Η καθαρίστρια και ο εργάτης
Η ελληνική δικαιοσύνη βάλθηκε να αποδείξει πόσο τυφλή είναι σε μία 53χρονη καθαρίστρια. Την καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού.
Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης έκαναν χρήση των διατάξεων που αφορούν ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Πόσο έβλαψε άραγε το δημόσιο, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι ήταν απόφοιτος δημοτικού, αλλά από την άλλη κάνοντας σωστά τη δουλειά της; Σε αυτό το διττό ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι δικαστές και απάντησαν λάθος.
Θυμήθηκα ένα κεφάλαιο σε βιβλίο Ιστορίας του λυκείου για την αναλογία που θα έπρεπε να διασφαλίζει η δικαιοσύνη μεταξύ ποινής και εγκλήματος. Όπως προσπαθούσαν να μας διδάξουν τότε, μόνο σε αυτήν την περίπτωση η ποινή έχει νόημα.
Προφανώς οι δικαστές της 53χρονης έλειπαν από το σχολείο εκείνη τη μέρα. Αλλιώς θα φρόντιζαν να τιμωρηθεί για την επιλήψιμη πράξη της (να πλαστογραφήσει το ενδεικτικό παρακολούθησης και της έκτης τάξης), που έβγαλε εκτός ανταγωνισμού άλλες υποψήφιες με κανονικό απολυτήριο δημοτικού.
Η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο έσκασε λίγες μέρες αφότου ένας πιο άτυχος συνάνθρωπός της, 65χρονος εργάτης από τη Θεσσαλονίκη, σκοτώθηκε πέφτοντας από σκαλωσιά στο κόκκινο σπίτι της Αγίας Σοφίας.
Ήταν 65 κι αναγκασμένος να δουλεύει στην οικοδομή, για να μαζέψει τα ένσημα ή για να κλείσει τις τρύπες που αφήνουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό άνεργα παιδιά ή εγγόνια που σπουδάζουν.
Ίσως δεν συνταξιοδοτήθηκε δουλεύοντας σε μια τόσο σκληρή κι απαιτητική δουλειά, γιατί εργοδότες του παρελθόντος έκαναν πολλές παρατυπίες σε βάρος του ή και σε βάρος του δημοσίου. Κανείς όμως δεν καταδικάστηκε πέρα από τον ίδιο με καταδίκη σκληρή και αμετάκλητη. Ο εργάτης δεν είχε καν τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε η καθαρίστρια και τελικά πήρε με την αναστολή της ποινής της μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της στον Άρειο Πάγο.
Τις δύο υποθέσεις ενώνει μόνο το γνωστό ρητό «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Διαχρονικό και τόσο μασίφ, που στάθηκε αδύνατο να το ακυρώσει ακόμη και η αριστερή μας κυβέρνηση…
Γι’ αυτό ξεσηκώθηκε η κοινή γνώμη και παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ας έχει τουλάχιστον αντίκτυπο αυτή η παρέμβαση στον τρόπο που θα ασκούν στο εξής τα καθήκοντά τους οι δικαστές, γιατί υπάρχουν και αποφάσεις όχι τόσο εξόφθαλμες όσο αυτή της καθαρίστριας, αλλά εξίσου άδικες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018