ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευρωλίστα και οι καραμπόλες

Νίκος Οικονόμου26 Ιουνίου 2022

Mπορεί στις Βρυξέλες οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μη συμφωνούν για το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, όμως μία εκτίμηση φαίνεται ότι είναι κοινή στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου: Ότι έχουμε μπει πια σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που πήραμε φεύγοντας από την ευρωπαϊκή μητρόπολη, όπου η «ΜτΚ», μαζί με άλλα 15 περιφερειακά Μέσα, ήταν προσκαλεσμένη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κομισιόν και του ελληνικού γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου. Τόσο σε ό,τι αφορά στις εθνικές εκλογές όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές.

Δύο ακόμη βεβαιότητες υπάρχουν. Ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευρωπαϊκών εκλογών και ότι οι τελευταίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024.

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι ήδη έντονη. Το διαπιστώσαμε και στο πάνελ με Έλληνες ευρωβουλευτές, στο οποίο συμμετείχαν οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος και Κώστας Παπαδάκης. Στη συζήτηση οι συμφωνίες ήταν ελάχιστες. Ίσως μόνο για τη σημασία του ουκρανικού και του προγράμματος «fit for 55», που είναι πια στα σκαριά. Αντίθετα οι διαφωνίες πολλές. Από το πως ορίζεται η επαναπροώθηση προσφύγων στο Αιγαίο και την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, μέχρι την ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ο τρόπος που θα γίνουν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές

Ένα θέμα βέβαια που συζητιέται πολύ στα ευρωπαϊκά παρασκήνια είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και φυσικά ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί των κομμάτων. Για τον τρόπο το ερώτημα είναι απλό και παλιό: Θα ισχύσει όπως το 2015 και το 2019 ο σταυρός ή θα επανέλθουμε στη λίστα που ίσχυε παλιότερα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγεται ότι σκέφτεται να επαναφέρει τη λίστα. Κυρίως γιατί γνωρίζει ότι η ομάδα στις Βρυξέλες αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, ότι πρέπει να είναι συμπαγής και ότι θα χρειαστεί ανθρώπους που θα κινούνται κοντά στη δική του λογική, κάτι που με τους 8 ευρωβουλευτές που εξέλεξε το 2019 η ΝΔ δεν συνέβαινε πάντα. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης βρέθηκε για ένα διάστημα εκτός ΝΔ (στη συνέχεια πάντως επέστρεψε), ενώ και η εξπρές θητεία του στην προεδρία της ΕΠΟ μάλλον δε βελτίωσε τη σχέση του πρωταθλητή του 2004 με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο Γιώργος Κύρτσος διαγράφηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΕΛΚ και από τότε η κριτική που ασκεί προς την πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται όλο και πιο σκληρή. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλοί υπερασπιστές της σημασίας του σταυρού, κυρίως σε ό,τι αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ένας από αυτούς είναι η παλιά και έμπειρη πολιτική καραβάνα που λέγεται Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θεωρεί ότι με το σταυρό όλοι οι υποψήφιοι τρέχουν για την εκλογή τους, βοηθώντας έτσι και τα ποσοστά του κόμματος, κάτι που -όπως υποστηρίζει- αποτυπώθηκε και στα πιο χαμηλά ποσοστά της αποχής στις ευρωεκλογές όπου ίσχυσε ο σταυρός. Τρεις από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της ΝΔ θα συμπληρώσουν το 2024 δύο θητείες και θα πουν αντίο στην Ευρωβουλή. Πρόκειται για τη Μαρία Σπυράκη, την Ελίζα Βόζενμπερκ και τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, η πορεία των οποίων μάλλον δε θα είναι κοινή. Η Μαρία Σπυράκη θα κατέβει υποψήφια με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αντίθετα η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μάλλον έχουν αποφασίσει να μην επιχειρήσουν την εθνική επιστροφή, γεγονός που ιδιαίτερα στην περίπτωση του κ. Κεφαλογιάννη δημιουργεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα πρέπει να βρεθεί ένας ισχυρός παίκτης για την κρίσιμη εκλογική περιφέρεια του νομού Ηρακλείου.

