ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς απελευθέρωσε ομήρους - Eκκένωση νοσοκομείου και σχολείων ζητά το Ισραήλ

MakThes Team20 Οκτωβρίου 2023

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών από τη Χαμάς, αλλά δήλωσε ότι 10 Αμερικανοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, μαζί με άλλους περίπου 200 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Eυχαρίστησε το Κατάρ για τον ρόλο του στην απελευθέρωση των δύο gynaik;vn, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς.

H παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν διεμήνυσε.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προετοιμάζονται για τα «επόμενα στάδια» στη μάχη κατά της Χαμάς, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του IDF Daniel Hagari.

«Η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας είναι η επιστροφή όλων των απαχθέντων και ο εντοπισμός των αγνοουμένων, με κάθε τρόπο» τόνισε.

«Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Και ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα περάσματα είναι κλειστά και καμιά βοήθεια δεν μπαίνει στη Λωρίδα (της Γάζας)» συνέχισε, σύμφωνα με το CNN.

Η δήλωση του Hagari ήρθε μετά από ερώτηση σχετικά με περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι ο στρατός καταβάλλει «μεγάλη προσπάθεια και δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή όλων των ομήρων».


Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε σήμερα να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει Παλαιστίνιοι στην Πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή», αφού έλαβε μια προειδοποίηση από το Ισραήλ.

«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι οι οποίοι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, μητέρας και κόρης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Διέψευσε τα περί παραχώρησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο πρωθυπουργός έχει καθορίσει τον στόχο – να εξαλειφθεί η Χαμάς, κάθε συζήτηση για αποφάσεις παραχώρησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή είναι ψέμα» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, σύμφωνα με τη haaretz.


Συναγερμός για ρουκέτες σήμανε νωρίτερα στις παράκτιες ισραηλινές πόλεις Ασντόντ και Κιριάτ Μάλκι ενώ σειρήνες ηχούν και στο νότιο Ισραήλ. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες από επίθεση της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών», αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

«Έλαβα την υπόσχεση από τους Ισραηλινούς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι η διάβαση αυτή θα είναι ανοιχτή. Έπρεπε να φτιαχτεί το οδόστρωμα που ήταν σε κακή κατάσταση. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων 24-48 ωρών τα 20 πρώτα φορτηγά θα περάσουν τα σύνορα» της Αίγυπτου με τη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η μεθοριακή διάβαση δεν λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: «Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι».

Η Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι η απαίτηση του Ισραήλ να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds στην πόλη της Γάζας είναι αδύνατη.

«Έχουμε περίπου 500 ασθενείς, πολλοί είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, και οι περισσότεροι εκεί είναι παιδιά» δήλωσε στο Al Jazeera. «Πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση και είναι συνδεδεμένοι με μηχανήματα υποστήριξης. Δεν υπάρχει τρόπος να τους απομακρύνουμε με ασφάλεια.

Αυτό θα θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ακόμη και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι εντολές εκκένωσης των νοσοκομείων είναι αδύνατο να εφαρμοστούν. Αποτελούν θανατική ποινή για όλους τους ασθενείς» είπε εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς απελευθέρωσε δύο από τους ομήρους που κρατούσε, μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων. Επίσης, δεν αποσαφηνίστηκε πού αφέθηκαν ελεύθερες η Αμερικανίδα και η κόρη της που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ». Η απελευθέρωσή τους έχει επίσης ως στόχο «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του (Τζο) Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του (σ.σ. για τη Χαμάς) είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», πρόσθεσε ο Άμπου Ουμπάιντα σε αυτήν την ανακοίνωση.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πανευτυχής ο Μπάιντεν

«Σήμερα, εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Υπέστησαν μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος και ευχαρίστησε το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται στη Γάζα αποτελεί «άμεση προτεραιότητα» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά με την Αίγυπτο για το πώς θα παράσχει «πρακτική βοήθεια επί τόπου».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να ανοίξει ξανά «άμεσα».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και, παράλληλα, να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα (…) Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», ανέφερε το γραφείο του Σούνακ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Επίσης «καταδίκασαν την τρομοκρατία της Χαμάς και τόνισαν ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα ο Σούνακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες όλων των χωρών θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Σούνακ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για να ανοίξει εκ νέου η μεθοριακή διάβαση της Ράφα με τη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Ο Γκουτέρες πιέζει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε σήμερα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και είπε πως τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό από την Αίγυπτο προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας προκειμένου να μετριάσουν μια ανθρωπιστική κρίση.

Το πέρασμα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε αντίποινα για μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα τελειώνουν στη Γάζα, όμως τα υπό αιγυπτιακό έλεγχο σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ διάφορες πλευρές τσακώνονται για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διέλευση της βοήθειας.

Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Αίγυπτο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεταφορά τη βοήθειας.

"Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά -- είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα", είπε, σε δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης.

"Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά -- αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται".

Ο Γκουτέρες, που φορούσε μαύρο κοστούμι κάτω από τον ήλιο της ερήμου, κάλεσε επίσης για ένα γρήγορο σύστημα επαλήθευσης των φορτίων βοήθειας.

"Εμπλεκόμαστε τώρα ενεργά με όλα τα μέρη, εμπλεκόμαστε ενεργά με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε αυτούς του περιορισμούς προκειμένου το ταχύτερο δυνατό αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς εκεί όπου χρειάζονται", είπε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.