ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ι. Καϊτεζίδης: Μεγάλη ευκαιρία η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση για να τεθούν οι δήμοι στο επίκεντρο του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας

MakThes Team16 Οκτωβρίου 2024

Την ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης που θα δίνει έμφαση στην αποκέντρωση ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης από το βήμα τη προσυνεδριακής συνάντησης που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου στη Ρόδο.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, αφού καλωσόρισε, ως οικοδεσπότης, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου, δημάρχους από την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, μέλη του Δ.Σ και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, προέδρους των Επιτροπών της, της ΕΕΤΑΑ και στελέχη της αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενόψει της επικείμενης Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού του κράτους. «Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για να τεθούν οι δήμοι στο επίκεντρο του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να πάει χαμένη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων, ζητώντας την ανάγκη οικονομικής στήριξής τους, ενώ ανέφερε ότι το 2025 που είναι χρονιά Συνταγματικής αναθεώρησης, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε περαιτέρω τη συνταγματική θωράκιση της Τ.Α. δηλαδή τον σαφή καθορισμό του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και των πόρων σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων, είπε ότι θα πρέπει:

*Να αναβαθμίζει την τοπική αυτοδιοίκηση στη διοικητική πυραμίδα της χώρας.

*Να οργανώνει την Τ.Α. με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες, δηλαδή σύμφωνα με την αυτονόητη Συνταγματική Επιταγή.

*Να της αποδοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αλλά βέβαια και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.

*Να διασφαλίζει το πέρασμα από την επιδοματική πολιτική που δεν την θέλει και δεν της πρέπει της αυτοδιοίκησης, σε ένα σύστημα οικονομικής αυτοτέλειας.

*Να αναγνωρίζει να ενισχύει και να εμβαθύνει τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης τις τοπικές κοινωνίες.

«Αυτά πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας νέας μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, της θεμελιώδους μεταρρύθμισης για τη λειτουργία του ίδιου του κράτους. Ενός πραγματικά αποκεντρωμένου κράτους, σύγχρονου και ευρωπαϊκού για να περάσουμε πραγματικά από την ετεροδιοίκηση στην αυτοδιοίκηση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Καμπανάκι για τα οικονομικά των δήμων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά, λέγοντας πως είναι επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να υπάρξει οικονομική στήριξη των δήμων.

Ανέφερε ενδεικτικά την αύξηση μισθών δημοτικών υπαλλήλων, την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, την αύξηση του τιμολογίου των ΦΟΔΣΑ, την απορρόφηση νομικών προσώπων κοινωφελών επιχειρήσεων και σχολικών επιτροπών και μετακίνησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους στους οικείους δήμους, τη συνεχιζόμενη αύξηση ενεργειακού κόστους, το κόστος διαχείρισης της καύσιμης ύλης από το μαζικό αντιπυρικό καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, τη χρόνια υποχρηματοδότηση για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων κ.α

Ο κ. Καϊτεζίδης δεν παρέλειψε να τονίσει και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά στο προσωπικό, σημειώνοντας ότι οι δήμοι υψώνουν κραυγή αγωνίας, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, ενώ ζήτησε να τρέξει γρήγορα η διαδικασία για τις προσλήψεις στην Δημοτική Αστυνομία, αλλά και για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «55-67».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην καταστατική θέση των αιρετών, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία πειθαρχική ποινή και αργία αιρετών πριν την ύπαρξη τουλάχιστον μιας πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, αλλά και στα θεσμικά ζητήματα της Τ.Α, μεταξύ αυτών τους άμισθους αντιδημάρχους. «Ο θεσμός αυτός δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Ήταν μια ρύθμιση από τα χρόνια των μνημονίων και τώρα θα πρέπει να αλλάξει, καθώς προσβάλλει την αξιοπρέπεια των αυτοδιοικητικών» σχολίασε ο κ. Καϊτεζίδης.

Στο περιθώριο των εργασιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Ι. Καϊτεζίδη, στον οποίο μάλιστα δώρισε το ανάτυπο του πρώτου Νόμου, «Περί Συστάσεως των Δήμων» ( ΦΕΚ του 1834).

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.