ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το «καυτό» τρίμηνο

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιουλίου 2024

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη την προηγούμενη Κυριακή να γυρίσει την κλεψύδρα ανάποδα, σηκώνοντας το γάντι σε όσους τον αμφισβητούσαν από το βράδυ των ευρωεκλογών και δρομολόγησαν με τον τρόπο και τα λεγόμενά τους μία σειρά γεγονότων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ανακοίνωσε την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες στις 6 Οκτωβρίου με τον δεύτερο γύρο εάν κάποιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο όπως ορίζει το καταστατικό να πραγματοποιείται μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Κι ενώ ο κομματικός μηχανισμός κινείται ξανά σε ρυθμούς εκλογές και δεν πρόλαβαν οι μηχανές να κρυώσουν από την πρόσφατη μάχη των ευρωεκλογών, οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ήδη την καρέκλα όπου κάθεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκείνη του προέδρου, εποφθαλμιούν πλην του ιδίου άλλοι έξι υποψήφιοι και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και θα κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες θα εκδηλωθούν κι άλλες, πέραν των επτά ή εάν τελικά κάποιος θα κάνει... πίσω και θα συνταχθεί στο πλευρό άλλου υποψηφίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πρωί της περασμένης Κυριακής μιλώντας για περίπου πενήντα λεπτά στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στην υπόγεια αίθουσα ξενοδοχείου του κέντρου της Αθήνας και υπό τους ήχους συνθημάτων όπως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» ή το παραφρασμένο «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό» παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την έξοδο του κόμματος από την φάση της εσωστρέφειας και της περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο μήνα. 

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κινήθηκε σε πέντε βασικούς άξονες: έκανε την αυτοκριτική του αρκετές φορές για τη λειτουργία του κόμματος και για το θολό μήνυμα που εστάλη σε πολλές περιπτώσεις, επιτέθηκε στους εντός ΠΑΣΟΚ αντιπάλους του που ζητούν την... καρατόμησή του, παρουσίασε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή ηγεσίας, ζήτησε εκ νέου την εμπιστοσύνη των στελεχών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πολλές φορές τη λέξη «μαζί» που ήταν το τσιτάτο της υποψηφιότητά του το 2021 και παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την Κεντροαριστερά, τονίζοντας ωστόσο με νόημα ότι παρέλαβε κόμμα και θα παραδώσει κόμμα κι όχι «συνιστώσα».

Το τελευταίο, συνιστά και την απάντησή του σε εκείνους που υπερασπίζονται την άποψη συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από μία κοινή «ομπρέλα» την οποία θα κρατά ένας επικεφαλής του «συνασπισμού» αυτού.

Πολλοί δε, στα «πηγαδάκια» σχολίασαν πως ο κ. Ανδρουλάκης φωτογράφιζε τον Χάρη Δούκα κι όσους τον στηρίζουν οι οποίοι επικαλούνται το παράδειγμα του δημάρχου Αθηναίων και της στήριξης που έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών που έφερε την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επτά και η Άννα

Η πρόταση Ανδρουλάκη για την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών έγινε αποδεκτή από τους Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο που ανακοίνωσαν από το ίδιο βήμα και επίσημα την υποψηφιότητά τους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά και από εκείνους που προστέθηκαν σιγά-σιγά τις επόμενες ημέρες στη λίστα των υποψηφιοτήτων. 

Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για την αρχηγία του κόμματος την επομένη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής επιλέγοντας να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους στην συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου που ανακοίνωσε επίσης υποψήφια πρόεδρος είχε δηλώσει πως θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Την ίδια ημέρα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο δημοσιογράφος, Γιάννης Κανελλάκης. Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου η οποία δήλωσε παρούσα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά της.

Η διαδικασία

Οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης θα στηθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το καταστατικό το ΠΑΣΟΚ εάν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, τότε προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ εκείνων που θα τερματίσουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση. Αν τελικά οι υποψηφιότητες είναι πολλές κι αν όσοι ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους φτάσουν μέχρι τέλους, τότε θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι απαραίτητος ο δεύτερος γύρος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Επισήμως, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης οι υποψηφιότητες αλλά και οι πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων προέδρων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές για την ηγεσία θα γίνουν στα πρότυπα των εσωκομματικών εκλογών του 2021, δηλαδή θα ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ή όσοι εγγραφούν μέχρι και την 6η Οκτωβρίου (οι διαδικαστικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές από τις αρμόδιες επιτροπές). Πριν τις εκλογές θα διεξαχθεί ένα debate μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.

