ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η λίστα με τα αιτήματα των αντιδημάρχων στον Θεοδωρικάκο

Δημήτρης Λαζόπουλος02 Ιουλίου 2020

Τα αιτήματά τους στον Τάκη Θεοδωρικάκο, κατέθεσαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών στο δημαρχιακό μέγαρο τη Δευτέρα, οπότε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο επερχόμενο αναπτυξιακό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων και υπουργού Πολεοδομίας, Αντώνη Τρίτση. Πηγές από το γραφείο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, υποστηρίζουν στη «ΜτΚ» ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν είτε νέα έργα, είτε κάποια που είναι «ώριμα», προκειμένου «να απελευθερώσουμε δικούς μας πόρους για να τους εκμεταλλευτούμε αλλιώς». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει γίνει προετοιμασία, ανά αντιδημαρχία, «και θα μπουν αρκετά πράγματα στο ‘Αντ. Τρίτσης’ όπως είπε άλλωστε και ο Τ. Θεοδωρικάκος».

«Σβήνονται» χρέη 7 εκατ. ευρώ

Τα επτά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση στο δήμο, όπως προανήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος, αφορούν την κάλυψη οφειλών του δήμου προς φορείς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, όπως έναντι προμηθευτών για υλικά και υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα «μηδενίζουν το κοντέρ για εμάς, βελτιώνουν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Είναι χρήματα που επιστρέφουν στην οικονομία της πόλης, την κατάλληλη στιγμή», τονίζει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει καλύτερη εικόνα στην εισπραξιμότητα «συγκριτικά με τον Μάρτιο που ήταν πολύ κακός και ο Απρίλιος που ήταν 80% κάτω», αποκαλύπτει ο κ. Κούπκας.

Αναπλάσεις και υποδομές ενόψει…

Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο Μάκης Κυριζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, εξηγεί ότι πρώτα αναμένονται οι προδιαγραφές του «Αντ. Τρίτση» και μετά θα προταθούν έργα για ένταξη.

Διαμέσου του προγράμματος «θα πάμε σε αναπλάσεις, σε έργα υποδομής», αλλά το ακριβές πλάνο θα σχεδιαστεί τους επόμενους οκτώ μήνες, προειδοποιεί ο κ. Κυριζίδης.

Ερωτηθείς εάν ο δήμος επιδιώκει να εντάξει την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους στο «Τρίτσης», ο αντιδήμαρχος απαντά πως είναι «πολύ πιθανό» και μάλιστα συνδυαστικά με το έργο επέκτασης του deck της παλιάς παραλίας. Πάντως για τα δύο έργα ο δήμος έχει, ήδη, ξεκινήσει να αναζητά πόρους, όπως από εργαλεία του υπουργείου Τουρισμού για την περίπτωση της Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» από το γραφείο του Κ. Ζέρβα.

Τα προτάγματα των αντιδημάρχων

Ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Κυριζίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι «ανοίγει το μητρώο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για να μπορούμε, επιτέλους, να παίρνουμε πιστοποιημένους μηχανικούς από έξω, να μπορούμε να κάνουμε μελέτες και επιβλέψεις, γιατί δεν έχουμε προσωπικό», ενώ ταυτόχρονα «ζητήσαμε προσλήψεις ΠΕ μηχανικών γιατί έχουμε ελλείψεις στην πολεοδομία και στις τεχνικές υπηρεσίες. Έχουν 12 χρόνια να γίνουν προσλήψεις».

Επιπλέον χαρακτήρισε «πολύ καλό βήμα» την επερχόμενη ίδρυση τοπικών πολεοδομικών γραφείων, ανά δήμο, κάτι το οποίο θα αποσυμφορήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος σήμερα υποστηρίζει διοικητικά όλους τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Κούπκας, υπογράμμισε το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιούργησαν στον δήμο οι πρωτοβουλίες του για την ελάφρυνση των δημοτών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Θεοδωρικάκο να δοθεί και μία έξτρα ΚΑΠ (σ.σ. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), όπως επίσης τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι οφειλές σε δήμους στη σχεδιαζόμενη κυβερνητική ρύθμιση χρεών προς εφορία και ταμεία με την καταβολή δόσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος αιτήθηκε καλύτερη διασύνδεση μεταξύ μητρώων των δήμων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να εντοπίζεται εύκολα η ακίνητη περιουσία «κακοπληρωτών» με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ.

