ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Αποκριά… χάρισε τη μάσκα της στον κορονοϊό

Φανή Σοβιτσλή14 Μαρτίου 2021

Χωρίς ξεφάντωμα, χορό, τραγούδι και μασκάρεμα, μιας και ο κορονοϊός φόρεσε για τα καλά και από πολύ νωρίς τη δική του μάσκα σε μικρούς και μεγάλους, θα περάσει η φετινή Αποκριά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί μία θέση μεταξύ των δημοφιλών προορισμών για το εορταστικό τριήμερο. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος δεν θα ανεβεί ούτε φέτος στο άρμα του, ενώ οι χαρταετοί της Καθαρά Δευτέρας δεν θα δώσουν τη χαρά στα μικρά παιδιά να βγουν στην εξοχή για να τον αμολήσουν στον αέρα.

Κόντρα σε αυτό το βαρύ κλίμα όμως, δήμοι και φορείς έβαλαν τα δυνατά τους, και με τη δύναμη του διαδικτύου ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, προσφέροντας ψηφιακά σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που θα κορυφωθούν την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία το καρναβάλι της Νάουσας έχει κάθε χρόνο την τιμητική του, φέτος όμως οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», το παμπάλαιο έθιμο, θα προβληθεί διαδικτυακά, με πρωτοβουλία του δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας. Για τη δημοτική αρχή, Αποκριά στη Νάουσα σημαίνει ξεφάντωμα, χορός, αλλά και τήρηση μιας παράδοσης που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τα έθιμα και οι παραδόσεις της περιοχής θα γιορταστούν μέσα από διαδικτυακές δράσεις οι οποίες δημοσιεύονται ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου (naoussa.gr), καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του δήμου (https://www.facebook.com/dimosnaousas και στο instagram @dimosnaoussas_official).

Παράλληλα, ο δήμος ετοίμασε σχετικό βίντεο, όπου Ναουσαίος λαογράφος ή ιστορικός θα μεταφέρει την ιστορική διαδρομή του προσώπου του Γενίτσαρου, αλλά και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.

Χωρίς θεατές οι Κουδουνοφόροι

Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού στο δήμο Λαγκαδά, ένα έθιμο που υπό κανονικές συνθήκες συγκεντρώνει την Καθαρά Δευτέρα πάνω από 50.000 επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη πομπή, θα μείνουν… σπίτι. Το έθιμο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της κοινότητας, θα αναβιώσει χωρίς κόσμο, λόγω της πανδημίας, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που θα τιμήσουν την παράδοση και θα βάλουν τη κουδούνα στο σπίτι και τη γειτονιά.

Στη Σκύδρα φέτος οι καρναβαλιστές, που άλλοτε ξεφάντωναν στη μεγάλη παρέλαση, δεν θα βάλουν τις στολές και τη μάσκα τους, ενώ ο δήμος σε πείσμα των καιρών «στόλισε» τους δημόσιους χώρους σε μία προσπάθεια να μεταφέρει στους πολίτες άρωμα Αποκριάς. Την Καθαρά Δευτέρα πάντως ο αποκριάτικος στολισμός θα αντικατασταθεί από εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, θα τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους δημοτικών κτιρίων και σχολείων κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της επανάστασης, ενώ στους δρόμους θα υπάρχουν σχετικά μπάνερς που θα παραπέμπουν στον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης.

Διαδικτυακά κούλουμα

Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες να μην επιτρέπουν το αποκριάτικο ξεφάντωμα, ωστόσο το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά μεταφέρει διαδικτυακά στους πολίτες την ατμόσφαιρα και το κλίμα της παραδοσιακής Αποκριάς.

Το online αφιέρωμα διάρκειας 150’ «Διαδικτυακά κούλουμα στο δήμο Παύλου Μελά» θα προβληθεί αύριο Κυριακή 14 Μαρτίου, από την ιστοσελίδα του δήμου μας www.pavlosmelas.gr και περιλαμβάνει μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, δρώμενα και έθιμα της Αποκριάς, ακόμη και παρουσίαση εκλεκτών εδεσμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

- Κατασκευή χαρταετού, μέσω βίντεο από την ιστοσελίδα του δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και στο κανάλι YouTube. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν να κατασκευάζουν χαρταετό, ενώ τα παιδιά θα μάθουν ότι το πέταγμα του χαρταετού είναι μια αφορμή για εξόρμηση στη φύση που τους γεμίζει όλους χαρά.

- Ακόμη μέλη της φιλαρμονικής μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, ετοίμασαν ένα αποκριάτικο, χαρούμενο πρόγραμμα για να συμμετέχουν και να ανταποκριθούν στο εορταστικό κλίμα της αποκριάς.

- Θα γίνει και διαγωνισμός κατασκευής πρωτότυπης μάσκας, ενώ μικροί και μεγάλοι μπορούν να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες κατασκευάζοντας μια μάσκα.

Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι

Ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και η αντιδημαρχία Πολιτισμού υποδέχονται την Αποκριά διαδικτυακά με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για μικρούς και για μεγάλους που θα παρουσιασθεί από το «κανάλι» του δήμου στο Youtube καθώς και από το facebook του δήμου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν προ ημερών με παράσταση θεάτρου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης στο καρναβάλι», ενώ σήμερα Σάββατο 13 Μαρτίου στις 8 μ.μ. ο δήμος ταξιδεύει μουσικά τους χρήστες του, με ένα μοναδικό πρόγραμμα. Αύριο Κυριακή της Αποκριάς στις 7 μ.μ. μικροί και μεγάλοι θα υποδεχτούν τον «Καραγκιόζη τραγουδιστή» και την Καθαρά Δευτέρα στις 7 μ.μ. τα παιδιά θα ακούσουν μοναδικά παραμύθια από την Ευπραξία Αναστασιάδου.

«Μάσκες και δρώμενα» από τον Γιώργο Μελίκη

Ο σπουδαίος ερευνητής της λαϊκής μας παράδοσης, Γιώργος Μελίκης, παρουσιάζει από την προσωπική του συλλογή στην ιστοσελίδα του δήμου Καλαμαριάς (kalamaria.gr) δύο αφιερώματα με θέμα: «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης». Ο ίδιος έχει ιδρύσει το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο έρευνας μάσκας, όπου συγκέντρωσε τον κόπο 40 ετών, ερευνώντας τη λαϊκή παράδοση. Αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει μία πλήρη συλλογή, που περιλαμβάνει 120 μάσκες από την Ήπειρο, τον Ταΰγετο, τη Θράκη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.

Αποκριάτικο αφιέρωμα από το Κέντρο Πολιτισμού

Στην εποχή της πανδημίας το Κέντρο Πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τον πολιτισμό, στηρίζει τους ανθρώπους του, και συνεχίζει διαδικτυακά. Η μετάδοση των εκδηλώσεων, γίνεται από τη σελίδα του στο facebook και από την διαδικτυακή πλατφόρμα eStage.gr. Αύριο 14 Μαρτίου θα γίνει αφιέρωμα στο Ελληνικό σατιρικό τραγούδι.

Το «Σατιρικόν» είναι μία μουσικοθεατρική παράσταση που φιλοδοξεί να είναι ένα διαχρονικό αφιέρωμα στο σατιρικό τραγούδι από την εμφάνιση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι σήμερα. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Στάθη Παχίδη, η μουσική διαδρομή ξεκινά από τον Αττίκ και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, προχωρά στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιώργο Ζαμπέτα, κάνει στάση στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μάνο Λοΐζο και στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και φτάνει μέχρι τον Σταμάτη Κραουνάκη και τους Άγαμους Θύτες. Η δράση αυτή υποστηρίζει τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοπεταλιοδοτών, Αιμοδοτών και Δωρητών Μυελού των Οστών Αλμωπίας με διακριτικό τίτλο «Προσφορά Ζωής».

Ξάνθη: «Αποκριά με λάθος μάσκα»

Η έναρξη των φετινών διαδικτυακών αποκριάτικων εκδηλώσεων με τίτλο «Αποκριές με λάθος μάσκα» έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέσω της σελίδας του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης στο facebook. Τις προηγούμενες μέρες οι πολίτες απόλαυσαν ραδιοφωνικές συζητήσεις και μουσικές παραστάσεις, μουσικά ακούσματα από dj’s στην πλατεία Δημοκρατίας και στους δρόμους της πόλης, ενώ αύριο, Κυριακή της Αποκριάς 14 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Αύριο, επίσης στις 7 μ.μ διαδικτυακά θα γίνει το κάψιμο του Τζάρου μέσα από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.