ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των ευρωεκλογών με το βλέμμα του Κασσελάκη στην επόμενη ημέρα - Ο στόχος του 20%

Βαγγέλης Στολάκης26 Μαΐου 2024

Τα δίχτυα του σε πολλά... νερά απλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών. Μίας εκλογικής αναμέτρησης που εκτός από πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και εντός συνόρων αναμένεται να επηρεάσει την επόμενη ημέρα και στην Κουμουνδούρου με τον ίδιο τον πρόεδρο να προϊδεάζει το τελευταίο διάστημα τους επίδοξους αμφισβητίες του πως ήρθε για να μείνει! 

Ο κ. Κασσελάκης και οι κομματικές μηχανές πέριξ αυτού δουλεύουν στο φουλ με τα γκάζια να είναι πατημένα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν οι πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες. Τις επόμενες ημέρες οι περιοδείες Κασσελάκη σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και στις γειτονιές της Αττικής αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μία ανάσα πριν από τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης εμφανίζει μία διαφορετική εικόνα από εκείνη που μας είχε συνηθίσει και ειδικότερα απέναντι στα media, στα οποία πλέον μιλά συνεχώς. Οι δε συνεντεύξεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βγάζουν ειδήσεις» συνεχώς, όπως λένε στη γλώσσα τους οι δημοσιογράφοι. Τη μία μετά την άλλη!

Χτίζει το προφίλ του

Αρχικά, ο κ. Κασσελάκης το τελευταίο διάστημα αλλά και εκείνο που απομένει μέχρι τις εκλογές θα συνεχίζει να «χτίζει» το αρχηγικό του προφίλ. Ένα προφίλ πολιτικού αρχηγού, μακριά από την παραδοσιακή εικόνα που έχουν οι πολιτικοί της εγχώριας σκηνής. Ενός αρχηγού που κάνει λάθη και τα αναγνωρίζει, συζητά με τον κόσμο, βγαίνει φωτογραφίες με τους πολίτες, έχει προσωπική ζωή την οποία δεν κρατά κρυφή από τα φώτα της δημοσιότητας, ενθουσιάζεται, παθιάζεται, μαθαίνει συνεχώς και τον... μαθαίνουν όσοι δεν τον γνωρίζουν, που είναι φιλόζωος, πηγαίνει στα μπουζούκια για να ακούσει Κωνσταντίνο Αργυρό. 

Χτίζει το προφίλ του πολιτικού αρχηγού που είναι ταυτόχρονα και άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Με τα προτερήματά του και τις αδυναμίες του. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να... «αποποινικοποιήσει» το life style για το οποίο τον κατηγορούν τόσο ο βασικός του αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αντίπαλός του στην Κεντροαριστερά, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και τα στελέχη που πήραν «διαζύγιο» από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του και δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά. «Είμαι και του σαλονιού είμαι και του λιμανιού, θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό αριστερό» είπε σε συνέντευξή του (Action 24).

Προσκλητήριο προς πάσα κατεύθυνση

Ανακατεύοντας λοιπόν την τράπουλα ξανά ο κ. Κασσελάκης απευθύνει προσκλητήριο σε όλους: στους νέους που απέχουν, στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακόμα και σε εκείνους που δεν θα τον στήριζαν ποτέ αλλά στην κάλπη επιθυμούν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Και το προσκλητήριο αυτό ο κ. Κασσελάκης το απευθύνει από διαφορετικά βήματα: στις περιοδείες, στις λαϊκές αγορές, στα κανάλια, στα social media, στα μπαράκια όπου συχνάζουν νέοι. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι τελευταίες θετικές αναφορές του στην Ζωή Κωνσταντοπούλου (δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για επίμονο «φλερτ» στην πρώην πρόεδρο της Βουλής) για την οποία όπως έχει δηλώσει την σέβεται όπως το ίδιο κάνει και για το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας. 

