H oικονομία, oι μεταρρυθμίσεις και η μάχη για την πανδημία είναι το δύσκολο τρίπτυχο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Για την οικονομία το κλίμα και οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα θετικοί. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνέντευξή του στο Bloomberg- τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά. Η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αναθεώρηση προς τα πάνω για την ανάπτυξη έφτασε στο 5,9%, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις από αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες. «Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης. Το κλίμα, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, έχει αλλάξει σημαντικά. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η επίδοση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας και είχαμε μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αισιοδοξούμε ότι το 2022 θα είναι το έτος που ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευτεί», τονίζει ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας.
Όλα αυτά ενώ η 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών -που δόθηκε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- καταγράφει σειρά θετικών επισημάνσεων για την ελληνική οικονομία.
Ανάμεσα στα άλλα:
- Διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει ανάκαμψη ταχύτερα του αναμενομένου.
- Υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κάνει αναφορές στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.
- Αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση συνέχισε με καλό ρυθμό την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
- Αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
- Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
- Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
- Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.
Στο θετικό κλίμα των ημερών και στη στρατηγική της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ήρθε να προστεθεί και η «επιχείρηση» της ΔΕΗ, που ύστερα από δύο χρόνια μεγάλων αλλαγών και εντατικής προετοιμασίας γυρίζει σελίδα και αποκτά το κύρος και την αξιοπιστία ενός μεγάλου ενεργειακού ομίλου, ξαναμπαίνοντας με αξιώσεις στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Αυτές τις ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προχώρησε στην απόφαση να διαθέσει το 17% των μετοχών που κατέχει στην Επιχείρηση το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο να παραμείνει κάτοχος της καταστατικής μειοψηφίας, διατηρώντας περίπου το 34% των μετοχών. Τις επόμενες μέρες θα φανεί με ποιους όρους θα γίνει η συναλλαγή, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων επιταχύνοντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να φτάσει τα 8,4 δισεκατομμύρια έως το 2026. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει η μάχη για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί στις αρχές του 2021 να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το 70% του πληθυσμού που μπορεί να κάνει το εμβόλιο έχει επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
- Ως τώρα 6,4 από τα 9,67 εκατομμύρια πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο, ποσοστό 66% ή περίπου 2 στους 3 Έλληνες άνω των 12 ετών.
- Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα -γιατί πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ. Άρα ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία είτε δια του εμβολίου είτε δια της φυσικής νόσησης υπολογίζεται στα 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή 3 στους 4 πολίτες.
- Αν από το συνολικό πληθυσμό της χώρας εξαιρέσουμε τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ο πληθυσμός που απομένει να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατομμύρια ηλικίας άνω των 12 ετών. Από αυτούς περίπου 560.000 είναι ανήλικοι (12 έως 18 ετών) που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
- Συνεπώς σήμερα ένα ποσοστό 10 έως 15% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού δεν διαθέτει αντισώματα. Και από αυτούς η ομάδα που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών.
Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η περιοδεία που έκανε ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια Μίνα Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο, δηλαδή 52% αντί 60%. Η νέα ηγεσία του υπουργείου χτύπησε το σχετικό καμπανάκι προς τους αυτοδιοικητικούς τόσο της κεντρικής όσο και της δυτικής Μακεδονίας και το θέμα τώρα είναι να υπάρξουν αποτελέσματα ενόψει και των κρίσιμων εορτασμών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Μεγάλη σημασία είχε για την κυβέρνηση το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε με ομιλία στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στην αμερικανική μητρόπολη βρέθηκαν οι περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς και οικονομικές συμμαχίες της χώρας, σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, οι σχέσεις με την Τουρκία και η τουρκική προκλητικότητα, οι επενδύσεις, οι σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με την ελληνική ομογένεια.
Όσον αφορά στην παρεξήγηση για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» στις ΗΠΑ, όπου παρίστατο εκτός του προέδρου Ερντογάν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, μετά και τη συγνώμη του Αρχιεπισκόπου για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν.
Στην κυβέρνηση βλέπουν με προσοχή τις τελευταίες έρευνες που έδειξαν ότι παρά το δύσκολο καλοκαίρι που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το πολιτικό σκηνικό δεν άλλαξε και η ΝΔ και ο πρωθυπουργός παραμένουν κυρίαρχοι. Στην πρώτη δημοσκόπηση η διαφορά με αναγωγή μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,2%, ενώ στην δεύτερη στο 11,5%. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και αυτές που έρχονται θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 26.09.2021