οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες, αλλά και διότι κάποιοι επιμένουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακούει με ενδιαφέρον όσους αντιτίθενται στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο γρίφος των τηλεοπτικών
Από τη στιγμή που το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει καταρρεύσει, παρότι αποτέλεσε τον ένα και μοναδικό λόγο σύστασης της Σούπερ Λίγκας το 2006, το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα μοιραστούν του χρόνου τα χρήματα.
ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης και Παναθηναϊκός είναι προφανώς οι πέντε ΠΑΕ που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Οι υπόλοιπες 11 ομάδες του φετινού πρωταθλήματος πληρώνονται από 950.000 ευρώ μέχρι 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που παίρνει κάθε ένας από τους 16 συλλόγους της Β’ εθνικής δεν ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. Η τωρινή Γ’ εθνική προφανώς και δεν μπαίνει στη συζήτηση.
Του χρόνου, εφόσον ισχύει η αναδιάρθρωση, οι πέντε «μεγάλοι» θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ οι υπόλοιποι εννιά δεν πρόκειται να δουν τα χρήματά τους να αυξάνονται. Ο λόγος είναι πως οι 12 ομάδες της Super League 2 θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται στις 600.000 ευρώ και οι 14 της Football League στις 350.000 ευρώ.
Απαραίτητη είναι η διευκρίνιση πως για να πάρουν τα παραπάνω χρήματα, οι σύλλογοι, κυρίως της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας, θα περνούν από κόσκινο, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Όσο για τα κανάλια που θα αναλάβουν τις μεταδόσεις, στην αρχή της σεζόν είχε ακουστεί πως η Nova θα είναι αυτή που θα πάρει το πακέτο παραχωρώντας μέρος των μεταδόσεων στην ΕΡΤ. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο πως προ εβδομάδων ο Βόλος, πρωτοπόρος της Β’ εθνικής, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ΕΡΤ. Έκτοτε, βέβαια, οι Θεσσαλοί έχασαν σημαντικό έδαφος στη βαθμολογία, αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα.