ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η «μάχη» της λακκούβας δεν έχει τέλος

Φανή Σοβιτσλή08 Φεβρουαρίου 2021

Σε εφιάλτη που δεν έχει τέλος, εξελίσσονται για τους δήμους και τους πολίτες οι εργασίες που υλοποιούν πολύ συχνά οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, οι οποίοι κατά… παράδοση, μόλις τελειώσουν αφήνουν πίσω τους διάτρητους δρόμους, λακκούβες και πρόχειρα μπαλώματα, τα οποία μετατρέπονται σε παγίδες για τους οδηγούς και πεζούς.

Τα… σπασμένα, ωστόσο, των Οργανισμών, όπως το Φυσικό Αέριο, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΑΘ και άλλου καλούνται να πληρώνουν και μάλιστα ακριβά οι δήμοι, καθώς αναγκάζονται να αποκαθιστούν τις σοβαρές που προκαλούνται. Επί της ουσίας πρόκειται για τα δίκτυα των πρώην ΔΕΚΟ, που περνούν μέσα από δημοτικούς δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, και όταν οι εργασίες δεν περατώνονται σωστά δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των πόλεων. Εκτός αυτού, οι κακοτεχνίες πολύ συχνά έχουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί έχουν σπάσει ή σακατέψει τα οχήματα τους, έχουν τραυματιστεί πολίτες, ενώ οι λακκούβες είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος οδηγών του ΟΑΣΘ και οδηγών λεωφορείων και φορτηγών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σύμφωνα με τον οποίο πριν από λίγα χρόνια σε δρόμο του Πανοράματος, όπου έγινε ένα μεγάλο έργο, ο δήμος είχε ειδοποιηθεί ότι σε λακκούβα που δημιουργήθηκε και δεν αποκατέστησε ο εργολάβος είχε πέσει λεωφορείο του ΟΑΣΘ και δεν μπορούσε να βγει. «Η λακκούβα αυτή έμοιαζε με κρατήρα, αφού ήταν μεγαλύτερη του ενάμιση μέτρου» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι στο δήμο του έχει μετρήσει ουκ ολίγες τέτοιες περιπτώσεις, απαράδεκτης συμπεριφοράς από εργολοβικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν πολλά έργα για λογαριασμό Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Μία από αυτές, όπως ανέφερε ο δήμαρχος ήταν σε περιοχή της Πυλαίας, όταν εργολάβος είχε πετάξει μπάζα, φράζοντας ρέμα, με αποτέλεσμα να κληθεί ο δήμος να τα μεταφέρει, πληρώνοντας στην ουσία μια μεγάλη ζημιά που έκανε άλλος.

Να μπει τέλος στην τριτοκοσμική κατάσταση

Το θέμα, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν όλους τους δήμους, καθώς όλοι αυτοί οι Οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, ΕΥΑΘ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών δικτύων κ.ά) που σήμερα δεν είναι κρατικοί, αλλά ανώνυμες εταιρείες, εκτελούν προγραμματισμένες εργασίες σε δρόμους και πεζοδρόμια και στη συνέχεια δεν αποκαθιστούν τις ζημιές που προκαλούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στη διακίνηση πεζών κα οχημάτων, αλλά και στην αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών.

Οι φωνές των δημάρχων για την τριτοκοσμική, όπως λένε, κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές δήμων, είναι συχνές αλλά λύση δεν βρίσκεται με τους ΟΤΑ να βρίσκονται «όμηροι», πληρώνοντας λάθη και παραλείψεις τρίτων. Το θέμα άνοιξε προσφάτως στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με πρωτοβουλία του προέδρου, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, όπου το δ.σ. με ομόφωνη απόφαση του κατέθεσε αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να θεσπιστεί απόδοση ειδικού Τέλους Διέλευσης στους δήμους από όλους τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, πρώην ΔΕΚΟ, τα δίκτυα των οποίων περνούν μέσα από δημοτικούς δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.

«Για χρόνια ολόκληρα οι συμπολίτες μας βιώνουν μία κατάσταση τριτοκοσμική στις πόλεις με κοινόχρηστους χώρους και δημόσια οδικά δίκτυα να κακοποιούνται από τα έργα των Οργανισμών με ορατό το ενδεχόμενο σοβαρών ατυχημάτων. Το θέμα θα πρέπει να τελειώνει οριστικά και να μπει τάξη, όπως επίσης και να ενταθούν οι έλεγχοι στους εργολάβους. Οι δήμοι πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν τα… σπασμένα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης και για το λόγο αυτό όπως είπε οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισαν να ζητήσουν από την πολιτεία τη θέσπιση τέλους διέλευσης δικτύων, προκειμένου από τα έσοδα να αποκαθίστανται οι ζημίες και να επανέρχεται η κανονικότητα στις γειτονιές, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο λόγος που συνηγορεί υπέρ μίας τέτοιας λύσης για τους δήμους είναι το γεγονός ότι οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας είναι πλέον ανώνυμες εταιρείες με κέρδη, γεγονός που, όπως είπε, καθιστά επιβεβλημένη τη θέσπιση του τέλους αυτού, ως ελάχιστο αντίτιμο προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δήμους.

