Ήταν περίπου 6 το απόγευμα (Ελλάδας) του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου όταν στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets χρηστών του διαδικτύου άρχισαν να «χτυπούν» ειδοποιήσεις πως τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και οι αναλυτές της Αμερικής προέβλεπαν ότι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Τζο Μπάιντεν. Λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις ήταν αρκετά ώστε ο κόσμος να ξεχυθεί στους δρόμους της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια και με κατσαρόλες στο χέρι να χορεύει για την επικράτηση Μπάιντεν.
Τέσσερις Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ μιλούν στη «ΜτΚ» για το κλίμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, την ήττα Τραμπ, τη «διχασμένη» χώρα και το μέλλον της Αμερικής, την ώρα που ο σημερινός πλανητάρχης επιδίδεται σε ένα κρεσέντο... τιτιβισμάτων στο twitter στέλνοντας το μήνυμα «We will win» (θα νικήσουμε), προφανώς στα δικαστήρια.
Η Δέσποινα Παναγούλια, κόρη του αείμνηστου προπονητή και ποδοσφαιριστή, Αλκέτα Παναγούλια, τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Γεννήθηκε στην Αμερική, μεγάλωσε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και όταν επισκέπτεται τη χώρας μας, βρίσκεται συνέχεια στην Β. Ελλάδα. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η κ. Παναγούλια αναφορικά με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν σχολιάζει: «ο κόσμος στην περιοχή που κατοικώ εγώ είναι τρομερά χαρούμενος. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους και ξεκίνησαν να χορεύουν και να πανηγυρίζουν» λέει. «Η γειτονιά μου, σε όποιο στενό κι αν περπατήσεις, σε όποιο δρόμο κι αν οδηγήσεις παντού έχει συνθήματα ‘Biden Harris’, πινακίδες και σημαίες. Ο κόσμος που ξέρω στην Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια είναι εξίσου χαρούμενος. Ωστόσο, η χώρα είναι διχασμένη και πολωμένη. Αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκλογών» σχολιάζει η κ. Παναγούλια.
Και συμπληρώνει: «υπάρχει μία αβεβαιότητα. Ενώ ο κόσμος χαίρεται από τη μία, ανησυχεί για το μέλλον. Η απόφαση Τραμπ να κινηθεί νομικά διχάζει επιπλέον τους πολίτες» τονίζει. Σύμφωνα με την κ. Παναγούλια εκτός από τους Αμερικανούς, διχασμένοι είναι και οι Έλληνες της ομογένειας. «Μαλώνει ο ένας με τον άλλο, όπως μαλώνουν άλλωστε και οι Αμερικάνοι. Αντικείμενο αντιπαράθεσης είναι εάν ο Μπάιντεν θα βοηθήσει ή όχι την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία» σημειώνει η κ. Παναγούλια.
Μιλώντας για τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν των εκλογών κάνει λόγο για... ημέρες αναμονής. «Οι Αμερικάνοι ήξεραν από την αρχή ότι το αποτέλεσμα θα αργήσει να ανακοινωθεί λόγω των πολλών επιστολικών ψήφων. Εμείς είχαμε μία προσμονή» σημειώνει και συμπληρώνει πως η μετεκλογική συμπεριφορά του Τράμπ είναι πρώτο θέμα συζήτησης.
Η 23χρονη Γεωργία Λαζαρίδου ζει και σπουδάζει στην Αμερική τα τελευταία πέντε χρόνια. «Ξεκίνησα με τον πρόεδρο Ομπάμα. Αμέσως μετά έζησα την εκλογή Τραμπ και τώρα Μπάιντεν» αναφέρει στη «ΜτΚ». ενώ περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί σήμερα, λέει: «Η Νέα Υόρκη είναι πιο φωτεινή και αισιόδοξη από ποτέ. Η διάθεση άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, από την Παρασκευή, στο Σάββατο όταν και βγήκε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ήταν σαν να ξυπνήσαμε σε μία άλλη εποχή. Να θυμίσω πως στην πόλη της Νέας Υόρκης ο κόσμος ψήφισε τον Μπάιντεν σε ποσοστό 84%. Τη στιγμή που έμαθα το αποτέλεσμα δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Έκανα μάθημα και ξαφνικά άκουσα απ’ έξω έναν εκκωφαντικό ήχο από κατσαρόλες να χτυπάνε και φωνές. Εδώ υπάρχει αυτή η συνήθεια να πανηγυρίζεις χτυπώντας κατσαρόλες. Όταν βγήκα έξω, κόσμος ήταν στους δρόμους και τραγουδούσε, χόρευε, σφύριζε και ζούσε την ιστορική αυτή στιγμή. Αυτοκίνητα περνούσαν με τον κόσμο να φωνάζει πατώντας συνεχώς τις κόρνες» εξιστορεί.
