«Τα άλλαξα, τα τάισα, γιατί κλαιν;». Δεν θυμάμαι πόσες φορές τη μέρα έκανα την παραπάνω ερώτηση τον πρώτο μήνα της κοινής μας ζωής με τα διδυμάκια μου. Διαβάζοντας τα «μαμαδογκρούπ» στο Facebook διαπίστωσα ότι αυτή ήταν μια ερώτηση που περιγράφεται πολύ καλά με τον αγγλικό όρο «The million dollar question», γιατί όλοι οι νέοι γονείς σπαν το κεφάλι τους να καταλάβουν γιατί κλαίει το βλαστάρι τους και τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι για να σταματήσει.
Ώσπου έπεσα πάνω στην είδηση ότι μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ έχει φτιάξει μια εφαρμογή που αποκρυπτογραφεί το κλάμα των παιδιών. «Σώθηκα» ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Ήρθα αμέσως σε επαφή με την ομάδα αλλά προς απογοήτευσή μου διαπίστωσα ότι η εφαρμογή ήταν ακόμη σε φάση επεξεργασίας και διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της. «Μπορείτε όμως να μας δωρίσετε το κλάμα των παιδιών σας» μου πρότειναν οι φοιτητές της ομάδας. «Δεύτερη φορά που τα παιδιά μου θα δωρίσουν κάτι δικό τους για την πρόοδο της επιστήμης» σκέφτηκα και φούσκωσα από υπερηφάνεια γιατί είχαμε ήδη δώσει τον πλακούντα τους στην τράπεζα βλαστοκυττάρων στο Παπανικολάου.
Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου με την ομάδα του iCry2Talk. Έπρεπε να κατεβάσω μια εφαρμογή (φωτ.) να ηχογραφώ για επτά δευτερόλεπτα το κλάμα του μωρού -πιστέψτε με τα 7 δευτερόλεπτα είναι τεράστιος χρόνος, όταν το μωρό κοκκινίζει από το κλάμα και εσύ θες να το πάρει αγκαλιά, αλλά παλεύεις να το ηχογραφήσεις, και στο μεταξύ αρχίζει να κλαίει και το δεύτερο μωρό- και να το κάνω upload, επιλέγοντας από το σχετικό μενού και έναν από τους τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφειλόταν το κλάμα. Ήταν γιατί πεινούσε; Ήθελε άλλαγμα η πάνα του; Νύσταζε; Πονούσε; Μιλούσα σχεδόν καθημερινά με μέλη της ομάδας, σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπιζα στη χρήση της εφαρμογής και πρότεινα βελτιώσεις τις οποίες με χαρά έβλεπα να λαμβάνουν υπόψιν.
Έτσι όταν η ομάδα κέρδισε τη 2η θέση ανάμεσα σε 49 ομάδες από 33 χώρες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft, χάρηκα σαν να είχα κερδίσει κι εγώ μαζί τους! Και μπορεί να μην πρόλαβα να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή για να «μεταφράσω» το κλάμα των παιδιών μου, αφού ήδη άρχισα να καταλαβαίνω την αιτία εκ πείρας, όμως τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άλλοι γονείς θα έχουν σύντομα και αυτό το εργαλείο στα χέρια τους για να λύσουν τον γρίφο: «γιατί κλαίει το μωρό».
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
Η ομάδα iCry2Talk συγκεντρώνει δείγματα από ηχογραφημένα κλάματα μωρών ηλικίας από λίγων ημερών έως ενός έτους και δημιουργεί μια βάση δεδομένων. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες δείγματα που τους έστειλαν περισσότερους από 200 γονείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτή τη βάση δεδομένων υπάρχουν και κλάματα που έχουν σταλεί από παιδιατρικές κλινικές και παιδιάτρους. Στο κάθε ηχητικό κλιπ γίνεται επεξεργασία τους σήματος της φωνής και αναλύονται τα χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (όπως μεταφράζεται ο όρος Deep Machine Learning) για να «μεταφραστεί» το κλάμα του μωρού. Σε απλά ελληνικά, γίνεται κατηγοριοποίηση των κλαμάτων πόνου, πείνας κούρασης και σύγκρισή μεταξύ των κλαμάτων εντός κάθε κατηγορίας. Όταν ένα ηχητικό κλιπ προέρχεται από έναν επαγγελματία υγείας ή έναν έμπειρο γονιό που δηλώνει πχ ότι πρόκειται για κλάμα νύστας αυτό λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως πρότυπο για να συγκριθεί με το κλάμα που στέλνει ένας νέος γονιός και πιθανολογεί ότι είναι για τον ίδιο λόγο. Ανάλογες εφαρμογές «μετάφρασης» κλάματος υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Η διαφορά είναι στο εύρος του δείγματος και στον τρόπο επεξεργασίας του, που δίνει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα εξηγούν τα μέλη της ομάδας.
Μέχρι τις αρχές του 2019 η ομάδα θα έχει τελειοποιήσει την εφαρμογή και θα την λανσάρει στην αγορά. Παράλληλα βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης μιας start-up και συζητά με Venture Capitals για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος καθώς υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή είτε με τη μορφή B2C (business to customer, με χρήση από τελικούς καταναλωτές), B2B (business to business, δηλαδή πώλησή του σε εταιρεία του κλάδου της βρεφανάπτυξης) ή και B2G (business to goverment, με χρήση του σε κλινικές).
ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ MICROSOFT
Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ συστάθηκε στα τέλη του 2017 KAI αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η ομάδα διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέxθηκε στις 4 που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Εκεί, αφού διαγωνίστηκε στους ημιτελικούς, αναδείχτηκε μία από τις 3 ομάδες που πέτυχαν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό, οπού κατέκτησε την 2η θέση.
Αύριο η Microsoft διοργανώνει μία τιμητική εκδήλωση για τη βράβευση της ομάδας φοιτητών iCry2Talk, στο πλαίσιο της παρουσίας της εταιρείας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις 12.30μ.μ στο περίπτερο της Microsoft, στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Περιπτέρου 13, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.