ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η νέα μονάδα απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αγίου Αντωνίου δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον – Δεν προβλέπεται καύση, ούτε ΧΥΤΥ

MakThes Team13 Φεβρουαρίου 2023

Σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου (ΜΕΑ ανατολικού τομέα) προχώρησε η δημοτική αρχή Θέρμης. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Κάτω Σχολαρίου ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους δεκάδες κατοίκους που κατέκλυσαν την αίθουσα ότι η λειτουργία της ΜΕΑ δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον και για την περιοχή καθώς δεν προβλέπεται καύση, ούτε και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο μελετητής του έργου Δαμιανός Μπούρκας καθώς και στελέχη του ΦοΔΣΑ.

Ο δήμαρχος Θέρμης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στην πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν να διασφαλίσει ότι η λειτουργία της μονάδας δεν θα είχε επιπτώσεις στο περιβάλλον, ότι θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, ότι δεν θα προβλέπεται καύση απορριμμάτων στο χώρο της μονάδας, και συνεπώς και αποθήκευση επικίνδυνης αιθάλης (τέφρας) και ότι δεν θα υπάρχει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θέρμης υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη λειτουργία ΜΕΑ στην ανατολική πλευρά της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, από την πρώτη στιγμή ο δήμος Θέρμης έθεσε συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία της μονάδας. Υπογράμμισε επίσης ότι ο δήμος κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο της οποίας η δημοτική αρχή τεκμηρίωσε όλες τις ενστάσεις της επί του αρχικού σχεδιασμού λειτουργίας της μονάδας, καθώς έκρινε πως εκείνος ο σχεδιασμός θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Αντισταθήκαμε γιατί ως δημοτική αρχή δεν επιθυμούσαμε να υπάρχει ενεργειακή αξιοποίηση (καύση), τέφρα, αλλά ούτε και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός».

Κι ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η προσφυγή του δήμου ήταν σε εκκρεμότητα στο ΣτΕ, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δήμο, ΦοΔΣΑ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς είχαν ξεκινήσει οι πιέσεις από την Πολιτεία για την υλοποίηση του έργου.

«Τον Απρίλιο του 2011», τόνισε ο δήμαρχος, «η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε καύση κ.λπ. Έπειτα όμως από τις έντονες ενστάσεις της δημοτικής και έπειτα από περισσότερες από τριάντα συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις, τελικά ο ΦοΔΣΑ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδέχτηκαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο δήμος Θέρμης, όπως άλλωστε είχαν κατατεθεί και στην προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή αποδέχθηκαν τη δημιουργία και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας χωρίς καύση, χωρίς τέφρα και χωρίς χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη μονάδα, μετά το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, δεν θα παραμένει τίποτα στο χώρο. Το δευτερογενές προϊόν καύσης θα μεταφέρεται σε άλλη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων προς καύση, το δε υπόλειμμα θα πηγαίνει απευθείας στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η αλλαγή αυτή στο σχεδιασμό της ΜΕΑ επιβάρυνε βεβαίως οικονομοτεχνικά το έργο, προκαλώντας και την αντίδραση άλλων δήμων, ωστόσο ήταν αναγκαία προϋπόθεση για το δήμο μας ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μετά την αποδοχή των όρων που έθεσε ο δήμος, από πλευράς Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, το ΣτΕ δεν είχε λόγο πλέον, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, να μην εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό έγινε και στη συνέχεια το έργο ανατέθηκε σε μελετητή και προχωρά προς υλοποίηση.

Δικαιολογημένες οι όποιες επιφυλάξεις

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις ορισμένων κατοίκων σχετικά με κάποιες απαλλοτριώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο κατασκευής της μονάδας, διευκρίνισε ότι από το 2016 χωροθετήθηκε η συγκεκριμένη μονάδα και τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, δεν ήξερε ή δεν άκουσε για το έργο αυτό. Συμπλήρωσε παράλληλα πως η νομική σύμβουλος του ΦοΔΣΑ θα απαντήσει σε κάθε απορία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις όποιες επιφυλάξεις των πολιτών σε κάθε παρέμβαση και κάθε έργο που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά το κακό προηγούμενο με τη χωματερή των Ταγαράδων για την οποία η παρούσα δημοτική αρχή και πάλι, σε πλήρη ταύτιση με την τοπική κοινωνία και την κοινότητα, έδωσε μάχες ώστε να πάψει να λειτουργεί.

«Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς. Όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό έργο που αφορά την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που όλοι μας παράγουμε, οφείλουμε όλοι να ξεπερνάμε τις επιμέρους διαφωνίες μας, έχοντας βεβαίως ως γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Όσο καλύτερα διαχειριστούμε το μείζον αυτό ζήτημα τόσο καλύτερο μέλλον θα εξασφαλίσουμε για την περιοχή μας και κυρίως για τα παιδιά μας», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης ανέφερε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Η μία ήδη λειτουργεί στην Π.Ε. Σερρών, άλλη μία θα γίνει στη Μαυροράχη και μία στον Άγιο Αντώνιο. Πρόκειται για τρία έργα μεγάλης εθνικής σημασίας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας». Ο κ. Γεράνης εξήγησε ότι «βρισκόμαστε εδώ με στόχο να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια για το έργο του Αγίου Αντωνίου, να δώσουμε απαντήσεις στους δικαιολογημένους ενδοιασμούς σας λόγω των λαθών του παρελθόντος και της ελλιπούς ενδεχομένως ενημέρωσης, να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία και ερώτημα και να δώσουμε όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις σε ό,τι σας απασχολεί».

Στη συνέχεια έγινε λεπτομερής παρουσίαση του έργου από τον μελετητή κ. Μπούρκα ο οποίος εξήγησε ότι στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο.

Υπογράμμισε δε, ότι από τη συνολική ποσότητα των απορριμμάτων τα οποία θα εισέρχονται στη μονάδα, μετά τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών θα απομένει ένα ποσοστό της τάξης του 21,8% ως υπόλειμμα το οποίο θα πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και ένα 22% το οποίο θα είναι δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα φεύγει για κάποια ειδική μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους στη διάρκεια της οποίας λύθηκαν απορίες και δόθηκαν διευκρινήσεις πάνω σε ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν όπως για παράδειγμα το που θα κατευθύνονται τα νερά, αν θα υπάρχει επιβάρυνση στο Φράγμα της περιοχής Σχολαρίου από τη λειτουργία της μονάδας, ποια συστήματα ασφαλείας θα λειτουργούν στη μονάδα σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν θα προκύψει οσμή με τη λειτουργία της που θα επιβαρύνει το χωριό κ.ά.

Ο μελετητής του έργου εξήγησε ότι η μονάδα είναι «κλειστή», πλήρως στεγανοποιημένη, δεν θα υπάρχει διαφυγή από διασταλάζοντα υγρά με κίνδυνο να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ούτε διαρροή νερού. Αντιθέτως, στη λειτουργία της μονάδας προβλέπεται ότι το νερό θα ανακυκλώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται. Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχουν προβλεφθεί όλα τα στάνταρ ασφαλείας για προστασία από τυχόν πυρκαγιά και ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κανενός είδους δυσοσμία στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ κ. Γεράνη, ο Φορέας προτίθεται να διοργανώσει επίσκεψη στα μέσα Μαρτίου, στα Ιωάννινα όπου λειτουργεί μονάδα παρόμοια με αυτήν που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κατοίκους της περιοχής το επιθυμούν, να διαπιστώσουν από κοντά ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.