Τα χαμόγελα ήταν διάπλατα την Τετάρτη το απόγευμα στα πρόσωπα των Νεοδημοκρατών της Θεσσαλονίκης με το που γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. «Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη για το δήμο. Με το κοντέρ να μηδενίζεται, από την άλλη πλευρά είναι η ώρα να τολμήσουμε» ήταν μία φράση που ακούστηκε από πολλά γαλάζια στόματα στα μέσα της εβδομάδας.
Κακά τα ψέματα. Ο Γιάννης Μπουτάρης αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ένας δύσκολος αντίπαλος για τη ΝΔ, καθώς την κέρδισε στην έδρα της, που είναι ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης, δύο φορές. Μία το 2010 όταν ο σημερινός δήμαρχος νίκησε στο νήμα τον Κώστα Γκιουλέκα με μόλις 329 ψήφους διαφορά σε σύνολο 134.000 ψηφοφόρων και το 2014 επικράτησε πολύ πιο άνετα κόντρα στον Σταύρο Καλαφάτη. Τότε η «Πρωτοβουλία» είχε λάβει 58% και «Οι Εντάξει» 42%.
Ο Μπουτάρης κατάφερε να διεισδύσει στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που ήταν ο αστικός κόσμος της πόλης και δημιούργησε επί σχεδόν οκτώ χρόνια ουκ ολίγα προβλήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Από την άλλη, η ΝΔ ούτε επί Αντώνη Σαμαρά άσκησε σκληρή αντιπολίτευση στα πεπραγμένα του δημάρχου Θεσσαλονίκης ούτε επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αν με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά οι χαμηλοί τόνοι της κριτικής ήταν εξαιτίας της συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μάλλον δικαιολογημένοι, η συνέχιση της ίδιας τακτικής και επί της προεδρίας Μητσοτάκη δημιούργησε εσωτερικές γκρίνιες στην τοπική ΝΔ.
Πρωτοβουλία κινήσεων
Όλα αυτά με την απόφαση του Μπουτάρη να μην είναι ξανά υποψήφιος αποτελούν πλέον παρελθόν. Να μια καλή ευκαιρία για τη ΝΔ να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει το δικό της στίγμα στη μάχη της Θεσσαλονίκης, μια και το τοπίο των υπολογίσιμων υποψηφίων έχει πια καθαρίσει. «Μπορούμε τώρα να επιβάλουμε στο τραπέζι τους δικούς μας όρους», λένε γαλάζια στελέχη που προσδιορίζουν και το προφίλ του υποψηφίου δημάρχου, που θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής. Να μην έχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά, να μπορεί να κερδίσει για τη ΝΔ ξανά τον αστικό κόσμο της πόλης, που επί Μπουτάρη η ΝΔ είχε χάσει, να μπορεί να ενώσει την παράταξη και να εκφράσει το μοντέρνο και φιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος
Αυτά στη θεωρία. Γιατί στην πράξη όλα αποδεικνύονται πιο δύσκολα. Βλέπετε, η ΝΔ έχει ήδη στην πλάτη της τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης υποψηφίου. Οι δύο έγιναν σχεδόν δημόσια (Πάρις Μπίλλιας και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), οι δύο παρασκηνιακά (Κώστας Γκιουλέκας και Έλενα Ράπτη). «Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη λάθη», τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη.
Το εγχείρημα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο. Κι αυτά γιατί παρά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη, το κάδρο των υποψηφίων στο χώρο της κεντροδεξιάς είναι ήδη γεμάτο. Τηρώντας τη χρονολογική σειρά που ο καθένας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχουμε και λέμε: Μάκης Κυριζίδης, Χάρης Αηδονόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Ορφανός.
Αυτοί οι πέντε υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό τους αγώνα και η επιχείρηση απόσυρσης όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Γιατί οι υποψήφιοι όσο δεν βλέπουν κάποιον ισχυρό αντίπαλο που να έχει τη στήριξη του κόμματος, αλλά ούτε και τη ΝΔ αποφασισμένη να καθαρίσει το πεδίο, τόσο εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πιάσουν μία καλή θέση στην εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα για το δήμο.
Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η επίσημη ΝΔ όταν με το καλό καταλήξει στον εκλεκτό της. Με τις φωνές που ακούγονται να μιλούν για την ανάγκη το επίσημο κόμμα να τολμήσει το καρότο και το μαστίγιο. Από διαβεβαιώσεις προς τους ενδιαφερόμενους για κάποιες μελλοντικές θέσεις (έτσι ώστε να αποχωρήσουν) μέχρι ενδεχομένως και τις διαγραφές (όπου κάτι τέτοιο χρειαστεί).
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Με τόση πανσπερμία υποψηφίων θα υπάρξει πρόταση από τη ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη; Ναι, απαντούν με βεβαιότητα οι γνωρίζοντες. Πότε θα γίνει αυτό; Άμεσα, είναι η κοινή πεποίθηση, καθώς όλοι θεωρούν ότι η συγκυρία μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη από τη θέση του υποψηφίου είναι ευνοϊκή για τη ΝΔ.
Ποιος θα είναι αυτός; Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα, μια και τα ονόματα όλο και λιγοστεύουν. Ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Ταχιάος είναι ένας από αυτούς που συνδυάζει τη γνώση σε θέματα αυτοδιοίκησης και έχει πολύ καλή χημεία με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας είναι ένα δεύτερο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στο μητσοτακικό στρατόπεδο, είναι εν ενεργεία αυτοδιοικητικός και δείχνει πιο δραστήριος τις τελευταίες ώρες, όπως φάνηκε και από τη δήλωσή του ότι μετά την αποχώρηση του Μπουτάρη ήρθε η ώρα της γενιάς του.
Ο αυτοδιοικητικός Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέρχεται ξανά στο τραπέζι ως συνέπεια και της αποχώρησης Μπουτάρη. Ο πρύτανης Περικλής Μήτκας είναι ένα άλλο όνομα, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του προέδρου της ΧΑΝΘ Ιωάννη Σωσσίδη. Ταυτόχρονα, μερικοί επιμένουν ότι η πρόταση της βουλευτικής υποψηφιότητας δεν έχει αποσυρθεί οριστικά, κάτι που σημαίνει ότι τόσο ο Κώστας Γκιουλέκας όσο και η Έλενα Ράπτη παραμένουν στο τραπέζι. Όσο για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, που επίσης κινείται τις τελευταίες ώρες πιο έντονα, θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν αποτελέσει την επίσημη πρόταση της ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Νοεμβρίου