Η Γαλλία αποχαιρέτησε σήμερα τον Ζακ Σιράκ, ημέρα στην οποία έχει κηρυχθεί επίσημο πένθος. Τουλάχιστον 2.000 άτομα μεταξύ των οποίων 80 διεθνείς προσωπικότητες βρέθηκαν στο Παρίσι για να πουν το ύστατο χαίρε στον πολιτικό που υπηρέτησε δυο φορές τη Γαλλία από τη θέση του προέδρου και δυο από εκείνη του πρωθυπουργού ενώ είχε διατελέσει και για πολλά χρόνια δήμαρχος του Παρισιού. Το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρόντες και οι Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας. Παρόντες κι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι των γαλλικών κομμάτων εκτός της Μαρίν Λεπέν. Η οικογένεια Σιράκ είχε ξεκαθαρίσει πως η παρουσία της Λεπέν δεν ήταν επιθυμητή στην τελετή. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σιράκ επικράτησε το 2002 του Ζαν Μαρί Λεπέν σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της γαλλικής πολιτικής ιστορίας, όταν δηλαδή το δημοκρατικό τόξο επικράτησε του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου – όπως αποκαλούνταν τότε.
Μια ιδιωτική τελετή στην οποία συμμετείχαν 200 άτομα πρωτοστατούντος του επισκόπου της Γουαδελούπης Ζαν Ιβ Ριοκρέ πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Σεν Σουλπίς. Σε αυτή παρούσα και η Μπερναντέτ, η χήρα Σιράκ η οποία δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από την ημέρα που έφυγε ο σύζυγός της, ενώ απουσίαζε από την πιο ανοιχτή και επίσημη τελετή που έγινε αργότερα. Επικήδειο εκφώνησε ο μοναδικός εγγονός του ο Μαρτίν Σιράκ – Ρε ενώ κατόπιν τον λόγο πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νυν πρόεδρος της χώρας.
Ο Σιράκ ενταφιάστηκε στον ίδιο χώρο με τη μεγαλύτερη κόρη του ζεύγους τη Λοράνς η οποία έφυγε το 2016.
Αναφέρεται πως στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Σιράκ – 1995- 2002 (τότε η προεδρία ήταν επταετής για να αλλάξει σε πενταετή από τον ίδιο τον Σιράκ) η Γαλλία εισήλθε στο ευρώ. Αυτό όμως για το οποίο τόσο η Γαλλία όσο και ο κόσμος όλος θα θυμάται τον Σιράκ είναι το ηχηρό όχι στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ που είπε η Γαλλία. Υπενθυμίζεται πως το Παρίσι είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο που δεν πήρε ποτέ την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια η πολιτική του καριέρα επισκιάστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς ακόμη και των ετών που ήταν δήμαρχος του Παρισιού και κατηγορίες που αφορούσαν χρήματα που έλαβε από αφρικανούς ηγέτες, τις οποίες ο ίδιος ο Σιράκ πάντα αρνούνταν.
Αναφέρεται ακόμη πως χιλιάδες ήταν οι Γάλλοι που στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποχαιρέτησαν τη σορό του προέδρου τους που είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Ενβαλίντ. Μάλιστα, η σειρά ενίοτε ξεπερνούσε το χιλιόμετρο παρά τη βροχή.