ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των ευρωεκλογών και ο ρόλος των αυτοδιοικητικών

Βαγγέλης Στολάκης19 Δεκεμβρίου 2023

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και του Ινστιτούτου InSocial για την Αυτοδιοίκηση επικρατούσε το αδιαχώρητο. Αυτοδιοικητικοί: δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί, περιφερειακοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα και είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να συναντηθούν μετά από χρόνια, να ανταλλάξουν απόψεις, να... ζυμωθούν όπως λένε και οι έμπειροι της πολιτικής. Οι εικόνες με τα «πράσινα» στελέχη να γεμίζουν την κεντρική αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και από τα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στους διαδρόμους και στο καφέ του ξενοδοχείου έφερε χαμόγελα στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη. Όχι για την μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση κάτι που εξασφάλισε την επιτυχία της αλλά κυρίως για την κινητοποίηση, την διάθεση να ασχοληθούν και την επανενεργοποίηση «πράσινων» στελεχών από όλη τη χώρα, στελεχών που την περίοδο της κρίσης είτε απομακρύνθηκαν, είτε παρατηρούσαν τις εξελίξεις από... απόσταση, είτε δεν είχαν διάθεση να ασχοληθούν. Εξάλλου, ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν για το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά προνομιακός με εκατοντάδες στελέχη του σε όλη τη χώρα την περίοδο της συρρίκνωσης των ποσοστών του να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια ακόμα και με «γαλάζιους» επικεφαλής.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής δεν προτίθεται να χάσει το momentum ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το κόμμα ανεβαίνει δημοσκοπικά και βρίσκεται στην δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ενόψει ευρωεκλογών και με τον στόχο να έχει τεθεί, δηλαδή την ανάδειξή του κόμματος σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να διεκδικήσει την διακυβέρνηση από τη ΝΔ η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να επενδύσει τα στελέχη που διαθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου «πράσινου» παράγοντα στην «ΜτΚ». «Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη θεματολογία και συγκεκριμένο ακροατήριο τόσο κόσμο. Περισσότερα από χίλια άτομα από όλη τη χώρα βρέθηκαν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα για να δηλώσουν το παρών στην ημερίδα για την ΤΑ. Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοποίηση πολλών

Η Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν αναμένεται να επενδύσει στα στελέχη αυτά ώστε να γίνουν οι πολλαπλασιαστές του μηνύματός της στις τοπικές τους κοινωνίες. Σε πρώτη φάση ενόψει ευρωεκλογών αναμένεται να διευρυνθούν με στελέχη από την αυτοδιοίκηση οι τοπικές επιτροπές εκλογικού αγώνα που ήδη υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν, ενώ θα αξιοποιηθούν και για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν ή την περαιτέρω ενίσχυση των Τομέων του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος.

Την ίδια ώρα, στα «πράσινα» αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια» και κυρίως μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την θέση του προέδρου στηρίζει την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου και δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και μετά την αύξηση των «πράσινων» εκλεγμένων, ήδη γίνονται συζητήσεις ώστε οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στη διαδικασία την Άνοιξη συγκροτημένα. Ήδη κάποια ονόματα δημάρχων συζητιούνται, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει επισήμως κάποια σχετική σύσκεψη. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, την προεδρία της οποίας θα διεκδικήσει εκ νέου ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα μεγάλο οδοιπορικό σε Έβρο και Θεσσαλία με συναντήσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δράσεις εξωστρέφειας θα συνεχιστούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παιδεία, υγεία και ακρίβεια είναι ζητήματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ ιεραρχεί στις πρώτες θέσεις της αντιπολιτευτικής του ατζέντας, ενώ το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει νέο φυλλάδιο με επικαιροποιημένες τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο στόχος και τα πρόσωπα των ευρωεκλογών

Δειλά- δειλά έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για τις ευρωεκλογές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματος για τις ευρωεκλογές είναι το 16%-17%. Για πολλούς, ο κ. Ανδρουλάκης ευλόγως έθεσε τον πήχη... χαμηλά, ώστε οποιοδήποτε άλλο υψηλό ποσοστό να μεταφραστεί ως μεγαλύτερη επιτυχία. Προσδιόρισε ωστόσο ότι ο απώτερος στόχος του κόμματος είναι «να είμαστε και θα είμαστε ο αξιόμαχος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν αγωνιζόμαστε για μια πρόσκαιρη ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς» είπε μεταξύ άλλων, γνωρίζοντας και ο ίδιος βέβαια πολύ καλά πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει εάν το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρωταγωνιστικός πόλος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στη μάχη των ευρωεκλογών θα «πέσουν» νέα πρόσωπα με γνώση. Αν και επισήμως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν αναφέρουν ονόματα θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου ενώ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και η υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου. Συζητιέται επίσης το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστα Χρυσόγονου, όπως κι εκείνο του Σάκη Αρναούτογλου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 17 Δεκεμβρίου 2023 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.