Ποια θα είναι η ανάγκη για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό σε μια ή ακόμα και δυο εβδομάδες από σήμερα; Οι εκτιμώμενες ανάγκες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των νοσοκομείων σήμερα; Τα νοσοκομεία της Αττικής για πόσο ακόμα θα βρίσκονται στο «κόκκινο» και με ποιο τρόπο πιέζονται οι υγειονομικές δομές της Θεσσαλονίκης;
Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η ερευνητική ομάδα «DaMA» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας η οποία εδώ και ένα χρόνο μελετά και αναλύει δεδομένα εκτιμώντας τις ανάγκες για ΜΕΘ COVID-19 σε βάθος μιας και δυο εβδομάδων, με τις εκτιμήσεις της ομάδας να ξεπερνούν σε ακρίβεια το 95%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 για την Ελληνική Επικράτεια θα είναι:
από 702 μέχρι 769 για τις 29/03/2021
από 715 ως 840 για τις 5/04/2021
Για την Αττική θα είναι:
από 385 μέχρι 421 για τις 29/03/2021
από 395 ως 469 για τις 5/04/2021
Για τη Θεσσαλονίκη θα είναι:
από 118 μέχρι 125 για τις 29/03/2021
από 125 ως 141 για τις 5/04/2021
Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο Χρήστος Τζώρτζης Αναπληρωτής Καθηγητής και Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να μελετά και να εκτιμά την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κλινών για Covid-19 από την περασμένη Άνοιξη, οπότε και εμφανίστηκε ο κορονοϊός και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown.
Η ερευνητική ομάδα The Data Mining and Analytics (DaMA) σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιεί εκτιμήσεις και έχει κληθεί να υποστηρίξει με εξελιγμένα αλγοριθμικά μοντέλα πρόβλεψης, τις ανάγκες σε ΜΕΘ κλίνες για κορονοϊό, με τις εκτιμήσεις για το σύνολο της επικράτειας να φτάνουν σε μέση ακρίβεια 95.33% στην πρόγνωση των κλινών ΜΕΘ με χρονικό ορίζοντα 1 εβδομάδα μετά, και 92.79% ακρίβεια για 2 εβδομάδες μετά.
Η ομάδα αποτελείται από 7 επιστήμονες με επικεφαλής τον κ. Τζώρτζη. Κάθε Δευτέρα το απόγευμα τα μοντέλα πρόβλεψης που αξιοποιούνται (και βελτιώνονται από τους ερευνητές) τροφοδοτούνται με δεδομένα, ενώ οι εκτιμήσεις γίνονται γνωστές εικοσιτέσσερις ώρες μετά. Η ομάδα μελετά τα δεδομένα και εκτιμά τις ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 για την Ελληνική Επικράτεια, την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Βόρεια Ελλάδα.
«Αξιοποιούμε διάφορες οικογένειες αλγοριθμικών μοντέλων από τα ήδη καθιερωμένα μοντέλα που υπάρχουν. Οι εκτιμήσεις μας, με ακρίβεια άνω του 95%, δείχνουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας» εξηγεί ο κ. Τζώρτζης.
Η Ομάδα «DaMA» https://dama.ihu.gr/, εκτός από τον επικεφαλής Καθ. Χ. Τζώρτζη, αποτελείται από τους εξής: Παρασκευά Κουκάρα, Ανέστη Κούση, Αριστείδη Μυστακίδη, Δημήτριο Ρουσίδη, Ευάγγελο Σάρλη, και Νικόλαο Στασινό.