ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν δεν θα προβεί σε καμία διανομή μεταναστών αν δεν ελλιμενιστεί το Open Arms

Δήμητρα Μακρή16 Αυγούστου 2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα 6 κράτη που προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες οι οποίοι εδώ και εβδομάδες βρίσκονται πάνω στο πλοίο Open Arms, της ομώνυμης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, και διασώθηκαν από αυτήν στα ύδατα κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η Κομισιόν ωστόσο εκτιμά πως η προτεραιότητα είναι να μπορέσει το καράβι να ελλιμενιστεί. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να διανείμουμε τους μετανάστες αν δεν πατήσουν πρώτα στεριά» υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής και μετέδωσε η El Pais.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ρουμανία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους 150 περίπου μετανάστες μόλις πατήσουν στη στεριά. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να αρνείται τον ελλιμενισμό τους σε ιταλικό νησί. Στο μεταξύ το καράβι παραμένει λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το νησί της Λαμπεντούζα και μάλιστα σε μια κατάσταση η οποία χειροτερεύει διαρκώς καθώς και η ψυχολογία των μεταναστών είναι βεβαρυμμένη λόγω της μακράς παραμονής στη θάλασσα και της αβεβαιότητας αλλά και βαραίνει ακόμη περισσότερο καθώς υπήρξαν και περιπτώσεις αρρώστων που τελικά κατάφεραν να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

Οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει επίσημη αίτηση από κάποιο κράτος μέλος ώστε να ξεκινήσουν και τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης. Ακόμη επιμένουν τις τελευταίες μέρες πως δεν έχουν αρμοδιότητα να υποχρεώσουν κάποιο κράτος μέλος να δεχθεί στο λιμάνι του πλοίο. Ωστόσο, και πέραν αυτής της έλλειψης αρμοδιότητας παρέμβασης, η Κομισιόν συνεχίζει τις άτυπες συζητήσεις με τους εταίρους σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ο τυπικός συντονισμός στο έδαφος και να προσφέρουμε βοήθεια στα κράτη – μέλη τα οποία αποφάσισαν να μοιραστούν τους 150 μετανάστες μεταξύ τους αλλά όταν πρώτα πιάσουν λιμάνι» πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή η ΕΕ προτίμησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους αποφεύγοντας να ασκήσει δημοσίως κριτική στον Σαλβίνι για την άρνησή του να δεχθεί το Open Arms, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από πηγές προσκείμενες στην ισπανική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή ωστόσο εκτιμά πως η πρόοδος που έγινε τις τελευταίες 48 ώρες με τα 6 κράτη μέλη τα οποία προθυμοποιήθηκαν να συμμετέχουν στη διανομή των 150 ανθρώπων μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων ώστε ένα πλοίο να δέσει σε ευρωπαϊκό λιμάνι. Έτσι, εκτιμά πως ή η Ιταλία θα άρει το βέτο της από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να κρατήσει κάποιον από τους ανθρώπους αυτούς ή θα δώσει σειρά σε κάποιο άλλο κράτος να τους δεχθεί, με πιο πιθανή τη Μάλτα λόγω εγγύτητας. 

Η Κομισιόν χαρακτήρισε ως ανυπόφορη την κατάσταση των επιβατών του πλοίου και άσκησε κριτική στην έλλειψη ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να διαχειριστεί τέτοιου είδους κρίσεις όπως αυτή που διαρκεί τουλάχιστον δυο εβδομάδες και βλάπτει και τη φήμη της ΕΕ καθώς την παρουσιάζει ως ένα κλαμπ κρατών ανίκανο να συμφωνήσει για την τύχη ενός πλοίου. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως θα πρέπει να βρεθούν εκείνες οι φόρμουλες που θα γίνεται και θα μπορούν να λειτουργήσουν για να ελλιμενιστεί ένα πλοίο άμεσα και σίγουρα. Και υπογραμμίζει πως αυτό αποτελεί έναν κοινό στόχο. «Δεν είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» ολοκλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.