Και συνεχίζει: «Το κλίμα εξακολουθεί να είναι πανηγυρικό μέχρι και σήμερα. Βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα ακόμα και κάτω από τη μάσκα που φορούν λόγω κορονοϊού. Το Σάββατο πρώτη φορά στην εδώ ζωή μου με χαιρετούσαν στον δρόμο άγνωστοι. Μπορώ να πω πως ξεχάσαμε για λίγο τη πραγματικότητα που ζούμε με τον κορονοιό και είδα μία Νέα Υόρκη όπως παλιά» λέει η κ. Λαζαρίδου.
O Σωτήρης Νόνας, έφυγε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015. Έζησε ένα χρόνο στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και από το Νοέμβριο του 2016 ζει στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε για έξι μήνες στον ΟΗΕ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, στα Χρηματοοικονομικά.
Σήμερα εργάζεται στον κλάδο του Management Consulting, στην εταιρεία Mercer. «Οι ΗΠΑ είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό διαφορετικών εθνικοτήτων, κοινωνικών και φυλετικών ομάδων, καθώς επίσης και ανθρώπων διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου. Ως εκ τούτου, το να προσδιορίσουμε το κλίμα που επικρατεί μετά την εκλογή του Μπάιντεν, δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά μετά από μία εκλογική διαδικασία η οποία δίχασε και πόλωσε τη χώρα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε. Στη Νέα Υόρκη όπως και σε όλα τα μεγάλα κέντρα της Ανατολικής και Δυτικής ακτής, το κλίμα που επικρατεί είναι πανηγυρικό και αυτό αποτυπώθηκε κατα τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου στους δρόμους, ενώ έντονο διακρίνεται το συναίσθημα της ανακούφισης, σε αντίθεση με τα ενδώτερα της χώρας, όπου παρότι δεν έχω εικόνα της κατάστασης, θεωρώ πως το κλίμα είναι βαρύ» λέει ο κ. Νόνας.
Αναφορικά με το κλίμα που επικράτησε το διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα των εκλογών μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, εξηγεί: «Παρότι οι δημοσκοπίσεις ήταν συντριπτικά υπέρ του Μπάιντεν, το πάθημα του 2016 σε συνδυασμό με το περίπλοκο εκλογικό σύστημα μας προετοίμαζε για ένα εκλογικό θρίλερ και ο κόσμος δεν εξεπλάγειν από αυτό. Ουσιαστικά η κρίσιμη μέρα ήταν η Τετάρτη, όταν και από το πρωί φάνηκε να αντιστρέφεται η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών και έφερνε τον Τραμπ μπροστά. Η έναρξη της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων και οι σημαντικές ανατροπές στις κομβικές πολιτείες του Γουισκόνσιν και του Μίσιγκαν, έδωσαν σαφή παράσταση νίκης στον Μπάιντεν. Συνεπώς θα έλεγα πως η μία εβδομάδα ήταν περισσότερο για την επισημοποίηση του αποτελέσματος, καθώς η νίκη διαφαινόταν από την Τετάρτη το βράδυ».
Για πολωμένο κλίμα κάνει λόγο και ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Πάνος Σατζόγλου που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ και ο οποίος εστιάζει στο γεγονός ότι περισότεροι από 70.000.000 Αμερικανοί ψήφισαν Τραμπ.
«Στην επαρχία διαπιστώνει κανείς ότι ο Τραμπ διαθέτει πολύ ισχυρή εκλογική βάση. Είναι κόσμος που αισθάνεται πως έχει αφεθεί στην μοίρα του, δεν έχει αποκομίσει οφέλη από την τεχνολογική πρόοδο και βρίσκεται πολύ συχνά εκτός αγοράς εργασίας. Για πολλά εκατομμύρια Αμερικανούς ο Τραμπ ήταν ένα είδος σωτήρα. Πραγματικά, μπορείς να μάθεις πολλά από κόσμο που δεν ζουν στις Αμερικανικές ακτές. Έχω τη δυνατότητα λόγω της δουλειάς μου να ταξιδεύω. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πικραμένοι και στηρίχτηκαν σε όσα είπε ο Τραμπ» λέει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Νοεμβρίου 2020