ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ VIRAL

Η φωτογραφία της χρονιάς: Όλη η Ελλάδα ένας... απέραντος σεισμός

Δήμητρα Τσαμποδήμου29 Νοεμβρίου 2022

Οι μικρότεροι θυμούνται την τελευταία φορά που έχασαν μάθημα για να κάνουν άσκηση προστασίας σε περίπτωση σεισμού, ενώ οι μεγαλύτεροι εκτός από τα σχολικά... τεστ για τον Εγκέλαδο φέρνουν αμέσως στη μνήμη τους που βρίσκονταν όταν τα Ρίχτερ χτύπησαν το 1978 τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα το 1999.

Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν σεισμογενής χώρα και δυστυχώς το ξέρουμε καλά με μεγάλο φόρο αίματος. 

Με αφορμή τα Ρίχτερ στον ρυθμό των οποίων χορεύει η Εύβοια και η Αττική από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο παρουσιάζει μία φωτογραφία-γράφημα απ' όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην επικράτεια από το 1960 μέχρι το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 2022.

Και όπως μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει στο εντυπωσιακό καρέ, η Ελλάδα δεκαετίες τώρα κινείται στο ρυθμό που δίνει ο Εγκέλαδος όταν ξυπνά...


Αγωνία σε Αττική και Εύβοια

Υπενθυμίζεται πως σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του είναι 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο το ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Σε διάστημα 45 λεπτών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή ακόμα 6 σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ριχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.