ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Η εναλλακτική κεντρική ομιλία του Σπύρου Πέγκα και το μήνυμα νίκης ενόψει εκλογών (βίντεο & φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης03 Οκτωβρίου 2023

Στο κατάμεστο «Θέατρο Κήπου» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρος Πέγκας, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι στις 15 Οκτωβρίου ο ίδιος και η ομάδα του θα εκλεγούν στη διοίκηση του δήμου, ενώ έκανε κάλεσμα συστράτευσης και σε εκείνους τους υποψήφιους που σήμερα συμμετέχουν σε άλλους συνδυασμούς.

Ο κ. Πέγκας ξεκίνησε την κεντρική του εκδήλωση κάπως... εναλλακτικά. «Ανακρίθηκε» από πολίτες και παιδιά και στη συνέχεια αφού προβλήθηκε μια μίνι κοινή συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη με τον Γιάννη Μπουτάρη αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες του προγράμματός του.


Επανέλαβε πως ο συνδυασμός του είναι ανεξάρτητος, σε αυτόν συμμετέχουν στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και χαρακτήρισε «τιμητική» τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο ίδιος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέντε μέρες έμειναν για να κάνουμε το πρώτο, αποφασιστικό βήμα. Στις 8 Οκτωβρίου εκλέγουμε τα άξια στελέχη της νέας διοίκησης του δήμου και  στις 15 Οκτωβρίου μαζί αλλάζουμε την πόλη» τόνισε ο κ. Πέγκας.


«Στο διάστημα που απομένει μέχρι τον 1ο και τον 2ο γύρο των εκλογών εμείς θα συνεχίσουμε με επιμονή να σας μιλάμε για την πόλη, όσο οι άλλοι συνεχίζουν να μιλάνε για τα κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σεβόμαστε και τιμούμε τα κόμματα, αφήνουμε, όμως, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο τα οποιαδήποτε κομματικά μας κουστούμια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξαπολύοντας τα βέλη του κατά της διοίκησης Ζέρβα τόνισε πως «τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο πήχης σε όλα τα θέματα έχει κατέβει πολύ χαμηλά και δυστυχώς, ακόμα και έτσι, περνάμε από κάτω». «Ο κ. Ζέρβας ζει σε μια εικονική πραγματικότητα και θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι εκεί ζούμε κι εμείς εκεί» σημείωσε.


Και συμπλήρωσε: «Ο δήμαρχος μάς τάζει εμβληματικά έργα, γιατί πιστεύει ότι αρκεί ο φθηνός εντυπωσιασμός της μακέτας για να ξεχάσουν οι πολίτες τη θλιβερή πραγματικότητα. Για εμάς δεν υπάρχει πιο μεγάλο και πιο εμβληματικό έργο από το να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια ανθρώπινη πόλη, μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να δημιουργείς» τόνισε.

Κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα πως υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και του «χρέωσε» παρακμή της πόλης, χαρακτηρίζοντάς τη διοίκηση ως την «πιο αποτυχημένη των τελευταίων δεκαετιών» και τον δήμαρχο ως «δήμαρχο των ακυρώσεων».

«Το βλέπουμε, το βιώνουμε καθημερινά. Η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει» είπε ο κ. Πέγκας.


«Η τετραετία Ζερβά ήταν μια τετραετία ακυρώσεων. Ακυρώθηκαν έργα που είχαν δρομολογηθεί, ακυρώθηκε η πολιτική εξωστρέφειας, που έδωσε φτερά στην τοπική οικονομία, ακυρώθηκε η ίδια η Θεσσαλονίκη ως μια πόλη σύγχρονη, ανοικτή και με διεθνή εμβέλεια» σημείωσε.

Κάνοντας αναφορά στην προσωπική του διαδρομή ανέφερε ότι είναι αυτοδημιούργητος και δεν διορίστηκε από κάποιον... καλό άγγελο σε κάποια θέση αλλά έχει αποδείξει την αξία του στην αγορά.

«Στις δημόσιες θέσεις που κατέλαβα ήμουν πάντα εκλεγμένος ποτέ διορισμένος


Το έργο που άφησα στην πόλη δεν ήταν τούβλα και κτίρια-κουφάρια, ήταν δουλειές ήταν ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Πέγκας.

