Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να μην παραβρεθεί στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή για τις μειώσεις των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και γνώριζε ότι στο βήμα θα ανέβει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας, προτίμησε να απουσιάσει από το κοινοβούλιο και να πραγματοποιήσει μία έκτακτη και χωρίς δημοσιογραφικές κάμερες περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Κυψέλη.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε μία πολύωρη βόλτα στην περιοχή, όπου επισκέφτηκε καταστήματα και συζήτησε με τους εμπόρους. Περιόδευσε στη δημοτική αγορά της Κυψέλης, την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του δήμου με έναν ιδιώτη διαχειριστή, όπου στεγάζονται διάφορες κοινωνικές; επιχειρήσεις. Το μήνυμα ήταν προφανές και το είπε και ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε. Εκεί και όχι στη Βουλή απάντησε στα θέματα της ουσιαστικής οικονομίας.
Η μάχη της καθημερινότητας
Αναφέρθηκε στον «φαντασιακό κόσμο», για τον οποίο είχε μιλήσει περίπου την ίδια ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έναν κόσμο που όπως είπε συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν κάθε μέρα οι έλληνες πολίτες.
Τον κάλεσε μάλιστα να πάει μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, να μιλήσει στους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους, και «να τους πείσει για αυτήν την Ελλάδα, την οποία μόνο ο ίδιος βλέπει». Στη συνέχεια περπάτησε ανάμεσα στους πολίτες και συνομίλησε μαζί τους.
Αυτή η τακτική είναι κάτι που θα δούμε συχνά το επόμενο διάστημα από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η εικόνα του προέδρου της ΝΔ να συζητά με τον κόσμο, τους νεολαίους, τους καταστηματάρχες και τον εμπορικό κόσμο του δίνει πόντους. Αυτό δείχνουν και τα νούμερα της δημοτικότητας που καταγράφει ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως στην τελευταία έρευνα της Public Issue, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε τις πιο πολλές θετικές γνώμες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Έτσι η «αντιπολίτευση στο πεζοδρόμιο» θα είναι μια τακτική και μια εικόνα που θα βλέπουμε συχνά μπροστά μας στην πορεία προς τις εκλογές. Εξάλλου αυτή η εικόνα αποτελεί ένα σταθερό κομμάτι όλων των επισκέψεων που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνδυάζοντας μια ομιλία σε κάποιο φόρουμ με μια βόλτα στα καταστήματα και το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Αυτό έκανε και κατά την τελευταία του παρουσία στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 26ης Οκτωβρίου, όπου και κατέληξε σε γνωστό καφέ επί της πλατείας Αριστοτέλους.
Δίκαιη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Από εκεί και πέρα η οικονομία, η παιδεία αλλά και το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ.
Στην οικονομία με τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διευθυντής του γραφείου του Στέλιος Πέτσας, το θέμα της ρευστότητας ήταν το βασικό ζήτημα συζήτησης.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη ρευστότητα των τραπεζών «αναγκαία προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας», αλλά τόνισε επίσης ότι «χρειάζεται μια τολμηρή, αλλά δίκαιη ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την πραγματική ελάφρυνση των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων». Στην κουβέντα τέθηκε και το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την τελική της εισήγησή για τη ρύθμιση και η ΝΔ θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί της συγκεκριμένης πρότασης.
Ψηλά στην ατζέντα η ανομία στα ΑΕΙ
Για την παιδεία χθες η ΝΔ παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα τις προτάσεις της, η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού έδωσε τον τόνο στο κλείσιμο της εβδομάδας.
Με τον πρόεδρο της ΝΔ, που πήγε στη Βουλή, να ανεβάζει τους τόνους κατακόρυφα, ζητώντας την αντιμετώπιση της ανομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους της χώρας.
Γιατί, όπως είπε, τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί από κυψέλες ελεύθερης σκέψης σε χώρους ιδιότυπης βίας και ανελευθερίας. Μάλιστα ανάγνωσε τοποθέτηση του θεσσαλονικιού πανεπιστημιακού Ορέστη Καλογήρου, που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση το ΑΠΘ, αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες διαμαρτυρίες από άλλες πανεπιστημιακούς καθώς και φορείς της εκπαίδευσης.
«Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε, και στους φοιτητές που διαμαρτύρονται. Γιατί ο μόνος χώρος όπου κανείς δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», σημείωσε. Ξεκαθαρίζοντας ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος περί ασύλου όχι απλά θα αλλάξει, αλλά θα καταργηθεί.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Νοεμβρίου 2018