ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Η G20 απέφυγε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία

MakThes Team10 Σεπτεμβρίου 2023

«Τα γεωπολιτικά ζητήματα» δεν θα πρέπει να εκτροχιάζουν τις συζητήσεις της G20, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του μπλοκ, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε γεωπολιτικά ζητήματα να μπλοκάρουν την ατζέντα των συζητήσεων της G20», εκτίμησε ο Λούλα μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου του μπλοκ στο Νέο Δελχί.«Δεν είναι προς το συμφέρον μας η G20 να είναι διχασμένη. Έχουμε ανάγκη ειρήνη και συνεργασία αντί για συγκρούσεις», τόνισε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστησαν στη σύνοδο.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, στο οποίο τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη της G20, απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και περιορίστηκε να καταγγείλει «τη χρήση βίας» για την κατάκτηση εδαφών. Στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, το 2022, η τελική ανακοίνωση είχε αναφερθεί ρητά στη ρωσική «επιθετικότητα».

Ολοκληρώνοντας τη σύνοδο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε τον Λούλα για την «υποστήριξή» του, λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος γνωρίζει πώς «να προωθήσει τους κοινούς μας στόχους».

Ο Ινδός αξιωματούχος Αμιτάμπ Κάντ δήλωσε χθες Σάββατο ότι η Βραζιλία ήταν μία από τις χώρες που συνέβαλαν ώστε να υπάρξει συμβιβασμός για το θέμα της Ουκρανίας στο τελικό ανακοινωθέν.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο Λούλα είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν θα συλληφθεί, αν παραστεί στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 2024.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή Firstpost ο Λούλα επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπορεί εύκολα να πάει στη Βραζιλία». «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν είμαι πρόεδρος της Βραζιλίας και έρθει στη Βραζιλία, δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί», πρόσθεσε.

Η Βραζιλία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο  εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή έχουν μεταφέρει με τη βία παιδιά εκτός Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της G20 "επιτυχημένη", αφού στο τελικό ανακοινωθέν του το μπλοκ δεν επέκρινε ανοικτά τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. "Η σύνοδος ήταν αναμφίβολα επιτυχημένη", δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Καταφέραμε να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Δύσης να 'ουκρανοποιήσει" την ημερήσια διάταξη της συνόδου", πρόσθεσε.

Το ζήτημα της αναβίωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την σύνοδο της G20 αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά όποια πρωτοβουλία απομονώνει την Ρωσία δεν έχει πιθανότητες να είναι βιώσιμη, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου στο Νέο Δελχί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συζητούν για την συμφωνία.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.