Αντίστοιχο άνοιγμα και στους ψηφοφόρους του Γιάνη Βαρουφάκη. Αναφορές που έχουν δημιουργήσει... σούσουρα εντός Κουμουνδούρου για την οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά το 2015 και την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς είναι «κόκκινο πανί». Όπως καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του κ. Κασσελάκη και στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τους πρώην υπουργούς του στους οποίους έχει απευθύνει επίσης προσκλητήριο, όχι όμως στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αφού όπως έχει δηλώσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη «δεν υπάρχει προσωπική χημεία, ούτε βούληση για συμφωνία κορυφής».

Στις ράγες ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντροαριστερά

Ο κ. Κασσελάκης στο δρόμο προς την 9η Ιουνίου κοιτά την... επόμενη ημέρα. Έχοντας θέσει τον πήχη των ευρωεκλογών κοντά στο 20% και πάνω από αυτό φυσικά -στις τελευταίες συνεντεύξεις του ισχυρίστηκε πως το κόμμα του βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το ποσοστό, και την εκλογή σίγουρα τεσσάρων ευρωβουλευτών- οι αισιόδοξοι της Κουμουνδούρου μιλούν ακόμα και για έξι ευρωβουλευτές, ο κ. Κασσελάκης στοχεύει επίσης σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι το βράδυ των ευρωεκλογών σε περίπτωση κακού εκλογικού αποτελέσματος να μην αμφισβητηθεί από στελέχη του κόμματος που αυτό το διάστημα... αποσύρθηκαν από την πρώτη γραμμή και περιμένουν στην γωνία κάποιο στραβοπάτημά του και το δεύτερο να δημιουργήσει το αφήγημα του ηγέτη και εκφραστή του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Κασσελάκης κάθε τόσο υπενθυμίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες στις οποίες όταν αμφισβητήθηκε κέρδισε, ενώ ως προς το δεύτερο το τελευταίο διάστημα από εκεί που απουσίαζε να βάζει στο αντιπολιτευτικό του κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, που διεκδικεί επίσης τη δεύτερη θέση κι έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κασσελάκης φρόντισε μόνος του να μιλήσει για την... επόμενη ημέρα με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Έχω έρθει για να μείνω. Στην πατρίδα μου. Στο κόμμα μας. Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι μια συνέχεια για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ξεκινήσαμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε καλύτερα, να εντάσσουμε εθελοντές, να καλλιεργούμε στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, πάνω από όλα, να αναδεικνύουμε θέματα για το καλό της κοινωνίας και στη Βουλή και κινηματικά και στη δημόσια σφαίρα».

Απευθυνόμενος δε στο εσωτερικό ακροατήριο και κυρίως στους εσωκομματικούς του αντιπάλους στέλνει το μήνυμα πως το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο του κόμματος -δεσμεύτηκε μάλιστα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Στη διαδικασία αυτή όπως περιγράφει στο ίδιο άρθρο «οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο».

Εκμεταλλευόμενος το χάρισμά του, αυτό της επικοινωνίας, ο κ. Κασσελάκης τις ημέρες που απομένουν θα συνεχίσει να λιώνει παπούτσια, όπως κι ο ίδιος τονίζει, στον δρόμο συνεχίζοντας την αδιαμεσολάβητη επαφή του με τον κόσμο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικεντρώνεται σε μία προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της. Στο επιτελείο πάντως του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ότι η επιλογή αυτή έχει αποδώσει και θα αποδίδει καρπούς μιας και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά «η προεκλογική κούρσα εξελίσσεται σε μονομαχία Κασσελάκη-Μητσοτάκη».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημάνει συναγερμός... πανστρατιάς. Βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής ήδη ανέλαβαν από μία περιφέρεια της χώρας, πραγματοποιώντας επισκέψεις, περιοδείες και δημόσιες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, μαζί με τους τοπικούς βουλευτές και τις κομματικές οργανώσεις. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτές. Όσοι έχουν επιφορτιστεί με την κινητοποίηση στελεχών και πραγματοποίησης δράσεων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννη Βουλγαράκη, και τον διευθυντή του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανόλη Καπνισάκη. Ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ την ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ο Γιώργος Καραμέρος. 

Την ώρα μάλιστα της μάχης κι ενώ ο κ. Κασσελάκης «εξοπλίζεται» συγκεκριμένα στελέχη αφοπλίζονται και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η υπόθεση των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε... one man show.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.