ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με blackout σε Facebook και Instagram!

Δήμητρα Τσαμποδήμου07 Ιουλίου 2022

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τις υπηρεσίες κοινωνικών μέσων Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά την απόφασή της να σταματήσει τις ροές δεδομένων της εταιρείας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε σήμερα τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ όπου εδρεύει η Meta., μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών συγκρούσεων μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα και Ευρωπαίων ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 ακύρωσε μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Η.Π.Α. Το σύμφωνο ροών δεδομένων που ονομάζεται Privacy Shield λόγω των φόβων σχετικά με τις πρακτικές επιτήρησης των ΗΠΑ. Στην απόφασή του, κατέστησε επίσης δυσκολότερη τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιούν η Meta και πολλές άλλες εταιρείες των ΗΠΑ για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες (SCC). Η απόφαση αυτής της εβδομάδας εκτός Ιρλανδίας σημαίνει ότι το Facebook αναγκάζεται να σταματήσει να βασίζεται και στα SCC.

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα την οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram. «Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», ανακοίνωσε η εταιρεία σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο.  

Η ιρλανδική εντολή αποκλεισμού, εάν υιοθετηθεί από την ομάδα των ευρωπαϊκών εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την προστασία δεδομένων, είναι πιθανό να αναστατώσει και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση λύσης σχετικά με το πώς να συνεχίσει να στέλνει δεδομένα από την Ευρώπη στις Η.Π.Α. 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της διαπραγμάτευσης ενός νέου τρόπου μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να αποστέλλουν δεδομένα σε όλο τον Ατλαντικό ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο συμφώνησαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα νομικά "ψιλά γράμματα" έχουν σταματήσει και είναι απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.  

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το προσχέδιο της απόφασης είχε σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου, οι οποίες έχουν τώρα στη διάθεσή τους ένα μήνα για να γνωμοδοτήσουν, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες της απόφασης. 

 "Αυτό το σχέδιο απόφασης, το οποίο υπόκειται σε επανεξέταση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων, σχετίζεται με μια σύγκρουση του δικαίου της ΕΕ και των ΗΠΑ που βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης", δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.