ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Η κοπέλα μου δέχτηκε παρενόχληση από τον συνταξιούχο καθηγητή του ΑΠΘ μπροστά μου» (Βίντεο)

MakThes Team20 Ιανουαρίου 2021

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, με τη Σοφία Μπεκατώρου να ανοίγει το δρόμο για ένα ελληνικό κίνημα αντίστοιχο του #MeToo.

Χθες έξι πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ συναντήθηκαν με τον πρύτανη και κατήγγειλαν με ονόματα ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερους από έναν καθηγητές.

Τις φοιτήτριες αναμένεται να καλέσει ο εισαγγελέας για να δώσουν κατάθεση.

«Η κοπέλα μου δέχτηκε παρενόχληση από το συνταξιούχο καθηγητή μπροστά μου»

Στο MEGA μίλησε για το θέμα και ο πρώην πρόεδρος φοιτητών του τμήματος Γεωλογικού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Νιάρχος.

«Ήμουν πρόεδρος των φοιτητών γύρω στο 2004. Είχαμε ακούσει για αυτόν τον καθηγητή ότι έχει πολύ δύσκολο μάθημα και βαθμολογεί πολύ αυστηρά, αλλά και ότι είχε μια ιδιαίτερη έφεση στης φοιτήτριες. Όσο προχωρούσε ο καιρός είχα δώσει και εγώ το μάθημά του μαζί με την τότε κοπέλα μου και σήμερα σύζυγό μου. Στα πρώτα λεπτά σηκωθήκαμε να φύγαμε και δώσαμε λευκή κόλλα. Όταν είδε την κόλλα της, την αγκάλιασε από τη μέση και της είπε να περάσει από το γραφείο του για να συζητήσουν για το βαθμό της. Υπήρξε διένεξη μεταξύ εμού και του καθηγητή γιατί αυτό έγινε μπροστά στα μάτια μου», ανέφερε ο κ. Νιάρχος.

«Όταν ήμουν πρόεδρος φοιτητών είχε τεθεί το να κάνουμε θέμα για το συγκεκριμένο καθηγητή. Είχα μιλήσει όπου μπορούσα, στον πρόεδρο του τμήματος, στον κοσμήτορα. Μου είχαν πει ότι θα έπρεπε να βρω μία ή δύο φοιτήτριες που θα κατήγγειλαν επίσημα τη συμπεριφορά του. Καμία φοιτήτρια δε δεχόταν να το κάνει αυτό γιατί φοβόταν. Κα προηγούμενοι πρόεδροι ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, και επόμενοι, μετά από εμένα. Το μάθημά του το έδωσα 7 φορές, πιστεύω για εκδικητικούς λόγους», συνέχισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά το δρόμο που άνοιξε η Μπεκατώρου θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά αν μπορέσουμε όλοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει και δεν εθελοτυφλούμε. Είναι στο χέρι μας να μη φοβόμαστε και να καταγγέλλουμε, να υπάρξει ένας θεσμός για να μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία, να γίνει μια έρευνα», κατέληξε ο κ. Νιάρχος.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, ο εν λόγω καθηγητής του Γεωλογικού τμήματος έλεγε στις φοιτήτριες να περάσουν από το γραφείο του συνήθως την Παρασκευή, κυρίως βραδινές ώρες.

Τι απαντά ο συνταξιούχος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ για την υπόθεση παρενόχλησης φοιτήτριας

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γεωλογίας μιλάει στο MEGA και αρνείται τα πάντα.

«Ένιωσα την μεγαλύτερη πικρία στην ζωή μου γιατί έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι αν είναι δυνατόν ένα παιδί δικό μου μαθητής μου να φτάνει σε τέτοιο σημείο να προσβάλλει ένα δάσκαλό του, να λέει αναλήθειες, να λέει πράγματα που δεν στέκουν καθόλου, να λέει ότι έκανα κάτι ενώ δεν έκανα ούτε καν λεκτικά δεν προσπάθησα να μειώσω την προσωπικότητά της ή οτιδήποτε άλλο. Πάντοτε ήμουν φιλικός με τα παιδιά για να έχουν το θάρρος να έρχονται να τους λύνω απορίες να έχουν εμπιστοσύνη στον δάσκαλο γιατί αλλιώς οι σπουδές δεν πάνε καλά», είπε ο καθηγητής.

«Δεν κοιμήθηκα ούτε ένα λεπτό το βράδυ τα παιδιά μου είναι αναστατωμένα η κόρη μου έψαχνε τις ειδήσεις. Κόρη και γιος γιατροί τι θα σκεφτούν; Θα λένε τι πρότυπο είχαμε; Εσφαλμένη εικόνα; Πονάει δεν καταλαβαίνετε. Δεν φαντάζεστε. Σε άλλες περιπτώσεις θα ένιωθα αγανάκτηση αλλά από δικό σου παιδί νιώθεις πικρία αχαριστία. Ας παρουσιαστεί μπροστά μου αν μπορεί και να μου πει τι της είπα το τι της έκανα δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να αποδείξει ή να πει ότι ξέρεις με ακούμπησε. Ούτε στο χέρι να πει ότι την προσβάλαν», συνέχισε ο ίδιος.

Όπως παραδέχτηκε, θυμάται τη γυναίκα που προχώρησε στην καταγγελία.

«Την θυμάμαι πολύ αμυδρά την θυμάμαι γιατί έκανα εργαστήρια στα παιδιά, κανένας καθηγητή δεν έκανε τα ανέθεταν σε βοηθούς μεταπτυχιακούς και τα λοιπά. Πολλές φορές ήμουν σε όλα τα τμήματα 7 φορές την εβδομάδα και έτσι μάθαινα τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Επικαλείται ότι κόπηκε 10 φορές και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της για χάρη μου. Δηλαδή ότι την κυνηγούσα με άλλα λόγια. Μπορώ να πω το εξής για αυτό το πράγμα. Είχε το δικαίωμα με βάση νόμου μετά από την 3η φορά να ζητήσει να εξεταστεί από άλλη επιτροπή που δεν μετείχα εγώ. Γιατί δεν το έκανε;», συνέχισε ο ίδιος.

«Την συνάντησα μια φορά μετά από πολύ καιρό στον δρόμο και την ρώτησα τι θα γίνει δεν θα έρθεις να πάρεις το πτυχίο; Οι άλλοι ήρθαν το πήραν οι παλιοί τους βοηθήσαμε. Ε θα έρθω μου λέει και της είπα όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το διάβασμα έλα στο γραφείο μου φέρε το βιβλίο σου να σου πω θα διαβάσει και που να δώσει βάση… καλά; Καλά. Την είδα στις εξετάσεις ήρθε δεν ήρθε δεν θυμάμαι πολλά παιδιά. Πάντως μετά είδα κακό γραπτό και ήρθε στο γραφείο μου και απαίτησε αφού είπα ότι θα την βοηθήσω να την περάσω με τον βαθμό που είχε γράψει. Εγώ της είπα ότι δεν μπορώ να την περάσω και από τότε δεν την έχω ξαναδεί», είπε ακόμα μεταξύ άλλων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.