Μένουν οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές, για τους οποίους οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι πολύ πιθανό να είναι ξανά στην ευρωλίστα. Αυτό ισχύει σίγουρα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που αποτελεί τον επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών και ο οποίος με το καλημέρα της πρώτης του θητείας αναδείχτηκε σε πολύ βασικό παίκτη τόσο στη ΝΔ όσο και στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Αυτό φάνηκε και κατά την παρουσία μας στις Βρυξέλες, όπου πολλές από τις κρίσιμες αποφάσεις των ημερών περνούσαν από τα χέρια του πρώην προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης, λοιπόν, θα είναι εκ νέου στην ευρωλίστα της ΝΔ.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που συμπληρώνει μία θητεία και εκτός απροόπτου θα είναι εκ νέου υποψήφια στην ευρωλίστα, ενώ τα σενάρια θέλουν και τον Στέλιο Κυπουρόπουλο, που το 2019 συγκέντρωσε 577.000 σταυρούς, να είναι εκ νέου υποψήφιος. Παρά κάποια φάλτσα που έκανε μέχρι σήμερα στη Ευρωβουλή.

Από εκεί και πέρα ο Γιώργος Κύρτσος -όπως μας αποκάλυψε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες- θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη λίστα «Renew Europe», στην οποία συμμετέχουν κυρίως τα φιλελεύθερα κόμματα, όπως αυτό του Εμανουέλ Μακρόν και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ενώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης κάνει σκέψεις για διάφορα, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις.

Όσον αφορά στα νέα ονόματα ακούγεται πολύ έντονα αυτό της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά και του νέου Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ και στενού συνεργάτη επί των ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού Θανάση Μπακόλα. Ακόμη η μάχη για την ευρωλίστα αλλά και της ενίσχυσης του εθνικού ψηφοδελτίου μπορεί να φέρει και άλλες καραμπόλες αλά Σπυράκη, όπως αυτή του Γιώργου Βουλγαράκη που έχει οικογενειακή πολιτική παράδοση στο Ρέθυμνο και στο Μέγαρο Μαξίμου θα τον ήθελαν να ενισχύσει τη μάχη της Κρήτης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από την Ευρωβουλή ο Δημήτρης Παπαδημούλης ύστερα από τρεις θητείες και απ’ ό,τι ακούγεται και ο Στέλιος Κούλογλου που συμπλήρωσε δύο θητείες, ενώ ισχυρό σενάριο υπάρχει να είναι ξανά υποψήφιοι για δεύτερη θητεία η Ελενα Κουντουρά, ο Κώστας Αρβανίτης και ο Πέτρος Κόκκαλης που θεωρείται από τους πιο πετυχημένους μη κομματικούς ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τον Αλέξανδρο Γεωργούλη και το αν θα είναι εκ νέου στην ευρωλίστα. Είναι προφανές ότι αν ισχύσει η λίστα η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τις πρώτες θέσεις θα είναι αρκετά δύσκολη. Αντίθετα αν παραμείνει ο σταυρός αυτό μάλλον δεν του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να βάλει όλα τα καλά ονόματα στην ευρωλίστα και οι πιο δημοφιλείς από αυτούς να εκλεγούν. Πάντως ούτε ο κ. Τσίπρας δε θα έβλεπε αρνητικά την επιστροφή της λίστας, μια και οι ουκ ολίγοι από τους σημερινούς ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχτηκαν με τον σταυρό δε διακρίθηκαν μόνο για τις καλές τους αποδόσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τέλος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι εκτιμήσεις μιλούν για μία νέα υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή, που παρά το γεγονός ότι συμπληρώνει πλέον δύο θητείες έρχεται με φόρα λόγω της εκλογής της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στα ατού της συμπεριλαμβάνεται και το ότι έχει ειδικευτεί στα ψηφιακά θέματα, που στην ΕΕ θεωρούνται «ιν». Την ίδια στιγμή στην πράσινη ευρωλίστα ανοίγει μία θέση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που και αυτός κάνει τώρα τη δεύτερη θητεία του, να επιστρέφει στην Ελλάδα για να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του ως πρόεδρος του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.06.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.