Και συνέχισε: «Προσωπικά δεν υπηρετώ και δεν θα εξυπηρετήσω κανένα συμφέρον είτε κομματικό είτε εργολαβικό και επιχειρηματικό, θα υπηρετήσω αποκλειστικά το συμφέρον της πόλης μου. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και αποφάσισα να επιστρέψω μετά από χρόνια για να γίνω δήμαρχος στην πόλη μου. Ήμουν πάντα εδώ! Άσκησα διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης επί εννέα ζόρικα χρόνια και είμαι περήφανος γιατί με την πολιτική εξωστρέφειας που εφάρμοσα άνοιξαν δουλειές, έγιναν επενδύσεις και πολλοί νέοι άνθρωποι έμειναν στον τόπο τους» σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις συμπράξεις με τις παρατάξεις των κκ. Τρεμόπουλου και Τζακόπουλου, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στον Γιάννη Μπουτάρη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του σημείωσε:

1. Δεσμευόμαστε να καθαρίσουμε τη Θεσσαλονίκη και να τη διατηρήσουμε καθαρή, με σύμμαχους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες.

2. Δεσμευόμαστε να κάνουμε πιο εύκολη τη μετακίνηση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Δεσμευόμαστε να βάλουμε κανόνες και να ελέγχουμε την τήρησή τους. Τέλος οι φορτοεκφορτώσεις εκτός ωραρίου. Τέλος το διπλοπαρκάρισμα με αλάρμ, έστω και για πέντε λεπτά. Τέλος η ασυδοσία στο δημόσιο χώρο.

3. Δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των δέντρων την επόμενη πενταετία, να πρασινίσουμε τις αυλές των σχολείων και όπου μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με πράσινο.

«Θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα της πόλης, στον χώρο και στο χρόνο.


Με μεγάλες χωρικές και όχι σημειακές αλλαγές, για αυτό θα προσλάβουμε Γενικό Πολεοδόμο, όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις» τόνισε ο κ. Πέγκας προαναγγέλλοντας σε περίπτωση εκλογής του χωρικές επεμβάσεις στις λεωφόρους Βασιλίσσης Όλγας και Εγνατία, την μετατροπή της Άνω Πόλης σε "Νέα Πλάκα" και το χώρο της ΔΕΘ και του 3ου σώματος στρατού ως ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο, αντίστοιχο του κέντρου πολιτισμού Νιάρχος.

«Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν είμαι εύκολος αντίπαλος. Το ξέρουν πια αυτό πολύ καλά και οι ανταγωνιστές μας. Για αυτό μου έκαναν την "τιμή" και όλοι οι βασικοί διεκδικητές της δημαρχίας να κάνουν προσωπικές αναφορές στις προεκλογικές τους ομιλίες. Γιατί δεν "χτυπάς" τον αδύναμο, χτυπάς μόνο αυτόν που φοβάσαι. Και να είστε σίγουροι ότι μας φοβούνται. Υποστήκαμε πολλά. Ανεχτήκαμε αθέμιτες πρακτικές, είδαμε κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, ακούσαμε ψεύτικα διλήμματα και παραμύθια.


Εμάς, δεν μας πτοεί τίποτα από όλα αυτά. Τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ. Όσο μας χτυπάνε γινόμαστε ακόμη πιο δυνατοί» σημείωσε ο κ. Πέγκας.

Έκλεισε δε την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα νίκης και καλώντας τους υποψηφίους του στην σκηνή. «Απέχουμε 12 ημέρες από τη μεγάλη νίκη Ειμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Είμαστε η δύναμη της Αλλαγής και της Ελπίδας. Στις 8 Οκτωβρίου θα είμαστε οι διεκδικητές του β' γύρου και στις 15 Οκτωβρίου οι νικητές των εκλογών» είπε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που στις εκλογές της Κυριακής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σπύρο Πέγκα και οι κκ. Σάκης Τζακόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος οι οποίοι συνέπραξαν με τον υποψήφιο δήμαρχο.


Στις πρώτες θέσεις του θεάτρου βρέθηκαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Μυλόπουλος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φίλιππος Γκανούλης, ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς, ο αναπληρωτής γραμματέας της οργάνωσης Μίλτος Οικονόμου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αντώνης Ελευθεριάδης και Χρήστος Ρόκος, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βίκυ Χατζηβασιλείου, υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη για Όλους» κ.α.

Από την εκδήλωση πέρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας.
















This page might use cookies if your analytics vendor requires them.