ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: Παρουσίασε το «πράσινο» πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με φόντο το Λευκό Πύργο (βίντεο)

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιουλίου 2021

Το δικό της πρόγραμμαΘεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής παρουσίασε σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στο Λιμάνι η Φώφη Γεννηματά κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα «αναπτυξιακό άλμα».

«Είμαστε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπως κάναμε ήδη σε πολλές περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της οριστικής διαμόρφωσης της πρότασης μας για το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Πρόταση που μπορεί να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Θεσσαλονίκη έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, λόγω της στρατηγικής της θέσης, του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής. Έχει ισχυρό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων έντασης γνώσης. Με βάση αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης» είπε η κ. Γεννηματά.


Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι ευκαιρία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ να αποκτήσει η πόλη αναπτυξιακή ταυτότητα και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα», στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της και μια «πράσινη ανάπλαση» στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης» σχολίασε η κ. Γεννηματά.

«Οι δυνατότητες τώρα και οι πόροι υπάρχουν.


Με όραμα και στρατηγική, η Θεσσαλονίκη μπορεί να οικοδομήσει το νέο της παραγωγικό μοντέλο, να αναβαθμίσει τις υποδομές της, να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνηση και την έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, την ανεργία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής» είπε.

Μεταξύ άλλων η προεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε την ψήφιση Ρυθμιστικού σχεδίου της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και να επανασυσταθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου. «Προτεραιότητα και προϋπόθεση κάθε σχεδίου πρέπει να είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Δυτικής περιοχής» είπε η κ. Γεννηματά.

Ειδικότερα:

Για τη ΔΕΘ και την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της η κ. Γεννηματά πρότεινε ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ να αξιοποιηθεί ως πάρκο πρασίνου, με ήπιες αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για το Ενιαίο Παραλιακό μέτωπο που ενώνει την πόλη με τον Θερμαϊκό ζήτησε να αποδοθεί αναβαθμισμένος ο χώρος των 40 χλμ. «Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει άμεσα να τροποποιήσει τον σχεδιασμό με βάση τις προτάσεις του Δήμου Καλαμαριάς και να συσταθεί άμεσα Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης για ολοκληρωμένη ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου με καθοριστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, και την συμβολή «Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου» με ειδικούς επιστήμονες κύρους» είπε η κ. Γεννηματά.

Για το ΜΕΤΡΟ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «εμβληματική υποδομή με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους ανθρώπους». Μιλώντας ειδικότερα για τον σταθμό της Βενιζέλου ανέφερε πως «με ευθύνη της κυβέρνησης αναπτύχθηκε μια οξυμένη αντιπαράθεση που δεν οδηγεί σε λύσεις ευρύτερης αποδοχής» είπε. Πρότεινε τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής υψηλού κύρους, που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα προτείνει την βέλτιστη λύση.


Για τον ΟΑΣΘ έκανε λόγο για πολύπαθη ιστορία.

Η κ. Γεννηματα επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 7.500 εισαγωγές μόνο στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με covid-19 για το 2020, με 1.500 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με το 70% εκτός ΜΕΘ.

Ακόμη και τις πιο δύσκολες ώρες η ΝΔ, δεν επίταξε και δεν ενέταξε τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη μάχη κατά της πανδημίας (πλην νοσηλευτηρίων τύπου «Σαραφιανού»)» σχολίασε.

Ειδικότερα για την ενίσχυση της Υγείας στη Θεσσαλονίκη η κ. Γεννηματά πρότεινε:

· Δημιουργία 150 νέων κλινών ΜΕΘ στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και Κ. Μακεδονίας.

· Εκπόνηση ειδικού σχεδίου «εμπλοκής» των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της πόλης σε ενδεχόμενο Δ’ κύμα της πανδημίας.

· Λειτουργία του Περιφερειακού εργαστήριου Δημόσιας Υγείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

· Ίδρυση-λειτουργία 4 μονάδων Χρόνιων Παθήσεων εντός Νοσοκομείων που πληρούν τις προϋποθέσεις (με την πρώτη μονάδα πιλοτικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου).

· Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως ιατρών-νοσηλευτών και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων που έδωσαν τη μάχη κατά του covid.

και

· Δημιουργία ενός θεματικού πάρκου υγείας στο τέως στρατόπεδο Καρατάσου. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά θα είναι ένα πρότυπο, ερευνητικό και νοσηλευτικό κέντρο που θα προάγει την παραγωγή νέας γνώσης και θα προσελκύει για εκπαίδευση φοιτητές και επιστήμονες από άλλες χώρες.


Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου πρότεινε να συσταθεί ειδική Ομάδα Διαχείρισης έργου από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας και των 3 εμπλεκόμενων Δήμων (Νεάπολης-Συκεών/Π. Μελά/ Πυλαίας-Χορτιάτη)

Για τις Αστικές Αναπλάσεις είπε πως είναι ώρα να προχωρήσουν μια σειρά έργα που θα αλλάξουν την ζωή των κατοίκων σε πολλές περιοχές, ενισχύοντας το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αναψυχή, με

● αξιοποίηση χώρων μεγάλων στρατοπέδων,

● αναβάθμιση βιομηχανικών ακινήτων στην Δυτική είσοδο της πόλης,

● αξιοποίηση των εκβολών του Γαλλικού Ποταμού και του Δέλτα του Αξιού.

● Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων,

● με την ανάπλαση και ανάδειξη του Βυζαντινού παρελθόντος της πόλης, για να γίνει πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για το «Βυζαντινό Αρχαιολογικό Περίπατο».

● Επέκταση του Περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου- Δημιουργία Πράσινου Πετάλου.


Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους, αδιαφορεί για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, για τους μικρομεσαίους, για τους μη προνομιούχους που αυξάνονται, για τους νέους ανθρώπους. Οι ανισότητες διευρύνονται και οι αδικίες παγιώνονται. Στα δύο χρόνια το προσωπείο του μεταρρυθμιστή έπεσε. Ο δήθεν νεωτεριστικός εκσυγχρονιστικός λόγος έγινε απορρυθμιστική μανία και στροφή στο παρελθόν είπε. Και συμπλήρωσε: «Οι επιπτώσεις της πολιτικής Μητσοτάκη οδηγούν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τα πρώτα σημάδια είναι ορατά.Με το αφήγημα μας για την νέα αλλαγή διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Θα το πετύχουμε μαζί με όσους ελπίζουν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το δικό μας αφήγημα, στον αντίποδα των πολιτικών Μητσοτάκη. Έτοιμο για τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα». Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς μιλάμε για το στόχο της πλήρους απασχόλησης. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση» σημειωσε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως «τα 70 δις μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς».


Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως ο εμβολιασμός δεν προχωρά ικανοποιητικά και μίλησε για την πρωτοβουλία του κόμματός της να ξεκινήσει καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών. Τάχθηκε επίσης, υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του κόμματος: Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Φραγγίδης, οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΚΙΝΑΛ Α’ και Β’ Θεσσαλονικης, πρώην βουλευτές όπως οι: Γιάννης Μαγκριώτης και Χρύσα Αράπογλου, ο προεδρος του Εργατικού Κέντρου Χάρης Κυπριανίδης, ο πρώην προεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης, οι στενοί της συνεργατες Στέφανος Παραστατίδης, Χρήστος Ασπιώτης, Χρήστος Πρωτόπαππας κ.α.



Παρακολουθήστε την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ από την πρώτη προβλήτα στον λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και βίντεο από την άφιξή της:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.