ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΧΑΝΘ ετοιμάζεται να γιορτάσει έναν αιώνα μπάσκετ (photos)

Τηλέμαχος Φασούλας12 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη Τύπου με χαρακτήρα επετειακής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο του μουσείου της ΧΑΝΘ επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα του μουσείου της ΧΑΝΘ, του συλλόγου που έφερε το άθλημα στην Ελλάδα, πολλές εμβληματικές μορφές του αθλήματος έδωσαν το παρών για να τιμήσουν το άθλημα που αγάπησαν και υπηρέτησαν, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Άρης Χάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, οι προπονητές Σούλης Μαρκόπουλος, Βαγγέλης Αλεξανδρής και Σωτήρης Νικολαΐδης, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ παραβρέθηκε και ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, ο πρώην καλαθοσφαιριστής της ΧΑΝΘ και νυν μέλος της επιτροπής του μουσείου της, Διονύσης Ανανιάδης, ο πρώην καλαθοσφαιριστής και πρεσβευτής του μουσείου, Λάκης Τσάβας και ο παλαίμαχος παίκτης, Μιχάλης Γιαννουζάκος, ενώ στο τέλος έγινε η παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το νέο έτος με την ενεργή συμμετοχή της ΧΑΝΘ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Ιωάννης Σωσσίδης (πρόεδρος ΧΑΝΘ): «Καλημέρα σε όλους. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία όλων εδώ, ιδίως όσων ήρθαν από μακριά. Είναι μεγάλη τιμή και χρέος για τη ΧΑΝΘ να ξεκινήσει από εδώ ο εορτασμός για τα 100 χρόνια του ελληνικού μπάσκετ. Ξεκινάμε τις γιορτές συμβολικά από εδώ που πρωτοπαίχτηκε και ξεκίνησε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Το παραμύθι, που έρχεται από την Αμερική και το κολλέγιο του Σπρίνγκφιλντ της YMCA και το Νέισμιθ, αρχίζει να πλάθεται το 1918 με τα Σπίτια του Στρατιώτη που φιλοξενούν τις δυνάμεις της Αντάντ στην πόλη στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ παίρνουν εντολή να παραμείνουν εδώ για μακρό χρονικό διάστημα, ο αμερικανικός στρατός ζητά από τη YMCA να στείλει εθελοντές αλλά και επαγγελματικά στελέχη, τα οποία θα οργανώσουν στα Σπίτια του Στρατιώτη την ψυχαγωγία των στρατιωτών, την εκπαίδευση και την άθλησή τους. Έτσι, δειλά δειλά ξεκινάνε προγράμματα από στελέχη της YMCA στα σπίτια του στρατιώτη στις παρυφές της πόλης στα τέλη του 1918. Το κεντρικό Σπίτι του Στρατιώτη της αμερικανικής YMCA, που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το Λευκό Πύργο συγκέντρωσε πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων. Τότε είναι που στελέχη της YMCA κάνουν κάποιες επιδείξεις και διδάσκουν κι ενθαρρύνουν αρχικά τους στρατιώτες και στη συνέχεια πολλούς Θεσσαλονικείς πολίτες να ασχοληθούν, μεταξύ άλλων ομαδικών αθλημάτων, με το μπάσκετ. Στο ιστορικό αρχείο της ΧΑΝ, από τις αρχές του 1919, υπάρχει η πρώτη ιστορική φωτογραφία που δείχνει στελέχη της ΧΑΝ να έχουν μετατρέψει σε καλάθι τη γνωστή ανάποδη ψάθινη καρέκλα και να κάνουν επίδειξη του αθλήματος με την εξώραφη μπάλα. Αυτό αποτελεί και το πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο από την εισαγωγή του μπάσκετ στην Ελλάδα. Εντός του 1919 γίνονται στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι αγώνες μεταξύ στρατιωτών και το 1921, που ιδρύεται και τυπικά η ΧΑΝΘ, γίνεται το πρώτο τουρνουά μπάσκετ στην πόλη με πρωτοβουλία αμερικανικών στελεχών, του Έιμος και του Σταμπ. Στήθηκαν για πρώτη φορά δύο ζευγάρια καλάθια στον ακάλυπτο χώρο στο Πεδίο του Άρεως και πραγματοποιήθηκαν εκεί οι πρώτοι αγώνες καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Το 1923 θεμελιώνεται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που αποτελεί για δεκαετίες κυριολεκτικά το ναό του αθλήματος στη χώρα. Νομίζω ότι οι καταλληλότεροι να για να μεταφέρουν τα πρώτα βήματα αυτών των δεκαετιών και την ατμόσφαιρα του αθλήματος είναι αυτοί που τίμησαν το άθλημα και τη φανέλα της ΧΑΝΘ».