Η Δήμητρα Ακριτίδου, αντιδήμαρχος Παιδείας, αποκαλύπτει στη «ΜτΚ», ότι αιτήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών, καθώς «την τελευταία δεκαετία υπήρχε υποχρηματοδότηση 70% και συσσωρεύονται χρέη τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν αν δεν υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση, ή μία αυξημένη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με την κ. Ακριτίδου «παραλάβαμε χρέη 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και δεν ήταν θέμα διαχείρισης, αλλά πραγματικών αναγκών. Όταν φτάνει κανείς να χρωστάει ένα εκατομμύριο στο φυσικό αέριο, κάθε χρόνο θα συσσωρεύονται τα χρέη», ενώ φέτος σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων υλοποιήθηκαν «μόνο τα υπερεπείγοντα και κατορθώσαμε και μειώσαμε κατά 200.000 ευρώ τα χρέη». Δεύτερο αίτημα προς τον κ. Θεοδωρικάκο είναι «να υπάρξει μέριμνα, ώστε οι καθαριστές να βρίσκονται στα σχολεία πέραν των 4,5 ωρών που οι συμβασιούχοι κάθονται και να πάνε στα χρονικά όρια των μονίμων καθαριστών, στις 6,5 ώρες», καταλήγει η κ. Ακριτίδου.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, επισήμανε τρία ζητήματα, όπως δηλώνει στη «ΜτΚ»: Πρώτον, καλύτερη και εξειδικευμένη στελέχωση της υπηρεσίας, είτε πρόκειται για αρτιμελείς, είτε για ΑμεΑ, διότι «χρειάζομαι και μηχανικούς, δικηγόρο, οικονομολόγο». Δεύτερον, ενίσχυση του τεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και ψηφιακές υποδομές. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε για άμεση παράδοση 15 απορριμματοφόρων, «θα μας δώσει και ηλεκτρικά οχήματα, αλλά εκτενέστερα θα μας τα πει την Τετάρτη που θα ξαναέρθει. Εγώ θα ζητήσω τετράκυκλα, κάποια σάρωθρα. Θα του δώσουμε μία κατάσταση με τις ανάγκες μας», προαναγγέλλει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Τρίτον αναβάθμιση της ανακύκλωσης με ενημέρωση των πολιτών, νέες υποδομές, διότι σήμερα «δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση, παρότι τόσα χρόνια χρησιμοποιούμε τον μπλε κάδο. Ο κόσμος δεν το ξέρει και πάει και πετάει οτιδήποτε», ομολογεί ο αντιδήμαρχος.

Ο Χάρης Αηδονόπουλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής προέταξε στον Τ. Θεοδωρικάκο την ανάγκη «αποκέντρωσης των ελέγχων της αδειοδότησης των ΝΠΙΔΔ, των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και των προνοιακών επιδομάτων στους οικείους δήμους κατοικίας τους, διότι σήμερα ένα σωματείο που εδρεύει στον Λαγκαδά έρχεται σε μένα για να του κάνω έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τα προνοιακά όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης, σαν να μην υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες στους οικείους δήμους», σημειώνει στη «ΜτΚ».

Κεντρικό αίτημα του αντιδημάρχου Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Πέτρου Λεκάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών ήταν «να βάλουμε καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις στο ‘Αντ. Τρίτσης’», πέρα από όσες έχουν προγραμματισθεί μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού προγράμματος «Φιλόδημος». Ακόμη, ο κ. Λεκάκης αιτήθηκε τη νομοθετική στήριξη του εθελοντισμού, ώστε να «θεσμοθετηθεί σοβαρά».

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Αβαρλή, αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αιτήθηκε την κατάργηση «του Βασιλικού Διατάγματος του 1959, που ρυθμίζει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μία εποχή που δεν υπήρχαν υπολογιστές, όπως τονίζει στη «ΜτΚ». Επιπροσθέτως, υπερθεμάτισε την ανάγκη «απλοποίησης των διαδικασιών», όπως και την παράταση στις δηλώσεις των «κρυφών» τετραγωνικών, καθώς «οι περισσότεροι δεν έχουν συμμετάσχει».


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.