Άλλη μία νέα συλλογική αγωγή –η τέταρτη κατά σειρά– για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εκδικάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο, το αποτέλεσμα της οποίας αφορά όχι μόνο τη συγκεκριμένη τράπεζα που δικάζεται και τους χιλιάδες συμμετέχοντες στο δικόγραφο- μέλη του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ΣΥΔΑΝΕΦ, αλλά όλους τους δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου ανεξαρτήτως τράπεζας.
Όπως ανέφερε στο dikastiko.gr το μέλος του Συλλόγου, Δέσποινα Σοϊλάδου, σήμερα συζητείται η τέταρτη συλλογική αγωγή στον Άρειο Πάγο και αναμένεται πώς θα απαντήσει σε πιθανό αίτημα αναβολής από την τράπεζα και ποια αιτιολογία θα αιτηθεί αυτή, δεδομένου όπως αναφέρει ο Σύλλογος τα δικόγραφα η τράπεζα τα έχει στα χέρια της εδώ και δύο χρόνια.
Η πρώτη συλλογική αγωγή συζητήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και υποβλήθηκε αίτημα για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ωστόσο, 1,5 χρόνο μετά ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απορριπτική απόφαση.
Αφορμή, σύμφωνα με την κυρία Σοϊλάδου, στάθηκε ατομική προσφυγή δανειολήπτριας που δεν είχε θέσει θέμα προδικαστικού ερωτήματος. Για το λόγο αυτό όχι μόνο απορρίφθηκε η πρώτη συλλογική αγωγή, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προώθησε και ερώτημα στο ΔΕΕ.
Πώς χορηγήθηκαν τα δάνεια
Τα δάνεια χορηγήθηκαν στο διάστημα 2006 με 2009. Η χορήγηση δεν ήταν συμβατικού δανείου με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ να ξεκινάει από 1,1 προς 1,67 και με την πάροδο του χρόνου να φτάνει στο 1 προς 0,97
Μετά την εξέλιξη της ισοτιμίας υπήρξε διαφοροποίηση 70% πάνω στο κεφάλαιο και όχι στους τόκους που αποπληρώνονται. Τα δάνεια χορηγήθηκαν στο διάστημα 2006 με 2009. Η χορήγηση δεν ήταν συμβατικού δανείου με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ να ξεκινάει από 1,1 προς 1,67 και με την πάροδο του χρόνου να φτάνει στο 1 προς 0,97 ευρώ.
Το 2014 δημιουργήθηκε ο Σύλλογος καταθέτοντας 4 συλλογικές αγωγές κατά των συστημικών τραπεζών στον Άρειο Πάγο, μετά την εκδίκαση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό των υποθέσεων.
Η πρώτη συλλογική αγωγή συζητήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και υποβλήθηκε αίτημα για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ωστόσο, 1,5 χρόνο μετά ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απορριπτική απόφαση.
Αφορμή στάθηκε ατομική προσφυγή δανειολήπτριας που δεν είχε θέσει θέμα προδικαστικού ερωτήματος. Για το λόγο αυτό όχι μόνο απορρίφθηκε η πρώτη συλλογική αγωγή, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προώθησε και ερώτημα στο ΔΕΕ.
Η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Οι συνεχείς αναβολές
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής ο ΣΥΔΑΝΕΦ υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενος σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λειτουργίας για την Ε.Ε., επισημαίνοντας πως ο Άρειος Πάγος ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα αφενός διότι οι προσφεύγοντες δεν υπόκεινται σε άλλο ένδικο μέσο, αφετέρου γιατί γεννώνται νομικά ζητήματα και έπρεπε να ερμηνευθούν.
«Να απαντήσει το ΔΕΕ και βάσει της δεσμευτικής γνωμοδότησης να ακολουθήσει νομολογία από τον Άρειο Πάγο και να ληφθεί υπόψη στις υποθέσεις και από τα κατώτερα Δικαστήρια» λέει η κυρία Σοϊλάδου.
Όπως σημειώνει την 1η Δεκεμβρίου 2023 είχε οριστεί η εκδίκαση της 2ης συλλογικής αγωγής, αλλά αναβλήθηκε λόγω της τότε αποχής των δικηγόρων. Παρά το γεγονός πως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας μπορεί να προσδιορίσει μέσα σε 90 ημέρες την εκδίκαση, η έδρα δεν έκανε χρήση αυτής της διάταξης και αποφάσισε να συνεκδικαστεί με τις άλλες στις 5 Δεκεμβρίου 2025.
Στις 12 Ιανουαρίου 2024 εισήλθε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η τρίτη συλλογική αγωγή με την τράπεζα σε βάρος της οποίας στρεφόταν να ζητάει αναβολή και τελικώς να ορίζεται η διαδικασία και αυτή μαζί με τις άλλες στις 5 Δεκεμβρίου 2025.
Δ. Σοϊλάδου: Σε όλη την Ευρώπη έχει επιλυθεί το θέμα
«Έχουν προωθήσει προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ, έχουν βγάλει νομολογία τα Ανώτατα Δικαστήρια και ακυρώνουν την ρήτρα των δανείων ελβετικού φράγκου, κρίνοντας πως είναι καταχρηστική.
Σύμφωνα με το ΔΕΕ τα δάνεια δεν είχαν σωστή προσυμβατική ενημέρωση για τη χορήγησή τους στους πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του ΔΕΕ σε προδικαστικό της Πολωνίας, όπου ήδη τα περιφερειακά Δικαστήρια έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τη ρήτρα.
Από την Γαλλία υποβλήθηκαν πρόσφατα δύο προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ όπου αποφάνθηκε πως ο λογιστικός δανεισμός σε ευρώ μετακυλίεται στιους δανειολήπτες καταναλωτές.
Ενδεικτικό είναι πως στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα Paribas για να αποφύγει τις δικαστικές διενέξεις αποφάσισε να αποζημιώσει περίπου 4.500 δανειολήπτες» λέει.
Και όπως σημειώνει το μέλος της ΣΥΔΑΝΕΦ «παραβιάστηκε και η προτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για ενημέρωση του δανειολήπτη με ένα ή δύο αριθμητικά παραδείγματα, ώστε ο καταναλωτής να ενημερωθεί δυνητικά που θα έφτανε.
Δεδομένου ότι το… δέλεαρ ήταν το χαμηλό επιτόκιο θα έπρεπε να υπάρχει ασφάλεια συναλλαγματικών κινδύνων στις δόσεις των δανειοληπτών και δεδομένης της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων».
Πηγή: dikastiko.gr