ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ανάπλαση της ΔΕΘ στο επίκεντρο της συνάντησης Καράογλου – Τζήκα (Βίντεο - Φωτ.)

Στέφανος Μαχτσίρας10 Δεκεμβρίου 2020

Τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ανάπλαση του εκθεσιακού φορέα, μετά την επιλογή των 15 αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο που θα συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου με τη διοίκηση της ΔΕΘ – ΗELEXPO.

«Έργο – τοπόσημο» για την πόλη χαρακτήρισε την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο Θεόδωρος Καράογλου. «Παρά την πανδημία είμαστε on time, το έργο προχωράει με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των αρχιτεκτονικών γραφείων, το project θα αναδείξει την ΔΕΘ σαν μητροπολιτικό εκθεσιακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή. Η νέα ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2026 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχουμε θέσει η πόλη να καταξιωθεί ως κορυφαίο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, συνεδριακό και ερευνητικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης. Μέσα από ανάλογες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια αυτών που ήδη τρέχουν όπως για παράδειγμα το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και το Fly Over, η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε επίκεντρο της Βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της», σημείωσε. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του πως από τη νέα χρονιά οι εκθέσεις θα διεξάγονται με φυσική παρουσία.

«Η πόλη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μάλιστα σε βιοκλιματική κατεύθυνση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.

Με τη συμμετοχή δεκάδων κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου η επιλογή 15 εξ αυτών, τα οποία θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι 15 επικεφαλείς αρχιτέκτονες των διαγωνιζομένων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Φινλανδία και το Κουβέιτ.

Στις ομάδες που επιλέχθηκαν συμμετέχουν συνολικά 55 τεχνικά γραφεία από 17 χώρες, ενώ στις 7 από τις 15 επιλεγμένες ομάδες, συμμετέχουν 9 ελληνικά τεχνικά γραφεία ή μεμονωμένοι αρχιτέκτονες.

Ακόμη, στις ομάδες έργου των διαγωνιζόμενων συμμετέχουν 222 μηχανικοί, εκ των οποίων οι 56 είναι Έλληνες.

Γνώμονας της κριτικής επιτροπής αποτέλεσε η ικανότητα και δυνατότητα παροχής σχεδιαστικών προτάσεων από τους υποψήφιους, που θα συνδυάζουν την κατασκευή ενός εμβληματικού και σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, με ένα αστικό πάρκο 60 στρεμμάτων, τα οποία θα μεταμορφώσουν το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 θα παραδοθούν στους υποψηφίους οι αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές και τα αναγκαία σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση του διαγωνισμού.

Οι σχεδιαστικές προτάσεις τους για το πολυσύνθετο έργο της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, θα υποβληθούν μετά από 4 μήνες, στο τέλος Μαΐου 2021, και στη συνέχεια η διεθνής κριτική επιτροπή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.