ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των έξι, το νέο ανακάτεμα της τράπουλας και ο ρόλος της Φώφης

Βαγγέλης Στολάκης24 Οκτωβρίου 2021

«Το ΠΑΣΟΚ, είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». Ένα από τα συνθήματα που άκουγε κανείς διαχρονικά σε συνέδρια, εσωκομματικές διαδικασίες και μαζώξεις του κόμματος και που πλέον αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας της 5ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα «στηθούν» οι εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής και κυρίως της επόμενης ημέρας. Και αυτό, διότι οι έξι και επίσημα πλέον υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος ήδη έχουν αρχίσει να… δείχνουν τα δόντια τους, οι εξελίξεις που προκάλεσε η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της ήταν ραγδαίες, ενώ η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ανακάτεψε εκ νέου την τράπουλα σε ένα παιχνίδι που εξελίσσεται σε σκληρό πόκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος εκπλήσσοντας πολλούς στην Χαριλάου Τρικούπη που πίστευαν το αντίθετο μέχρι και την τελευταία στιγμή, εντέλει «κατεβαίνει» υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Της τελικής του απόφασης προηγήθηκε πρωτοβουλία για την οποία ενημέρωσε μέσω SMS την κ. Γεννηματά που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, και επικοινώνησε ή συναντήθηκε με όλους τους υποψηφίους αρχηγούς του κόμματος προκειμένου να πάρει «κλίμα» και τελικά, από το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, σε timing μάλιστα σχετικό. Λίγες ώρες μετά τις εθνικές εκλογές του 1981, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πατέρας του, έφερε την «Αλλαγή».

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, την ηγεσία θα διεκδικήσουν, με αλφαβητική σειρά, οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης.

Οι υπογραφές και οι εντυπώσεις

Παρά τις διάφορες εκτιμήσεις, η υποψηφιότητα Παπανδρέου οδήγησε μόλις έναν εκ των υποψηφίων αρχηγών, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του κόμματος, αρμόδια για την διεξαγωγή των εκλογών περίπου 7.000 υπογραφές στήριξης, να αποσύρει τελικά την υποψηφιότητά του. Μετά και την επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων συνοδευόμενων από τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών στήριξης όπως ορίζει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, οι διεκδικητές της καρέκλας του προέδρου στη Χαριλάου Τρικούπη είναι έξι. Στα πράσινα ωστόσο πηγαδάκια έμπειροι κομματικοί παράγοντες έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν για μελλοντικές αποσύρσεις όσο εξελίσσεται η εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων αρχηγών στο ψηφοδέλτιο της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι έξι.

Στο ΚΙΝΑΛ πάντως, η μαζική κινητοποίηση και συμμετοχής στη διαδικασία έχει ήδη φέρει τα πρώτα χαμόγελα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ συνολικά 83.000 πολίτες υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου εκ των έξι υποψηφίων. «Γεγονός που σηματοδοτεί την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου. Το Κίνημα Αλλαγής, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δυναμώνει και θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην πολιτική ζωή της χώρας» αναφερόταν στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οργανώνονται και εστιάζουν σε… αντιπάλους

Μετά την μάχη των υπογραφών και των εντυπώσεων οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος πλέον επικεντρώνονται στις περιοδείες τους, την οργάνωση της καμπάνιας που ο καθένας θα ακολουθήσει, την ενίσχυση των επιτελείων τους και την επιλογή των συνεργατών τους και κυρίως την επιλογή των βασικών τους αντιπάλων. Και αυτό γιατί η απόσυρση Γεννηματά και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει σχεδόν όλα τα δεδομένα και τον προγραμματισμό που ο κάθε υποψήφιος ενδεχομένως είχε οργανώσει. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος τον χαρακτηρισμό ως «ύποπτου» του όρου «προοδευτική διακυβέρνηση», λέγοντας πως εξυφαίνεται μια απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως σε αυτό προστεθεί και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, έβαλε στην θέση του βασικού του εσωκομματικού αντιπάλου τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στην δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του ανέφερε μεταξύ άλλων «Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

Γιατί είπε «ναι» ο ΓΑΠ;

Πολλοί εντός ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση «Γιατί τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος αρχηγός»; «Ενδεχομένως, να το βλέπει ως μια προσωπική δικαίωση. Ζητήματα που έθετε ο ίδιος στην πολιτική ατζέντα πολλά χρόνια πριν, πλέον είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Επίσης, μπορεί να θεωρεί πως εάν εκλεγεί θα δικαιωθεί η πολιτική της κυβέρνησής του. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση Παπανδρέου προκαλεί ενδιαφέρον όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ΚΙΝΑΛ, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν ισχυρίζονται ότι δεν εμπλέκονται στα εσωτερικά άλλων κομμάτων να παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίος πρώην υπουργός.

Μετά την πρώτη μάχη των υπογραφών, οι υποψήφιοι αρχηγοί και τα επιτελεία τους επικεντρώνονται στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και τις στηρίξεις που ενδεχομένως θα μπορέσουν να λάβουν σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της υποψηφιότητάς τους αλλά και το debate που επίκειται να γίνει. Ήδη ορισμένοι βουλευτές έχουν εκφραστεί ανοικτά υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλοι υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι περισσότεροι τηρούν σιγήν ιχθύος μέχρι να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά

Σε ό,τι αφορά την Φώφη Γεννηματά, πληροφορίες θέλουν να λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες και να επιστρέφει στο σπίτι της για να συνεχίσει την θεραπεία της. Αν και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από την εσωκομματική διαδικασία δεν μιλά και διατηρεί ουδέτερη στάση. Τελευταίος που επικοινώνησε μαζί της ήταν ο κ. Παπανδρέου στον οποίο «ευχήθηκε καλή επιτυχία όπως και σε όλους τους υποψηφίους», όπως ανέφερε στενός της συνεργάτης. Η ίδια, φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές της πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η ενότητα της παράταξης και επαναλαμβάνει όσα δήλωσε στην ανακοίνωση απόσυρσής της από την διαδικασία: «Ως πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 24 Οκτωβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.