Στα βήματα της ΠΕΔΚΜ η ΚΕΔΕ

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ΠΕΔΚΜ στο αρμόδιο υπουργείο, το ίδιο θέμα απασχόλησε και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία το έθεσε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Συγκεκριμένα η ηγεσία της ΚΕΔΕ έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της οργάνωσης των υποδομών στις πόλεις, ζητώντας να υπάρξει εκλογίκευση των παρεμβάσεων από τρίτους φορείς. Όπως τόνισε το προεδρείο της στον κ. Καραμανλή η καθημερινή ζωή στις πόλεις δυσχεραίνεται και το οικονομικό βάρος αυξάνει από τις συνεχείς παρεμβάσεις, που αναγκάζονται να κάνουν οι δήμοι στο αστικό οδικό δίκτυο, το οποίο σκάπτεται από διάφορους φορείς άναρχα, χωρίς συνεννόηση.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο καθώς και η εξεύρεση χρηματοδότησης για τις συνολικές αποκαταστάσεις των ζημιών.

«Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν και οι αλλαγές που ζητάει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ για την καλύτερη οργάνωση μεταξύ των διαφόρων φορέων που εκτελούν παρεμβάσεις στα δίκτυα, μερικές φορές ακόμη και χωρίς δημοτική άδεια, οι οποίοι σκάβουν τους δρόμους χωρίς συνεννόηση και πολλές φορές και χωρίς να αποκαθιστούν το οδικό δίκτυο στην προηγούμενη κατάσταση. Ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρηματοδότηση είναι πάγιο αίτημά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι η ηγεσία του οργάνου βρήκε ευήκοα ώτα στα πρόσωπα του υπουργού κ. Καραμανλή και του γενικού γραμματέα Γ. Καραγιάννη στο λογικό αίτημα της Τ.Α. να ρυθμιστεί το πρόβλημα.

Αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα του προβλήματος

Θετική χαρακτήρισε τη διάθεση του υπουργού Υποδομών -Μεταφορών Κ. Καραμανλή ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του προβλήματος, που αποτελεί χρόνιο πονοκέφαλο των δήμων».

Ο ίδιος αναφερόμενος στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, στους οποίους μετέχουν πλέον και ιδιώτες, έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες και τους δήμους που πληρώνουν το… μάρμαρο. «Στο πλαίσιο των εργασιών που εκτελούν για επισκευή βλαβών, συνδέσεων με καταναλωτές κ.λπ. με τις τομές που επιχειρούν σε δρόμους και πεζοδρόμια, δημιουργούν πολλά προβλήματα και δυστυχώς δεν τα αποκαθιστούν» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Και οι δήμοι από την πλευρά τους αναγκάζονται, όπως είπε να αποκαθιστούν τι ζημιές για την ασφάλεια των πολιτών δαπανώντας σημαντικά ποσά από τα δημοτικά ταμεία. «Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται οι εργολαβικές εταιρείες δεν προστατεύουν επαρκώς τις τομές και τα ορύγματα που δημιουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές των πολιτών και η περιουσία τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ρήξη με εργολάβους και πρόστιμα

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης παραδέχεται ότι λόγω της τραγικής κατάστασης που δημιουργείται, ήρθε επανειλημμένα σε ρήξη με εταιρείες που εργάζονται για Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, καθώς, όπως είπε «δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν».

Μάλιστα προκειμένου να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, ο δήμος στο πλαίσιο του κανονισμού καθαριότητας, αποφάσισε την επιβολή προστίμων σε βάρος των Οργανισμών, που κυμαίνονται από 500 έως 5.000 ευρώ. «Τα έχουμε επιβάλει και τα έχουμε εισπράξει. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί ο κάθε δήμος να πληρώνει τις ζημιές εργολάβων. Δεκαετίες τώρα οι δημότες υποφέρουμε από κακοτεχνίες σε εργασίες για δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας. Εργασίες απολύτως απαραίτητες μεν, που αφήνουν όμως πίσω τους πολύ συχνά διαλυμένους δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας πως όλοι οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και την απόφαση της ΠΕΔΚΜ, ζητούν ομόφωνα από την πολιτεία τη θέσπιση ετήσιου τέλους διέλευσης δικτύων από κάθε δήμο. «Ήρθε η ώρα οι δήμοι να σταματήσουν να πληρώνουν τα σπασμένα εταιρειών. Για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, προσέχοντας κάθε έργο να εκτελείται άψογα και με σεβασμό στην κοινότητα» σημείωσε ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Φεβρουαρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.