Μάχες εξελίσσονται στη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη καθώς στρατεύματα του Ισραήλ εισέβαλαν στην περιοχή από ξηρά και αέρα με βομβαρδιστικά drones με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Παλαιστίνιοι και δεκάδες να διακομιστούν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για έγκλημα πολέμου με την κυβέρνηση του Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι στόχος της επιχείρησης είναι η εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων.
Η επιδρομή των Ισραηλινών στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης είναι σε πλήρη εξέλιξη μέσα στη νύχτα.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στοχοποίησαν κρησφύγετα Παλαιστινίων εξτρεμιστών τα οποία βομβάρδισαν με drones. Στη συνέχεια μπήκαν στην πόλη με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε: «Χτυπάμε το άντρο των τρομοκρατών με μεγάλη δύναμη».
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης κατήγγειλε: «Σήμερα το πρωί, το Ισραήλ διέπραξε ένα νέο έγκλημα στην Τζενίν».
Η κηδεία ενός νεαρού που σκοτώθηκε στην επιδρομή μετατράπηκε σε οργισμένη διαδήλωση.
Οι μάχες στους δρόμους της Τζενίν ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους ενόπλους συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί, με τον ισραηλινό στρατό να δίνει εικόνες από την επιχείρηση και να αναφέρει ότι συνέλαβε πάνω από 15 άτομα.
Στο κοντινό χωριό Ουμ Σαφά, Ισραηλινοί έποικοι βάζουν φωτιά σε σπίτια Παλαιστινίων.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.
Μηχανήματα έργου του Ισραήλ διαλύουν προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη εξωθώντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους να αναζητήσουν αλλού σωτηρία και στέγη.
Η εν λόγω ισραηλινή εισβολή είναι ακόλουθο μιας επιδομής στην Τζενίν πριν από δύο εβδομάδες, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι και η οποία ήταν η ίδια μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί εδώ και χρόνια.
Η τελευταία επίθεση στην Τζενίν ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής με τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιθέσεις στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία στεγάζει περίπου 14.000 Παλαιστίνιους σε λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο (0,20 τετραγωνικά μίλια).
Η επίθεση περιελάμβανε πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν πύραυλο, που προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και υποδομές, στέλνοντας καπνό να αναδύεται από τα συντρίμμια.
Πριν από τις 21 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Τζενίν που άφησε πίσω της αρκετούς νεκρούς και εξόργισε τους Παλαιστίνιους μαχητές, δεν είχε χρησιμοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2006.
Μετά τα πλήγματα, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό χρησιμοποιώντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, προετοιμάζοντας μια μαζική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 1.000 στρατιώτες των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων, του στρατού, της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής. Οι είσοδοι της πόλης αποκλείστηκαν με τη χρήση τρακτέρ, τα οποία επίσης βοήθησαν τα στρατεύματα να κάνουν την είσοδό τους στην Τζενίν. Ακολούθησαν πυροβολισμοί αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό και βρέθηκαν αντιμέτωπες με Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ποιον στοχεύει το Ισραήλ;
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έχει γίνει όλο και περισσότερο σπίτι Παλαιστίνιων μαχητών, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τις επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Οι μαχητές περιλαμβάνουν εκατοντάδες υπό τη σημαία των Ταξιαρχιών της Τζενίν, μιας νεοεμφανιζόμενης ομάδας, που απαρτίζεται από μαχητές διάφορων ένοπλων παρατάξεων. Μαχητές από τις παλαιστινιακές ομάδες Ισλαμική Τζιχάντ, Φατάχ και Χαμάς πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται επίσης στην Τζενίν.
Οι Ταξιαρχίες της Τζενίν είναι μόνο μία από τις νεοεμφανιζόμενες ομάδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την αυξανόμενη απογοήτευση από την Παλαιστινιακή Αρχή και την αντίδραση για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία. Ένας από τους κύριους στόχους των επιδρομών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η συντριβή των νέων ομάδων, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με την ονομασία «Break the Wave».
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η τελευταία του επίθεση στην Τζενίν έπληξε μια εγκατάσταση παραγωγής όπλων και αποθήκευσης εκρηκτικών, ενώ οι δυνάμεις του κατέσχεσαν έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτή ρουκετών.
Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση της Δευτέρας είχε ως στόχο να συμβάλει στο να «σπάσει η νοοτροπία του ασφαλούς καταφυγίου του στρατοπέδου, το οποίο έχει μετατραπεί σε σφηκοφωλιά». Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο στρατός πιστεύει ότι η αυξανόμενη κλίμακα των επιχειρήσεων «θα ελαχιστοποιήσει τις τριβές» και σηματοδότησε ότι παρόμοιες τακτικές μπορεί να συνεχίσουν να ακολουθούνται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συναντούν αυξανόμενη αντίσταση στο έδαφος.
Αναλυτές έχουν πει ότι η σημερινή κλιμάκωση στην Τζενίν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κατευνάσει τους ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας από την αντιπολίτευση.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι: «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση που άρχισε στην πόλη Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος που ενημέρωσε για τον στρατιωτικό σχεδιασμό.
Ο στρατός έχει αρνηθεί έως τώρα να πει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση αναφέροντας μόνο ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα και ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν εκεί για όσο καιρό χρειαστεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια και να απέχει από τη χρήση βίας. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει τη χρήση «προηγμένων στρατιωτικών όπλων» από το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι η βία στα κατεχόμενα εδάφη «κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο».