Η γνωριμία τους χάνεται κάπου στα βάθη στης δεκαετίας του ’90. Όταν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη υπήρχε ένας επικεφαλής της εκσυγχρονιστικής τάσης. Ο Χρήστος Παπαστεργίου, απόφοιτος Ιατρικής, με καταγωγή από την Ήπειρο. Γεννημένος στην Πέτρα του Ανατολικού Ζαγορίου το 1965, μεγάλωσε στη Θεσπρωτία και την Αττική, όπου τον έφερναν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών γονιών του. Στη Θεσσαλονίκη ήρθε το 1984, ως φοιτητής στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.
Μια ζωή ΠΑΣΟΚ. Οργανωμένος ως μαθητής στην ΠΑΜΚ, εντάχθηκε αμέσως στην ΠΑΣΠ, διετέλεσε γραμματέας της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στον ιατρικό κλάδο και τον Μάιο του 2008 εκλέχτηκε γραμματέας της Α’ Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη. Τον Οκτώβριο του 2018, έπειτα από έντονη διαβούλευση και τη δυσαρέσκεια του Άγγελου Τόλκα (νυν υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής), επειδή δεν επελέγη εκείνος, ο Χρήστος Παπαστεργίου πήρε το «χρίσμα» του ΚΙΝΑΛ, για να εκτεθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία.
Κανείς δεν υπολόγιζε ότι ο Κώστας Σημίτης θα έδειχνε στην πράξη και δημοσίως την εκτίμησή του για τη στήριξη που του παρείχε διαχρονικά ο Χρήστος Παπαστεργίου. Κι αυτό, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται απόμακρος, ανεπηρέαστος από φιλίες και συνεργασίες, αποστασιοποιημένος από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Κι όμως, αυτός ο γνωστός Σημίτης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που έγινε από το δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» (Παπαστεργίου, Κατσαντώνης, Μακρίδης οι εμπνευστές) και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Τέρμα στην αποτελμάτωση». Στην ουσία, ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει τον Χρήστο Παπαστεργίου. Αυτό εξέπληξε θετικά και συγκίνησε πολλούς από το ακροατήριο, στους οποίους φαινόταν ακατόρθωτο το να κάνει κάποιος τον Σημίτη να βγει από το καβούκι του ανέγγιχτου, του σιδερένιου, να τον κάνει να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο με συναισθήματα και προτιμήσεις. Μάλιστα, ήταν τρεις οι αναφορές του κ. Σημίτη στον Χρήστο Παπαστεργίου στη διάρκεια της ομιλίας του, με τρεις διαφορετικές ευκαιρίες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ημιωρόφου του ξενοδοχείου «Capsis». Ο κόσμος συνέρρευσε για να ακούσει τον πρώην πρωθυπουργό και υπολογίζεται ότι περισσότερα από 600 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα.
Ναι στο ΚΙΝΑΛ, όχι στην αυτοκριτική
Εκτός από την πρωτοτυπία της ανθρώπινης αντίδρασης, για πρώτη φορά ο Κώστας Σημίτης δήλωσε τόσο έντονη και άμεση στήριξη στο ΚΙΝΑΛ. Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο κυρίως της επιρροής του, αποτελούμενο από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να εμφανίζονται να έχουν ενστάσεις για το ΚΙΝΑΛ, θέλησε να τους δώσει ένα επιχείρημα για την ύπαρξη του Κινήματος. Σαν να τους έλεγε «πρέπει να υπάρχει ΚΙΝΑΛ. Για να εκφραζόμαστε μέσα σε αυτό, να διαφωνούμε, να ασκούμε κριτική, να εκτονωνόμαστε. Εάν δεν υπάρχει, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα». Όλο αυτό, χωρίς ούτε μια φορά να αναφέρει το όνομα της προέδρου Φώφης Γεννηματά.
Από την ομιλία του όμως έλειψε κάτι σημαντικό, που περίμενε μεγάλο μέρος του ακροατηρίου. Έλειψε η αυτοκριτική. 83 ετών ο Κώστας Σημίτης σήμερα, έπειτα από χρόνια απουσίας από τη Βουλή, θα μπορούσε να προβεί σε μια αυτοκριτική για τα λάθη της δικής του πρωθυπουργίας και τις συνέπειες αυτών στην κρίση που ακολούθησε και στη συνακόλουθη πολιτική κατάσταση. Δεν το έκανε. Στάθηκε κυρίως στην κακή κατάσταση της σημερινής Ελλάδας, στις τραγικές ευθύνες, τα λάθη και τις παραλείψεις της εύθραυστης, πλέον, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη διακυβέρνηση που μόνο στόχο έχει την παραμονή της στην εξουσία και όχι το καλό της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο πρώτος πολιτικός που μίλησε τόσο χοντρά και με δραματικούς τόνους για την επιδοματική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο και να καταγγέλλεται και να θεωρείται όπλο της νυν κυβέρνησης για παραμονή στην εξουσία, η πολιτική αυτή υπερψηφίζεται στη Βουλή από όλους. Έτσι, είναι ιδιαίτερης σημασίας η αποστροφή Σημίτη «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».
Ο ακροδεξιός Παπαγγελόπουλος
Φανερή έγινε, επίσης, η ενόχλησή του για τη συμπεριφορά που επιφύλαξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απέναντί του. Να θυμίσουμε ότι η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σημίτη και μελών της οικογενείας του, κάτι που χρεώνεται στον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε τον αναπληρωτή υπουργό προερχόμενο «από την άκρα δεξιά, ο οποίος αποδίδει παράνομες πράξεις σε όσους ασκούν κριτική, τις οποίες φαντάζεται ο ίδιος και δεν μπορεί να αποδείξει. Οι παράνομες αυτές πράξεις αφορούν μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης και ποτέ δεν έχει κινητοποιήσει τα όργανά του κατά στελεχών της κυβερνητικής παράταξης».
Ο ελεύθερος χρόνος στην πόλη
Οι στιγμές του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη ήταν ήρεμες. Απόλαυσε μια βόλτα με τον Χρήστο Παπαστεργίου στην παραλία από το Μέγαρο ως την παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία το μεσημέρι της Δευτέρας, με τον κόσμο να τον χαιρετά. Ένας διπλός καπουτσίνο στο καφέ του «Μακεδονία Παλάς» ήταν το τονωτικό της ημέρας, ενώ μετά την εκδήλωση ήπιε ενάμισι ποτήρι κρασί, στο δείπνο που έγινε στο «Garbo» στα Λαδάδικα και τελείωσε πριν από τα μεσάνυχτα, διότι η αναχώρηση για την Αθήνα ήταν προγραμματισμένη νωρίς το πρωί.
Στο δείπνο παρευρέθηκαν παλιά και νεότερα κομματικά στελέχη, όπως οι Χρήστος Παπαστεργίου, Χρόνης Μακρίδης, Δημήτρης Κατσαντώνης, Ηλίας Ρίγανης, Κώστας Χαριτωνίδης, Αργύρης Αργυριάδης και Γιώργος Δρέντζιος, οι γιατροί Ευθύμης Χατζηθεόκλητος και Γιώργος Τρελόπουλος, ο Α. Σαουλίδης, καθώς και οι κυρίες Σούλα Μερεντίτη, Πόπη Γερακούδη, Γκέλυ Βαλταδώρου και η Ολυμπία Αποστόλου, που έκανε την παρουσίαση την εκδήλωσης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019