ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μαγεία των Pink Floyd ζωντανά στη Θεσσαλονίκη

Ελένη Θεοδωρίδου16 Φεβρουαρίου 2024

Η μαγεία των Pink Floyd αναβιώνει στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου με την μεγάλη συναυλία των The Great Gig - A tribute concert to Pink Floyd, οι οποίοι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια μελετούν συστηματικά και παρουσιάζουν το έργο της μπάντας που έγραψε ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

«Η ιδέα ξεκίνησε το 2005 στη Θεσσαλονίκη, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σχήμα που θα παίζει την μουσική των Pink Floyd όσο γίνεται πιο πιστά στον αυθεντικό ήχο τους» λέει στο makthes.gr ο Λευτέρης Κοντογιάννης, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. «Τότε οι Pink Floyd είχαν ήδη διαλυθεί και δεν ήταν δυνατό κάποιος να τους ακούσει ζωντανά, γι' αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα κομμάτια όσο γίνεται πιο κοντά στις αρχικές ενορχηστρώσεις, χωρίς να τα διασκευάζουμε».

Τα κομμάτια που θα ακουστούν στη συναυλία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας της θρυλικής μπάντας, από πολύ παλιά άλμπουμ και άγνωστα κομμάτια μέχρι το Division Bell (1994) που σηματοδότησε και το τέλος τους. 

Ο Λευτέρης Κοντογιάννης

19 χρόνια Great Gig

Ο κ. Κοντογιάννης τονίζει ότι η προσέγγιση του ήχου των Pink Floyd σαφώς δεν ήταν εύκολη δουλειά αν και υπάρχουν πολλές μπάντες στον κόσμο με αντίστοιχα εγχειρήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πρόβες πριν την πρώτη συναυλία διήρκησαν ενάμιση χρόνο. «Το παρουσιάσαμε μόνο όταν είχαμε κάτι άξιο θέασης» σημειώνει. 

Πλέον η μπάντα μετρά 19 χρόνια, κάτι που ούτε τα ιδρυτικά μέλη δεν περίμεναν στην αρχή. «Δε βαρεθήκαμε, ίσα-ίσα το αντίθετο. Εμβαθύνοντας στην μουσική των Pink Floyd ανακαλύπτεις ότι υπάρχει πολύ πλούσιο περιεχόμενο και ο κόσμος τους αγαπάει πολύ. Μας κάνει τρομερή εντύπωση το εύρος ηλικιών που έρχεται στις συναυλίες, από πιτσιρικάδες μέχρι ηλικιωμένους και οικογένειες. Κοινό υπάρχει και πολύ μάλιστα, είναι ενθουσιώδες και δραστήριο και αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη.»

Το συγκρότημα εξελίσσεται μουσικά και πλέον κάθε εμφάνισή τους πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα. «Έχει γίνει μεγάλη έρευνα ενορχηστρωτικά, ερμηνευτικά αλλά και από θέμα τεχνολογίας στην οποία βασίστηκε πολύ ο συγκεκριμένος ήχος ενώ τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη έμφαση και στο τεχνικό και το οπτικό κομμάτι» αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης.

Παραμένουν επίκαιροι μετά από μισό αιώνα

«Οι Pink Floyd είναι διαχρονικοί, υπήρξαν για πολλές δεκαετίες στο προσκήνιο, έχουν αφήσει μια παρακαταθήκη στην παγκόσμια μουσική και έχουν υπάρξει τρομερά επιδραστικοί. Τα κομμάτια τους έχουν στοιχεία που ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα και έχουν γραφτεί την δεκαετία του '70. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ζωές μας δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τις ζωές των ανθρώπων τότε και δεν έχουν αλλάξει τα προβλήματά μας. Μας λέει πολλά όταν μια μπάντα εδώ και εξήντα χρόνια ακούγεται και έχει ακόμα φανατικούς οπαδούς» σημειώνει ο κ. Κοντογιάννης.

Ο ίδιος, αν θα έπρεπε να διαλέξει αγαπημένο άλμπουμ, κομμάτι, στίχο θα επέλεγε

  1. The Wall (1979)
  2. Comfortably Numb (άλμπουμ: The Wall)
  3. We 're just two lost souls swimming in a fish bowl year after year, (τραγούδι: Wish you were here από το ομώνυμο άλμπουμ, 1975), αντίστοιχα, και σημειώνει πως αν ερωτηθεί ξανά, ενδεχομένως να απαντήσει διαφορετικά.

«Oι Pink Floyd ήταν πρωτοπόροι από την αρχή όπως και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν τη μουσική. Δεν τους ενδιέφερε μόνο η εμπορική επιτυχία, ήταν προσανατολισμένοι περισσότερο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Είχαν μαζί τους και το κατάλληλο timing γιατί στην εποχή τους είχαν μια τεράστια αποδοχή και αυτό τους χαρακτήρισε και τους χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ξεκίνησαν από μια πολύ πειραματική για την εποχή τους μουσική από το πιο ψυχεδελικό τοπίο, πέρασαν από τη ροκ σκηνή, κατέληξαν να θεωρούνται από τις πιο σημαντικές progressive rock μπάντες. Ο ήχος τους ήταν πειραματικός, ηλεκτρικός, ροκ, μελωδικός. Πέρασαν από πολλά στάδια και δε νομίζω ότι εντάσσονται σε ένα καλούπι. Έχουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία γιατί δεν έγραφαν για να κάνουν επιτυχία. Και γι' αυτό ακριβώς πέτυχαν» καταλήγει.

Info

Ημερομηνία: Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

Ώρα & τοποθεσία: 21:00, Principal, Μύλος, Ανδρέα Γεωργίου 56 - Θεσσαλονίκη

Εισιτήρια: από 10 ευρώ στο more.com

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.