Στις δύσκολες συνθήκες, που η σκληρή πραγματικότητα ξεπερνά τις αντοχές των ανθρώπων, η αλληλεγγύη και η εθελοντική προσφορά λειτουργούν ως αναχώματα στην κατάρρευση αλλά και ως κλειδιά στην ανακούφιση των παθόντων.
Εθελοντικές οργανώσεις, φορείς και οργανισμοί, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού», βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και με εντατικές προσπάθειες συνδράμουν στην αποκατάσταση της καθημερινότητά τους, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».
Όπως εξηγεί στο makthes.gr η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Ανθή Παΐλα «μια ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, οδηγούς και εθελοντές ήρθαμε στο κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά Καρδίτσας και στήσαμε το Κινητό Πολυϊατρείο “Ιπποκράτης”, στο οποίο παρέχουμε τους πρώτους ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις σε παιδιά και ενήλικες καθώς και ιατρικές συμβουλές.
Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει τη λειτουργία του έκτακτου Κέντρου ολιστικής υποστήριξης και φροντίδας παιδιών και οικογενειών με έδρα επίσης τον Δήμο Παλαμά, όπου παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες. Διαμορφώσαμε λοιπόν ένα χώρο όπου ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά απασχολώντας τα με δημιουργικό τρόπο, κυρίως μέσα από το παιχνίδι, και παράλληλα καταγράφουμε οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να προκύψει σε κάθε οικογένεια.
Πραγματοποιούμε όμως και κατ΄οίκον επισκέψεις σε πληγείσες οικογένειες, οι οποίες ενδεχομένως να δυσκολεύονται να μετακινηθούν καταγράφοντας οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε εδώ και το ασθενοφόρο του Οργανισμού, το οποίο πάντα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πραγματοποιούσε διακομιδές παιδιών και ενηλίκων σε νοσοκομεία».
Ωστόσο, μέσω του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που εδρεύει στη Λάρισα και συντονίζει όλες τις δράσεις και υπηρεσίες του Οργανισμού, στηρίζονται παθόντες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Προχωράμε σε απαντλήσεις υδάτων σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών του Δικτύου SupportCY»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ένωσε τις δυνάμεις του με το Σώμα Εθελοντών του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να στηρίξουν από κοινού όσους έχουν ανάγκη.
«Συνεχίζουμε πολύ δυναμικά τις απαντλήσεις υδάτων σε σχολεία, κατοικίες και άλλα σημεία, πάντα σε συνεργασία με την επιχειρησιακή ομάδα του SupportCY και με την καθοδήγηση και το πλάνο του Πυροσβεστικού Σώματος. Διαθέτουμε αντλίες υδάτων και άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα και παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται», λέει η κ. Παΐλα.
«Πρώτο μας μέλημα να ακούσουμε τις ανάγκες των πληγέντων»
Και μπορεί να έχουν περάσει 18 ολόκληρες ημέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στον θεσσαλικό κάμπο, ωστόσο η απελπισία, η απόγνωση και η αγωνία παραμένουν τα κύρια συναισθήματα που μπορούν να περιγράψουν όσα βιώνουν οι πλημμυροπαθείς, μιας και χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου, στερούμενοι βασικά αγαθά, όπως καθαρό νερό και είδη πρώτης ανάγκης!
«Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της καταστροφής και να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους από την αρχή. Η ψυχολογική τους κατάσταση είναι πολύ άσχημη, γι’ αυτό και πρώτο μέλημα μας εδώ είναι να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν όσο γίνεται ψύχραιμοι. Να μας μιλήσουν για τις ανάγκες τους, να επικοινωνήσουν το τι τους έχει συμβεί και να μοιραστούν τον πόνο τους, εφόσον έχασαν ουσιαστικά το βιος τους.
Η καθημερινότητα των κατοίκων εδώ έχει διαταραχτεί ολοκληρωτικά. Η αποκατάσταση των προβλημάτων δεν είναι απλή υπόθεση, είναι ένας μαραθώνιος. Οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι μεγάλες επομένως οι κάτοικοι και φοβισμένοι είναι και θυμωμένοι».
Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των πληγέντων
Η τραυματική εμπειρία των κατοίκων της Θεσσαλίας, δύσκολα θα ξεχαστεί και οι επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία είναι υπαρκτές. Ωστόσο, μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους και να κοιτάξουν μπροστά.
«Σίγουρα δεν λείπουν και οι ψυχοσωματικές διαταραχές. Σε πολλούς συνανθρώπους μας εντοπίζουμε διαταραχές στον ύπνο ή στο φαγητό, αυξημένο άγχος, φόβο για το μέλλον, προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και σωματικές ενοχλήσεις και αντιδράσεις, όπως παλινδρομήσεις, ταχυκαρδίες ή πονοκέφαλοι.
Από εκεί και πέρα, όσο περνάει ο καιρός, σε πιο πρακτικό επίπεδο, είδη ατομική υγιεινής, καθαριστικά, απορρυπαντικά, ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά και τρόφιμα είναι οι σταθερές ανάγκες των παθόντων», εξηγεί.
Υπάρχει κάπου ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους; τη ρωτώ. «Κι όμως υπάρχει», μου απαντά. «Όσο περνάει ο καιρός και μετρούν τις πληγές τους, γίνεται έκδηλη και η θέληση ότι θα τα καταφέρουν να ορθοποδήσουν και πάλι. Η βοήθεια που δίνουμε όλοι μας (η πολιτεία, η κοινότητα, οι εθελοντές κλπ.) τους κάνει να καταλάβουν ότι με πολύ κόπο μεν, θα επανέλθουν. Επομένως, όσο σκληρή κι αν είναι η καθημερινότητά τους τώρα, η ελπίδα είναι πάντα εκεί, κι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Εμείς οι άνθρωποι του “Χαμόγελου” είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προσφέροντας υποστήριξη, φροντίδα και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας στους κατοίκους που μας έχουν ανάγκη»!
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην «πρώτη γραμμή» και στα πύρινα μέτωπα του Έβρου
Ο Οργανισμός όμως ανταποκρίθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.
Συνέδραμε πολυεπίπεδα στην άμεση κάλυψη αναγκών των πολιτών, προσφέροντας υπηρεσίες με τα Πολυϊατρεία «Ασκληπιός Ι» και «Ασκληπιός ΙΙ», τα οποία σε συνεργασία και με τους ιατρικούς Συλλόγους Έβρου και Ροδόπης, ιδιώτες γιατρούς και με την 4η ΥΠΕ, παρείχαν:
- ιατρική φροντίδα
- ιατρονοσηλευτικές πράξεις
- ιατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις
- ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά και ενήλικες
- δημιουργική απασχόληση παιδιών