Τη δύσκολη εξίσωση της επόμενης ημέρα της πανδημίας καλείται να λύσουν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με όπλο την πολύ καλή διαχείριση που επέδειξαν στην πρώτη φάση της κρίσης, αλλά και έχοντας αν αντιμετωπίσει πολλές αβεβαιότητες στον τομέα της οικονομίας, όπου σιγά σιγά μετατίθεται η πολιτική επικαιρότητα.
Όπλο και μάλιστα ισχυρό παραμένει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που στο τελευταίο διάστημα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο μεγάλες δοκιμασίες, όπως ήταν η κρίση στον Εβρο με το μεταναστευτικό και η πρώτη φάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη το αναλυτικό σχέδιο της για την επόμενη ημέρα και την επιστροφή στην κανονικότητα, ένα σχέδιο που συμπυκνώνεται στη φράση που υπήρχε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι ‘’Μένουμε Ασφαλείς’’. Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας από αύριο.
Για το σχέδιο της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε και κατά την τελευταία του ομιλία στη Βουλή που έγινε την Πέμπτη και αφορούσε στην πανδημία στη χώρα, όπου και έθεσε το περίγραμμα της οικονομίας για το επόμενο διάστημα. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες.
«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση και ότι η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες. «Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες και το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές απολογιστικά μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν μέχρι σήμερα οι κυβερνητικές προτεραιότητες: από τη μια η ενίσχυση του εισοδήματος και από την άλλη η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών», σημείωσε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, όπου και παρουσίασε νέα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.
Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας θα συνεχιστεί η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι δηλαδή επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία.
Ακόμη στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί για τρεις μήνες. «Κατά την δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», σημείωσε.
Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει για την κυβέρνηση καλά επιδημιολογικά αποτελέσματα και το επόμενο διάστημα, ανέβασμα των ρυθμών του κοινοβουλευτικού έργου, πιο συχνές παρουσίες του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατάργηση των ΠΝΠ αλλά και επιστροφή στους παλιούς ρυθμούς του νομοθετικού έργου.
«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουμε ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα. Η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα και στον προγραμματισμό μας από τώρα μέχρι την 31η Ιουλίου υπάρχουν 26 νομοσχέδια, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί. Θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Ηδη προχωρά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του υπουργείου για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο.
Ακόμη έπεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με το οποίο εισάγονται επτά βασικές τομές στην χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, όπως η απλούστευση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, οι αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση, η μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης, η ενεργοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης και η επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας εντός 6 ετών με εισαγωγή του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών, καθώς και η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.
Ακόμη προωθείται και το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με το οποίο δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο για ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διασαφηνίζεται το πλαίσιο για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τέλος μεγάλη τομή αποτελεί για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και έχει τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», όπου προβλέπονται αλλαγές στο πρόγραμμα του σχολείου, στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου και οργανωτικές και βελτιωτικές ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Τέλος σε ότι αφορά στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου απαντούν αρνητικά, τονίζοντας ότι υπάρχει και έχει ενισχυθεί η λαϊκή ετυμηγορία της 7ης Ιουλίου, ότι τα σενάρια που ακούγονται δεν εκφράζουν παρά μόνο τις φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαΐου 2020