ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μετάλλαξη Δέλτα τα αλλάζει όλα: Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Ποια τα σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης

MakThes Team12 Ιουλίου 2021

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid-19 των τελευταίων ημερών, ο ηλικιακός μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που φτάνει τα 28 έτη (λόγω των κορονοπάρτι που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα)αλλά και η... πολιορκία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, που αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της πανδημίας, όπως και το πώς η επιχείρηση εμβολισμού "Ελευθερία" θα φτάσει το 70% ως το τέλος του καλοκαιριού. 

Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα εμβολιασμού στηρίζεται πλέον σε τρεις άξονες: την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους και την υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Το σχέδιο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες αφορούν στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών και κέντρων Υγείας.

Στους εργαζόμενους αυτούς πρόκειται να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικότητας, που θα περιλαμβάνει και κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν, κάτι που μένει να αποκρυσταλλωθεί.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εισηγήσεις για άνοιγμα της «βεντάλιας» των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι κρατικοί υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες -στο πρότυπο της ΕΜΑΚ. Εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει (σε δεύτερη πάντως φάση), σε αυτήν την κατηγορία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στις 9:30 σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από αυτή τη σύσκεψη και μετά ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις περί της υποχρεωτικότητας.

Αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εφήβους 16 και 17 ετών, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2004 έως 31/12/2005.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από την κ. Θεοδωρίδου και τον κ. Θεμιστοκλέους, δηλαδή θα δοθούν οι οδηγίες προς τους γονείς για το πώς θα εξασφαλίζεται η γονική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία.

Ουσιαστικά, αυτή είναι η μόνη διαφορά στην πλατφόρμα εμβολιασμών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται μόνο με MRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer, που έχει προς το παρόν έγκριση από τον ΕΜΑ για εφήβους.

Η χορήγηση εμβολίου σε μικρότερης ηλικίας παιδιά δεν είναι στα σχέδια της Επιτροπής Εμβολιασμών, που προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται μόνο σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η ανησυχία των γονέων, που έχουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις όπου εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων κορονοϊού, οι οποίες αποδίδονται στην υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Μετά τα κρούσματα κορονοϊού που διαπιστώθηκαν σε κατασκηνώσεις σε Καπανδρίτι, Χαλκιδική, Χανιά και Ηλεία, άλλα τουλάχιστον έξι καταγράφηκαν σε ιδιωτική παιδική κατασκήνωση σε παραθαλάσσια περιοχή του Λαυρίου, τόσο μεταξύ παιδιών όσο και στελεχών της κατασκήνωσης.

Σε αναμονή των ανακοινώσεων για τον εμβολιασμό των εφήβων, χιλιάδες είναι ακόμα οι πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, που υπολογίζονται γύρω στις 500.000-700.000.

Αυτοί κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά από τη μετάλλαξη Δέλτα και να εισαχθούν στα νοσοκομεία, προκαλώντας πίεση στο σύστημα υγείας. 

Στο τραπέζι αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης - Τα τρία σενάρια 

Εν τω μεταξύ, αλλάζει, όπως όλα δείχνουν το σχέδιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15 Ιουλίου λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων αλλά και της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί πλέον στη χώρα.

Τρία σενάρια συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για το τι μέλλει γενέσθαι στην εστίαση, υπό το βάρος των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με το ertnews.gr

Η πρώτη επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση λίγων ημερών στο άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα της πορεία της πανδημίας.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης σε πρώτη φάση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Η τρίτη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι στις 15 Ιουλίου ως αμιγείς ή μεικτοί με χαμηλότερη πληρότητα, μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας άνοιξε πρώτος παράθυρο «προσαρμογής» του αρχικού πλαισίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε πως «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», επισημαίνοντας ότι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή».

Τον ίδιο προβληματισμό της κυβέρνησης -που εκπορεύεται από τη σφοδρότητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα- περιέγραψε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποσαφηνίζοντας πως «από δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ». Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί αν θα υπάρξουν τελικά μεικτοί και αμιγείς χώροι στην εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς οι προηγούμενες αποφάσεις ελήφθησαν όταν τα κρούσματα ήταν μεσοσταθμικά περίπου 500 ημερησίως, ενώ στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι οδεύουν στις 3.000.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.