ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό μεταφορές, κατασκευές και ενέργεια

MakThes Team20 Οκτωβρίου 2020

Ελληνικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονoϊού ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η υποστήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή επιδοτούμενων δανείων, θα είναι ανοικτή σε εταιρείες με έως και 3.000 υπαλλήλους στους σχετικούς τομείς.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του Ελληνικού Ταμείου Υποδομών (που ονομάζεται επίσης ΤΑΜΥΠΟΔ - Infrastructure Fund of Funds - InfraFoF»), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Ταμείο Υποδομών διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω τοπικών τραπεζών για λογαριασμό του Ελληνικού Ταμείου Υποδομών, το οποίο απαιτεί επίσης από τις τράπεζες να παρέχουν συμπληρωματική χρηματοδότηση στα δημόσια δάνεια.

Το μέτρο στοχεύει στο να βοηθήσει τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, i) η υποστήριξη μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε σχέση με νέα δάνεια · ii) τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα επιδοτούμενα δάνεια είναι σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο · και iii) τα επιδοτούμενα δάνεια μπορούν να χορηγηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην ελληνική οικονομία.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.