ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αστυνομία διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ιάσων Μπάντιος13 Δεκεμβρίου 2020

Έντονες ήταν οι εσωκομματικές αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την κατάθεση της τροπολογίας από πέντε βουλευτές για την παροχή ενός μηνιαίου μισθού στους αστυνομικούς και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η τροπολογία στη συνέχεια αποσύρθηκε και αντικαταστήθηκε από νέα, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

Το ζήτημα της αστυνομίας δημιουργεί διαχρονικά εντάσεις εντός της Κουμουνδούρου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πολιτικός χρόνος που κατατέθηκε η τροπολογία ήταν άστοχος, καθώς αυτό συνέβη μία μέρα μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά γεγονότα αστυνομικής βίας τα οποία έλαβαν χώρα την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Εξάλλου στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν πολλάκις καταγγείλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ακροδεξιά ατζέντα στα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Με τη δημοσίευση της τροπολογίας υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις στελεχών της εσωτερικής αντιπολίτευσης των 53+, αλλά και μερίδας στελεχών που εντάσσονται στην προεδρική πλειοψηφία.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» βουλευτές που εντάσσονται στους 53+ και που αντέδρασαν στην τροπολογία, γνώριζαν για αυτή μία βδομάδα πριν, καθώς είχε συζητηθεί και εγκριθεί από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Έτσι, δημιουργείται το ερώτημα, εάν γνώριζαν γιατί δεν εξέφρασαν εγκαίρως τη διαφωνία τους, πριν η τροπολογία κατατεθεί στη Βουλή.

Έντονοι τόνοι στη συνεδρίαση

Μπορεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το μεσημέρι της Τρίτης να είχε ως μοναδικό θέμα το πρόγραμμα «αντί-Πισσαρίδη» που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Κουμουνδούρου, ωστόσο η τροπολογία για τους αστυνομικούς συζητήθηκε, και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονους τόνους.

Οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μπίστης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Λάμπρου χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τροπολογία, αφενός λόγω της συγκυρίας και αφετέρου λόγω του πολιτικού μηνύματος που εκπέμπει.

Στην απέναντι μεριά βρέθηκαν στελέχη του προεδρικού μπλοκ όπως οι Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο του αστυνομικού σώματος ως «ακροδεξιό θύλακα που ασκεί καταστολή στις διαδηλώσεις».

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, ανακοίνωσε ότι η τροπολογία αποσύρεται. «Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων ότι δεν έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, με την εισήγηση του να εγκρίνεται ομόφωνα από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του κ. Σπίρτζη στη δήλωση του, για το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος ‘Τρόμος και Πάταξη’, που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη». Άγνωστο παραμένει αν την οπτική αυτή τη συμμερίζονται όλοι οι σύντροφοι του κ. Σπίρτζη.

Η νέα τροπολογία

Το απόγευμα της Πέμπτης δημοσιεύθηκε η νέα, ενισχυμένη τροπολογία, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με την καταβολή ενός μηνιαίου μισθού, άπαξ για το έτος 2020, στο προσωπικό πρώτης γραμμής αντιμετώπισης του κορονοϊού, με σκοπό να κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την τροπολογία η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την κοινωνική προσφορά του προσωπικού, αφορά σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ, στο προσωπικό των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας, δομών φιλοξενίας και κοινωνικών δράσεων, στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ, τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που απασχολούνται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που έρχεται σε άμεση επαφή με πολίτες, στο προσωπικό που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας κάθε δημόσιου φορέα, όλων των ειδικοτήτων, καθώς και στο διδακτικό, επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό που απασχολείται στην ειδική αγωγή στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μία εκκρεμότητα για το μέλλον

Μπορεί η απόσυρση και η κατάθεση νέας τροπολογίας να ηρέμησε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, όμως τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει συντεταγμένα να καταλήξουν για το πώς τοποθετούνται στα ζητήματα της ασφάλειας και της διαχείρισης του αστυνομικού σώματος.

Είναι προφανές ότι συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Από τη μία η οπτική που λέει ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε και θέλει να ξανακυβερνήσει οφείλει να έχει διαύλους επικοινωνίας με τον ομολογουμένως κατά πλειοψηφία συντηρητικό κόσμο των αστυνομικών, και από την άλλη η οπτική εξ αριστερών, που κάνει λόγο για κυρίαρχους ακροδεξιούς θύλακες εντός της ΕΛΑΣ και τονίζει την ανάγκη εκδημοκρατισμού και αλλαγής του αστυνομικού σώματος.

Πάντως, και οι δύο οπτικές φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ηττήθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι χρόνων που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Διότι, ούτε διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης απέκτησαν με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων, ούτε προχώρησαν στον εκδημοκρατισμό και στην αλλαγή της αντίληψης του σώματος.

Η εκκρεμότητα για την Κουμουνδούρου λοιπόν μένει, και πρέπει να απαντηθεί, κυρίως για να γνωρίζουν οι πολίτες, και ειδικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ποια είναι η τοποθέτηση και η πρόθεση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας σε σχέση με τις αστυνομικές δυνάμεις του τόπου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Δεκεμβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.