Είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ότι δεν έχει αντίπαλο; Το ερώτημα τέθηκε στον απόηχο της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.
Ήταν η πέμπτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός για τη ΔΕΘ και όλα έδειχναν ότι θα ήταν και η πιο δύσκολη. Λίγο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, λίγο η φωτιά στην Αττική που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό και όλα έδειχναν ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν ένας απλός περίπατος για τον πρωθυπουργό.
Στην πολιτική όμως τα πράγματα συχνά γυρίζουν. Είτε λόγω δικών σου ενεργειών είτε λόγο αδυναμιών του αντιπάλου. Το ζήτημα της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός το έλυσε πριν από μερικές ημέρες με την άνοδο στην πόλη, όπου και παρουσίασε το πακέτο έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ανακοίνωσε και την ημερομηνία εκκίνησης του μετρό για τις 30 Νοεμβρίου. Έτσι αποσυμπίεσε την πίεση που υπάρχει εδώ και χρόνια στην πόλη για έργα που δεν υλοποιούνται και έκλεισε το θέμα «Θεσσαλονίκη» σε ότι αφορά τη φετινή ΔΕΘ. Κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι δεν ασχολήθηκε μαζί της, έχοντας παρουσιάσει τόσες δράσεις και έργα που υλοποιούνται.
Η προχθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στόχευε στο πανελλαδικό ακροατήριο και περιείχε μικρά μέτρα για πολλές κοινωνικές ομάδες. 45 συνολικά ήταν ο αριθμός τους που ικανοποιούν από τους ένστολους και τους γιατρούς μέχρι τους τρίτεκνους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων τους 40ρηδες που ψάχνουν να αγοράσουν σπίτι, τους συνταξιούχους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που βλέπουν να μειώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
Αυτός θα είναι ο οδικός χάρτης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές του 2027. Με μικρά «δωράκια» που θα ανακοινώνονται κατά διαστήματα και μεταρρυθμίσεις, που θα ελέγχονται τακτικά για το κατά πόσον υλοποιούνται. «Στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε», ήταν το σύνθημα του πρωθυπουργού ενώ στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης ξεχώριζε ένα σύνθημα: πιο δίκαια πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά.
Μεγάλα συνθήματα δεν ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό το τριήμερο στην Έκθεση, ούτε ένα καινούργιο αφήγημα. Το ότι θα οδηγήσει ο ίδιος τη ΝΔ και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν αναμενόμενο ότι θα το έλεγε, γιατί οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε τεκτονικούς τριγμούς στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Λέγαμε ότι στην πολιτική τα πράγματα συχνά αλλάζουν γρήγορα. Το ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν έχει έναν σοβαρό αντίπαλο για να την «παρενοχλεί», τής δίνει το δικαίωμα να πηγαίνει και πιο χαλαρά, όπως έδειξε και το τριήμερο της ΔΕΘ. Χωρίς εξάρσεις και πυροτεχνήματα.
Εξάλλου το επόμενο Σαββατοκύριακο που παραδοσιακά ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε θα υπάρχει στη ΔΕΘ ισχυρός αντίπαλος: ο Νίκος Παππάς είναι υπηρεσιακός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη και είναι πολύ αμφίβολο αν αυτός θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία του κόμματος.
Το είπε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ ψυχρά. Ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική διακυβέρνησης απέναντι σε αυτό που προτείνει η ΝΔ. Και αυτό θα είναι ένα δίλλημα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που μέχρι το 2027θα το ακούμε συχνά. Το ερώτημα είναι αν αυτό αρκεί. Και αν μήπως τελικά αυτό την βλάπτει…