Τη σημερινή ημέρα της γυναίκας επέλεξε η ερμηνεύτρια Ελευθερία Πάτση για να δώσει το «παρών» της στη Θεσσαλονίκη με ένα «πάρτι» για τις «ντερμπεντέρισσες, αλανιάρες, όμορφες, μοιραίες, συνταρακτικές κι ανεπανάληπτες γυναίκες της πόλης», όπως τονίζει.
Η ίδια μαζί με μια μπάντα αντρών θα περιλάβει στο πρόγραμμά της με τίτλο «Αυτό το βράδυ» πολλά και διάφορα ακούσματα: από τα προσωπικά της τραγούδια σε στίχους Μυρτώς Κοντοβά και μουσική Βαγγέλη Τούντα ως μια μεγάλη περιπλάνηση σε αθάνατα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. «Όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της γυναικείας αγωνιστικότητας και χειραφέτησης μια και δεν ξεχνάμε ότι οι ρίζες αυτής της γιορτής βρίσκονται στον αγώνα που έδωσαν οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857», όπως σημειώνει.
Παρόλα αυτά εκείνη και οι συνεργάτες της δεν επέλεξαν την ημέρα αυτή επί τούτου. «Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε ξεκίνησε από την Αθήνα και συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις. Όμως δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε κάποια αναφορά στη συγκεκριμένη μέρα και να την τιμήσουμε με το δικό μας τρόπο. Η επέτειος αυτή μας ευαισθητοποιεί, μας υπενθυμίζει τον αγώνα των γυναικών για τη χειραφέτησή τους και την ισότιμη αντιμετώπισή τους από την κοινωνία που ακόμη και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί πλήρως», επισημαίνει στο makthes.gr η Ελευθερία Πάτση.
«Όλα τα πράγματα χρειάζονται δουλειά»Για την ερμηνεύτρια το σημαντικότερο για μια παράσταση είναι να καταφέρεις να κάνεις τον κόσμο να γίνει μέρος της. «Είναι μαγικό να συντονιζόμαστε όλοι στο ίδιο συναίσθημα. Το πρόγραμμα που έφτιαξε η Μυρτώ Κοντοβά έχει πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις και βασικό στοιχείο είναι οι τολμηρές, θα έλεγα, διασκευές, ενορχηστρώσεις του Βαγγέλη Τούντα. Από αυτό, φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα προσωπικά μου τραγούδια που σιγά -σιγά συμπληρώνουν το δίσκο !», τονίζει.
Σε μια εποχή δύσκολη για τη δισκογραφία η ίδια κατορθώνει να έχει τη δική της ξεχωριστή παρουσία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό; «Όλα τα πράγματα χρειάζονται δουλειά. Συγκεκριμένα στη μουσική χρειάζεται ομαδική δουλειά, όρεξη, αγάπη για το αντικείμενο απ’ όλους, υπομονή κι επιμονή. Ακόμη και να μην καταφέρεις να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι, στη διαδικασία αυτής της πορείας ‘γεμίζεις’, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και ζεις τη χαρά της δημιουργίας».
Θεσσαλονικιά η ίδια μιλά, τέλος, για το πόσο η συμπρωτεύουσα είναι μια πόλη στην οποία ένας καλλιτέχνης μπορεί να βρει διεξόδους για να εκφραστεί και να δημιουργήσει. «Η δημιουργία δεν έχει να κάνει τόσο με τον τόπο, η εμπορευματοποίησή της, όμως, εξαρτάται απ’ αυτόν. Αλλιώς λειτουργεί η μικρή αγορά μιας πόλης σαν τη Θεσσαλονίκη κι αλλιώς στην πρωτεύουσα. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη δε σταματά να βγάζει νέους καλλιτέχνες και στο μουσικό και στο θεατρικό χώρο», καταλήγει.
INFO
Μύλος Club
Παρασκευή 8 Μαρτίου