Διονύσης Ανανιάδης (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής ΧΑΝΘ και μέλος της επιτροπής του μουσείου της): «Έχω μεγαλώσει μέσα στη ΧΑΝΘ και έχω περάσει από όλα τα στάδιά της. Σε αυτά τα 100 χρόνια ζήσαμε μεγάλες επιτυχίες, ατομικές και ομαδικές διακρίσεις. Το κέρδος, όμως, από όλη αυτή τη μακρά ιστορία είναι ότι πολλά παιδιά αγάπησαν το άθλημα, σωματεία και αθλητές ασχολήθηκαν, ασχολούνται και θα ασχολούνται με αυτό. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ιστορία μας, την οποία τη γράφουν οι προσωπικότητες, σε κάποιες από τις οποίες πρέπει να αναφερθώ. Πρώτα, ο Τζέιμς Νέισμιθ που εμπνεύστηκε αυτό το θαυμάσιο άθλημα, στη συνέχεια ο Λιούις Ρις, που ήρθε εδώ το 1924, ανέλαβε τη διεύθυνση φυσικής αγωγής της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και Αθήνας και φρόντισε να κάνει το άθλημα γνωστό στην Ελλάδα. Συνεργάτης του Ρις ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης που σπούδασε στο Πολυτεχνείο Αθηνών και μετά έγινε αυτός που όλοι ξέρουμε. Επίσης, ο Συμεών Μαυροσκούφης, εξαιρετικός αθλητής, σύντομα έδειξε τις οργανωτικές του τάσεις, δούλεψε στη ΧΑΝΘ με υπεύθυνο πόστο και στάλθηκε με ενέργειες του Ρις στη Γενεύη με αθλητική υποτροφία, προκειμένου να επιμορφωθεί και να επιστρέψει στην Ελλάδα ως συνεχιστής του Ρις. Το 1932, ο Συμεών Μαυροσκούφης μαζί με τον Αμπατζίογλου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της ΦΙΜΠΑ, όπου υπέγραψαν επτά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον Μίμη Τσικίνα, αθλητής που γρήγορα στράφηκε στην προπονητική και ξεχώρισε για την οργανωτική και παιδαγωγική δράση του. Ήταν ο πρώτος προπονητής που ήρθε εδώ με αμερικάνικες ιδέες τις οποίες έσπειρε στη Θεσσαλονίκη με απήχηση σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ο Τάκης Ταλιαδόρος, που λέγεται ότι ήταν αντίστοιχος του Γκάλη, ήταν ένας άνθρωπος που τίμησε στο έπακρο την αθλητική του παρουσία στη ΧΑΝΘ, χωρίς να αλλάξει ομάδα. Η ΧΑΝΘ δημιούργησε τους κανονισμούς του αθλήματος και σχολές διαιτησίας, οργάνωσε αγώνες και τουρνουά, ήταν το αθλητικό και οργανωτικό κέντρο».

Λάκης Τσάβας (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής ΧΑΝΘ και πρεσβευτής του μουσείου): «Το 1953-54 άρχισα να παρακολουθώ μπάσκετ, οι ομάδες (Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής) τότε άρχισαν να διαμορφώνονται με τα πρωταθλήματα να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά εκείνο που είχε το μεγαλύτερο ήταν οι αγώνες των μικτών πόλεων κατά τη ΔΕΘ. Τότε άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ, το 1955 γράφτηκα στη ΧΑΝΘ, όπου συνέχισα να βρίσκομαι μέχρι σήμερα, είμαι δηλαδή 60 χρόνια εδώ μέσα. Η Θεσσαλονίκη αρχίζει τότε και παίζει έναν τεράστιο ρόλο, στον οποίον η ΧΑΝΘ έχει τεράστιο μερίδιο, καθώς τη δεκαετία 1950-60 έχει διαμορφώσει το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο βαθμό. Μετέπειτα, μπήκαν στη μέση τα οικονομικά, άρχισαν πολλοί παίκτες να μεταβαίνουν στην Αθήνα και, έτσι αποδυναμώθηκαν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Αυτό, όμως, δεν σταμάτησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, έχει βοηθήσει διαχρονικά. Το «μπασκετομάνα» δεν το βγάλαμε εμείς, οι Αθηναίοι το έβγαλαν, είναι ένα μεγάλο εύσημο αυτό για εμάς».

Μιχάλης Γιαννουζάκος (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής ΧΑΝΘ): «Σήμερα δε γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ μόνο, αλλά τα 100 χρόνια του μπάσκετ στην Ελλάδα. Το 1964, όταν ο Αχιλλέας Ζωηρός και ο Φίλιππος Τζιάνης μου είπαν να παίξω στη ΧΑΝΘ, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα φτάσω σήμερα να μιλάω σε αυτή την τρομερή εκδήλωση. Τα ωραιότερα μπασκετικά χρόνια μου τα πέρασα εδώ στη ΧΑΝΘ, η οποία με αντιπροσωπεύει 100%. Η ΧΑΝΘ τότε δίδαξε, πέρα από μπάσκετ, ήθος, αθλητική νοοτροπία και πειθαρχία και νιώσαμε όλοι ότι ήμασταν κάτι σπουδαίο. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον πρόεδρο και τη ΧΑΝΘ για όσα έχουν κάνει για εμένα».

Μετά τις δηλώσεις, ακολούθησε η παρουσίαση όλων των επερχόμενων εκδηλώσεων από πλευράς ΧΑΝΘ μέσα στο 2019, με τις σημαντικότερες εκ των οποίων να είναι η συμμετοχή της στη διοργάνωση του All Star Game στο «Nick Galis Hall» το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του λευκώματος για τα 100 χρόνια του μπάσκετ στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, ενώ τον Οκτώβριο θα εγκαινιαστεί η νέα πτέρυγα του μουσείου της ΧΑΝΘ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.