Για 62 ολόκληρα χρόνια η διάσημη σε όλο τον κόσμο κούκλα Barbie της εταιρίας Mattel, έχει συνδεθεί στενά με την παιδική ηλικία χιλιάδων παιδιών και την αθωότητα που την συνοδεύει. Μεγαλώνοντας όμως, πολλοί από εμάς αντιληφθήκαμε πώς πίσω από την αθωότητα αυτού του παιχνιδιού κρυβόταν για χρόνια μια βαθιά ριζωμένη στερεοτυπική αντίληψη για τη γυναίκα.
Ξανθιά κυρίως, αδύνατη, ψηλή, καλοντυμένη και πάντα λαμπερή με την ανάλογη καριέρα, αποτέλεσε για πολλούς αμφιλεγόμενο πρότυπο για τα κορίτσια που βρίσκονται στην παιδική ηλικία, ένα στάδιο κρίσιμα σημαντικό για τη διαμόρφωση του μετέπειτα χαρακτήρα τους. Το παρουσιαστικό και μόνο της εν λόγω κούκλας, που επί πολλά χρόνια ήταν ίδιο και απαράλλαχτο, ήταν αρκετό για να δηλώσει υποσυνείδητα στα κορίτσια ότι η επιτυχία τους κρίνεται από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία χρόνια όμως, η εταιρία Mattel έχει αναγνωρίσει τη σημαντική επιρροή που μπορεί να ασκήσει στα κορίτσια ένα απλό παιχνίδι και τι διδάγματα βρίσκονται πίσω από αυτό και γι’ αυτό το λόγο έχει επιλέξει να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα όλων των γυναικών και να κυκλοφορήσει ειδική σειρά με κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της επιστήμης, της τέχνης, του αθλητισμού και του ακτιβισμού. Οι νέες Barbie ξεκίνησαν να κυκλοφορούν από το 2018 με τη σειρά “Inspiring Women: You can be anything”, και πριν λίγες ημέρες προστέθηκε στη σειρά αυτή η επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο του AstraZaneca, Σάρα Γκίλμπερτ, αποδίδοντάς της έτσι φόρο τιμής στη συνδρομή της για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Είμαι παθιασμένη να εμπνέω την επόμενη γενιά των κοριτσιών να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες και ελπίζω τα παιδιά που θα δουν την κούκλα μου να αντιληφθούν πώς τα επαγγέλματα υγείας στην επιστήμη είναι εδώ για να βοηθήσουν τον κόσμο γύρω μας. Εύχομαι ότι η κούκλα μου θα δείξει στα παιδιά επαγγέλματα που δεν είναι γνωστά, όπως η εμβολιάστρια», δηλώνει η Γκίλμπερτ.
Πριν τη Σάρα Γκίλμπερτ όμως η γνωστή κούκλα Barbie έλαβε κι άλλες μορφές διάσημων γυναικών για το έργο τους και την προσφορά τους στην κοινωνία, δίνοντας της ιδιότητες με λιγότερη λάμψη ίσως, αλλά σίγουρα με βαθύτερο περιεχόμενο. Τα κορίτσια πάντα μπορούσαν να παίζουν με την κούκλα τους ό,τι ρόλο φανταζόντουσαν στο μυαλό τους, αλλά τώρα με αυτή την κίνηση τα στερεότυπα και τα όρια καταργούνται και μια νέα πηγή έμπνευσης δημιουργείται. Τα κορίτσια μπορούν να γίνουν ό,τι επιθυμούν.
Μερικές από αυτές είναι: η Ρόζα Πάρκς- Σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού, Άννα Κίκινα- Η μόνη γυναίκα κοσμοναύτης, Τζούλι Μπίσοπ- Μέλος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου και μέλος της επιτροπής G7 για τη ισότητα των φύλων, Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ- Αθλήτρια της ξιφασκίας και η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε φορώντας μαντίλα, Φρίντα Κάλο- Μεξικανή ζωγράφος και σύμβολο του φεμινισμού, Αμέλια Έρχαρτ- Η πρώτη γυναίκα πιλότος.