Ζυμώσεις και... παρασκήνιο

Μέχρι την 6η Οκτωβρίου μας χωρίζουν τρεις «γεμάτοι» μήνες και ο δρόμος προς τις «πράσινες» κάλπες δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με... αγκάθια, όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» έμπειρο στέλεχος του κόμματος. Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί τα διάφορα «στρατόπεδα» είναι υπό διαμόρφωση, το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη μυρίζει μπαρούτι, τα δημόσια «μαχαιρώματα» ξεκίνησαν κι αναμένεται να ενταθούν κι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες οι τόνοι όλο και θα ανεβαίνουν. Σημειώνεται, πως από τους επτά υποψήφιους αρχηγούς οι πέντε είναι και βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ανδρουλάκη) κάτι που σημαίνει πως θα επιχειρήσουν να κάνουν... αρχηγικές εμφανίσεις στο βήμα της Βουλής με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εικόνα του κόμματος.

Ήδη οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν επιλέξει τους ανθρώπους, επαγγελματίες και πολιτικά στελέχη, που θα απαρτίζουν τα επιτελεία τους, τις ομάδες κρούσης, έχουν κάνει έναν πρώτο προγραμματισμό, έχουν ξεκινήσει τις εμφανίσεις σε ΜΜΕ και τα τηλέφωνα σε στελέχη σε όλη την Ελλάδα ζητώντας τη στήριξή τους, ενώ ορισμένοι ξεκίνησαν και τις περιοδείες τους. Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται και στους συσχετισμούς, αφού κάθε υποψήφιος «κόβει» ψήφους από κάποιον άλλο.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνοντας την ημερομηνία των εκλογών επιχείρησε να έχει το πάνω χέρι. Να μην επιτρέψει μία παρατεταμένη εσωστρέφεια να προκαλέσει φθορά στο ίδιο το κόμμα και φυσικά στον ίδιο. Για το λόγο αυτό επέλεξε να σηκώσει το γάντι σε εκείνους που τον αμφισβητούν και να αρχίσει να βγάζει τους άσους που έχει κρυμμένους στο μανίκι του.

Έχοντας το «στρατηγείο» του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, την Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει στο πλευρό του έναν καλά οργανωμένο κομματικό μηχανισμό σε όλη τη χώρα, μηχανισμό που στηρίζεται στην προσωπική του επαφή και σχέση με στελέχη του κόμματος και τον οποίο έχει χτίσει από την ενασχόλησή του με την ΠΑΣΠ στα φοιτητικά του χρόνια.

Γνωρίζοντας το know how των εσωκομματικών εκλογών, καθώς κέρδισε στη δύσκολη μάχη του 2021 τον γιο του ιδρυτή του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να μιλήσει για όσα έγιναν στο ΠΑΣΟΚ επί ημερών του, δίνοντας έμφαση στις εκλογικές νίκες που κατέγραψε το κόμμα υπενθυμίζοντας πως βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος τα μόλις δύο τελευταία χρόνια «Παρέλαβα από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες» είπε ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του.

Το αφήγημα Ανδρουλάκη στηρίζεται στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσα από ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, το οποίο έφερε πλήγματα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να επιφέρει κι άλλα.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι δεν στηρίζεται από συμφέροντα. Δίπλα του ο κ. Ανδρουλάκης σε αυτή την εσωκομματική μάχη έχει στελέχη του κόμματος όπως τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα, τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, την διευθύντρια Επικοινωνίας του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, τους δύο βουλευτές Επικρατείας, Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή όπως και μια ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Ανδρουλάκης στη διεκδίκηση της ανανέωσης της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος στο πρόσωπό του, ξεκίνησε μπαίνοντας στην μάχη δυναμικά με εμφανίσεις σε ΜΜΕ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει τις επισκέψεις σε πόλεις εκτός Αθηνών. Οι συσκέψεις του επιτελείου του είναι αλλεπάλληλες ενώ στο μικροσκόπιο των ανθρώπων του «μπαίνουν» όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και οι κινήσεις τους, οι οποίες αναλύονται μία προς μία.

Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν στοχεύουν στην ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του πρώτου πλασάροντάς τον ως τον δεύτερο πόλο στην κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας. Με αφήγημα ότι ο ίδιος κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία και τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Μπακογιάννη, ενώνοντας με την υποψηφιότητά του δυνάμεις επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Ενώνει κομματικές και κοινωνικές δυνάμεις και κερδίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά συνεργάτης του. Ο κ. Δούκας προγραμματίζεται μέχρι και τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου να «οργώσει» όλη την Ελλάδα με περιοδείες, συναντήσεις με στελέχη και ομιλίες σε μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, η έναρξη των περιοδειών έγινε στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Συναντήθηκε με φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του και έκανε τετ α τετ επαφές με αυτοδιοικητικούς, ενώ είναι ξεκάθαρο πως θα δώσει έμφαση στην διαπροσωπική του επαφή με τον κόσμο.

Ο κ. Δούκας έχει στο πλευρό του τον πρώην Γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη που διαθέτει ένα ισχυρό και οργανωμένο δίκτυο στελεχών σε όλη τη χώρα που ενεργοποιείται σταδιακά ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. Στο πλευρό του βρίσκεται επίσης και ο Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως επιτελικό ρόλο θα έχει και ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας. Συνεργάτες του κ. Δούκα εκτιμούν ότι υπέρ της υποψηφιότητάς του τάσσονται μέχρι στιγμής καμιά δεκαριά εκ των 32 βουλευτών του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες ο Χάρης Δούκας θα ανακοινώσει το επιτελείο του.

Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει την εμπειρία αντίστοιχων εκλογών καθώς ήταν υποψήφιος αρχηγός και το 2021 επενδύει στη θετική ατζέντα. Διαθέτει ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα, που το έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια μεθοδικά. Επενδύει στο βιογραφικό του, την κυβερνητική του εμπειρία καθώς διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και το αστικό του προφίλ. Άνθρωπος ήπιων τόνων όπως φάνηκε και από την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με προτάσεις για τη δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη, θεωρείται πως είναι ο μόνος που μπορεί να επιτύχει την διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Για πολλούς θεωρείται ως η «διέξοδος» στο δίπολο Ανδρουλάκη-Δούκα, ενώ η υποψηφιότητά του χαρακτηρίζεται «αμιγώς πολιτική».

Ο κ. Γερουλάνος παράλληλα με τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, σχεδιάζει περιοδείες στη χώρα. Πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Παράλληλα, ξεκίνησε και την συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Μιλένα Αποστολάκη

Η Μιλένα Αποστολάκη εστιάζει στρατηγικά στην «πολιτική ωριμότητα» που πρέπει να έχει ο επικεφαλής της παράταξης και την οποία η ίδια θεωρεί ότι διαθέτει. Όπως λέει ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι πρωθυπουργήσιμος. Σύμφωνα με συνεργάτες της το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ξανά μεγάλη παράταξη στέλνοντας καθαρό μήνυμα, διαθέτοντας καθαρές θέσεις και επενδύοντας σε κοινωνικές συμμαχίες.

Η κ. Αποστολάκη επενδύει στο γεγονός ότι είναι βουλευτής, σε αντίθεση με τον Χάρη Δούκα, καθώς όπως εκτιμά η πολιτική μάχη γίνεται μέσα στη Βουλή, επομένως ο επικεφαλής της παράταξης δεν γίνεται να απουσιάζει. Ήδη έχει ξεκινήσει εμφανίσεις σε ΜΜΕ, στήνει το επιτελείο της και οργανώνει τις περιοδείες και τις επαφές της.

Μιχάλης Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης που ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με στελέχη που είναι θετικά απέναντι στην υποψηφιότητά του. Μιλά καθημερινά με «πράσινους» παράγοντες από όλη τη χώρα.

Αυτή την περίοδο οργανώνονται οι «πυρήνες» του στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ενεργοποιείται και το δίκτυο εθελοντών που διαθέτει κυρίως στην Ηλεία, όπου εκλέγεται.

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει την πλατφόρμα του για το ΠΑΣΟΚ, ενώ στοχεύει σε δυναμικές παρεμβάσεις σε Βουλή και ΜΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις περιοδείες στην περιφέρεια.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της τρεις μέρες μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίζεται ως έτοιμη από πάντα. Έχοντας ομάδες υποστηρικτών σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αθήνα όπου εκλέγεται αλλά και τη Μεσσηνία, ιδιαίτερη πατρίδα της και εκλογική περιφέρεια του πατέρα της πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννακόπουλου η υποψήφια πρόεδρος επενδύει στις προσωπικές της επαφές ώστε στο δρόμο προς τις κάλπες να αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική.

Το επόμενο διάστημα ξεκινά περιοδείες στην περιφέρεια, ενώ παράλληλα σχεδόν καθημερινά θα έχει παρουσία σε ΜΜΕ και social media κάνοντας γνωστές τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Γιάννης Κανελλάκης

Έβδομος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης. Ο κ. Κανελλάκης στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου τονίζοντας «Ανδρέα δεν θα σε προδώσουμε ποτέ».

Σημειώνει ότι πήρε την εν λόγω απόφαση, μετά από παρότρυνση του κοινωνικού του περίγυρου και ότι αν εκλεγεί θα συνεχίσει να μάχεται «για τα δικαιώματα του λαού κατά της καρεκλομανίας, καρεκλολατρείας και της εξουσιομανίας και σαφώς κατά των λαοκτόνων μέτρων».

Αναφέρει επίσης ότι θα αγωνιστεί κατά της φτώχειας και της αισχροκέρδειας, «όπως πάντοτε έπραξα και πράττω στην ζωή μου».

Κινείται η Διαμαντοπούλου

Πάντως, για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ακούγεται και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου με την ίδια να επιλέγει μέχρι σήμερα να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Η πρώην υπουργός έχει έρθει σε επαφή με εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα, ακούει και καταγράφει απόψεις. Σε συνέντευξή της, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είπε «Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν βλέπω να υπάρχει χρόνος και ίσως φθάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων».

«Αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα», σημείωσε η Άννα Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας ότι το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και να υπάρχει θετική ατζέντα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.