ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κρίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαζικοί εμβολιασμοί

Βαγγέλης Στολάκης25 Απριλίου 2021

Τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας «βλέπουν» οι ειδικοί την ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Η επόμενη Μεγάλη Εβδομάδα θεωρείται δικαιολογημένα ως η «κρισιμότερη» όλως όσων προηγήθηκαν καθώς αρκεί ένα... μόνο… στραβοπάτημα λόγω της κόπωσης των πολιτών και της χαλάρωσης τους για να τιναχθούν όλα στον αέρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικούς εμβολιασμούς τριαντάρηδων και σαραντάρηδων σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό η «ανοσία της αγέλης».


Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στη Θεσσαλονίκη ήδη από τις 17 Απριλίου, οπότε όπως λέει υπήρξε η κορύφωση της πανδημίας, παρατηρείται αποκλιμάκωση, μικρή προς το παρόν, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. «Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες μικρές διακυμάνσεις» παρατηρεί ο κ. Σαρηγιάννης ο οποίος από σήμερα Κυριακή 25 Απριλίου «βλέπει» μεγαλύτερη πτώση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του καταγράφεται πτώση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων, με τον ίδιο να εκτιμά πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων την Μεγάλη Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα είναι τα 268 κρούσματα. «Από τις 17 Απριλίου και μετά βλέπουμε πτώση. Μέχρι τα τέλη του μήνα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα πέσει κάτω από 270» λέει ο κ. Σαρηγιάννης και εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί αυτή η τάση αποκλιμάκωσης και στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τα οποία και πάλι, μετά τον «μαύρο Νοέμβρη» για πολλούς, «κοκκίνισαν».

Οι προβλέψεις για την Κυριακή του Πάσχα

Για την Κυριακή του Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι πανελλαδικά τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 2.631, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη προβλέπει λιγότερα των 100 κρουσμάτων. «Το Μεγάλο Σάββατο θα έχουν γίνει λίγα τεστ, γι’ αυτό και το μοντέλο μας δίνει τόσα κρούσματα. Ανάλογα με τον αριθμό των τεστ που θα γίνουν, εάν δηλαδή γίνουν περισσότερα από 16.000, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων που προβλέπουμε θα είναι ανάλογος» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) και τα σταδιακά ανοίγματα που θα ακολουθήσουν στις 10 Μαΐου τα δημοτικά και τα γυμνάσια, στις 15 Μαΐου οι υπερτοπικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του τουρισμού επίσης την ίδια ημέρα αποτελούν «στοίχημα», το οποίο θα πρέπει να «κερδηθεί» όπως σημειώνουν και συμπληρώνουν πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Πάντως, όπως λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ η επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης θα «επιβραδύνει την αποκλιμάκωση», ενώ ο ίδιος «βλέπει» μια δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, παρόμοιο με εκείνο της 7ης Απριλίου στις 15 Ιουνίου.

Η αποκλιμάκωση πάντως, φαίνεται και στα λύματα της πόλης, που ερευνά διατμηματική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παραμένει σταθεροποιητική, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων. «Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση παραμένει οριακά σταθερή. Όσο περνούν οι ημέρες και παγιώνεται αυτή η οριζοντίωση μπορούμε να αισιοδοξούμε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ανοίγει» η πλατφόρμα

Η κυβέρνηση επισπεύδει την εμβολιαστική διαδικασία ανοίγοντας κι άλλες εμβολιαστικές γραμμές και εντάσσοντας σε αυτές κι άλλες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, από την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 30 έως 39 ετών, η οποία θα εμβολιαστεί από την επομένη κιόλας, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι εμβολιασμοί για τους 40-49, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας με διαφορά τριών ημερών, με όλα τα εμβόλια. Σημειώνεται πως χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54, ενώ προηγήθηκε η ομάδα 55-59 και οι εκπαιδευτικοί.

Η κυβέρνηση επέλεξε τον «μαζικό εμβολιασμό» του πληθυσμού σε μία προσπάθεια να κατορθωθεί νωρίτερα η «ανοσία της αγέλης». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας υπολογίζεται πως τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως και 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ τον Ιούνιο, μπορεί να φτάσουμε έως και τα 4 εκατ. εμβολιασμούς.

Εν αναμονή των εμβολίων

Σημαντικό ρόλο, ώστε να «ανοίξουν» οι εμβολιασμοί για τα ενεργά κομμάτια του πληθυσμού, τους νέους και τους εργαζόμενους έπαιξαν οι μεγάλες παραλαβές δόσεων που αναμένονται το επόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Pfizer/BioNTech για τον Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 2.425.000 δόσεις. Παράλληλα, από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 - 500.000 κάθε μήνα. Η Johnson & Johnson είχε δεσμευτεί να παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως το τέλος Απριλίου, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης στις 4η Μαΐου θα «ανοίξουν» 35 νέες εμβολιαστικές γραμμές μόνο για Pfizer/BioNTech.

Σε ό,τι αφορά τους μέχρι σήμερα εμβολιασμούς. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση για τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα,

για τους 85 ετών και άνω, εμβολιάστηκε 61% με μία δόση, 

για τους 80-84 ετών, εμβολιάστηκε το 61% με μία δόση,

για τους 75-79 ετών, εμβολιάστηκε το 68% με μία δόση,

για τους 70-74 ετών, εμβολιάστηκε το 50% με μία δόση,

για τους 65-69 ετών, εμβολιάστηκε το 27% με μία δόση (είναι από τις ομάδες που άνοιξαν τελευταία),

για τους 60-64 ετών, εμβολιάστηκε το 51% με μία δόση.

«Η εμβολιαστική διαδικασία είναι δυναμική» αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Εξαρχής είχαμε δηλώσει ότι θα αποκτήσει άλλη δυναμική από τον Απρίλιο και μετά, ανάλογα με τις διαθέσιμες δόσεις» συμπληρώνει.

Εστίαση

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης θα γίνει με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.