Μία νέα Νέα Δημοκρατία προκύπτει σιγά-σιγά στη Θεσσαλονίκη και τον Βορρά που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει την επόμενη τετραετία στα πολιτικά πράγματα. Με διευθυντή ορχήστρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πλέον και επισήμως πήρε την μπαγκέτα στο χέρι όχι μόνο ως πρόεδρος της ΝΔ, θέση την οποία κατέχει από τον Ιανουάριο του 2016, αλλά και ως βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Το νέο τοπίο σηματοδοτείται από πολλά γεγονότα. Καταρχήν από τη σύνθεση της νέας κυβερνητικής ομάδας στον Βορρά που αποτελείται από τελείως νέα πρόσωπα, καθώς το rotation που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτο. Κανένα από τα κυβερνητικά μέλη του προηγούμενου σχήματος δεν μετέχει εκ νέου στο νέο!
Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλο και Γιώργος Γεωργαντάς, εκτός και οι 4 Βορειοελλαδίτες υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Καραγιάννης. Οι λόγοι δεν ήταν κοινοί, αλλά το rotation έγινε χωρίς εξαιρέσεις.
Η νέα κυβερνητική ομάδα στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολυπληθέστερη, αλλά με λιγότερους υπουργούς. Για την ακρίβεια υπουργός από τη Βόρεια Ελλάδα είναι μόνο ένας και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός, ο Γιώργος Φλωρίδης που ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι υφυπουργοί είναι 7 και είναι γεωγραφικά κατανεμημένοι. Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης από την Κοζάνη αναλαμβάνει το Μακεδονίας-Θράκης, ο Διονύσης Σταμενίτης (από την Πέλλα) και ο Σταύρος Κελέτσης από τον Έβρο είναι οι νέοι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (Πιερίας) ορίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης και οι Θεσσαλονικείς Έλενα Ράπτη (Α’ Θεσσαλονίκης) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Β’ Θεσσαλονίκης) αναλαμβάνουν τα υφυπουργεία Τουρισμού και Υγείας αντίστοιχα.
Τρίτος Θεσσαλονικεύς είναι ο εξωκοινοβουλευτικός Νίκος Ταχιάος που αναλαμβάνει το δύσκολο και βαρύ υφυπουργείο Υποδομών, από το οποίο αποχώρησε ο Γιώργος Καραγιάννης.
Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και τον Άκη Σκέρτσο που ήταν και παραμένει ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας, με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες και ο οποίος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο, καθώς τηρήθηκε η γεωγραφική κατανομή: 1 από τη Δυτική Μακεδονία, 2 από την Κεντρική Μακεδονία, 3 από τη Θεσσαλονίκη και 1 από τη Θράκη, που στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκπρόσωπο και 2 εξωκοινοβουλευτικοί από τη Θεσσαλονίκη.
Πολιτικά επίσης υπάρχουν ισορροπίες. Οι κ.κ. Σταμενίτης, Βαρτζόπουλος και Μάνη-Παπαδημητρίου θεωρούνται πολιτικά παιδιά του Αντώνη Σαμαρά, ο Σταύρος Κελέτσης είναι επί χρόνια πολιτικός φίλος του μητσοτακικού στρατοπέδου, όπως και ο Νίκος Ταχιάος, η Έλενα Ράπτη θεωρείται καραμανλικιά, αλλά και «νεομητσοτακική», ενώ και ο κ. Κωνσταντινίδης συμπεριλαμβάνονται στους βουλευτές που αναδείχτηκαν επί Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσο για τους εξωκοινοβουλευτικούς Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Φλωρίδη και οι δύο κοιτούν προς το Κέντρο. Αν κάτι μπορεί να σχολιάσει κανείς είναι η ισχνή συμμετοχή καραμανλικών από τον Βορρά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τέλος ηλικιακά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους βουλευτές όλοι τους θεωρούνται εκπρόσωποι των νεότερων γενεών, δευτεροεκλεγέντες και όλοι -πλην του Δημήτρη Βαρτζόπουλου που συμμετείχε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ως υφυπουργός Υγείας-αναλαμβάνουν για πρώτη φορά κυβερνητική θέση.
Rotation, λοιπόν, με φρέσκα πρόσωπα που εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής ΝΔ και τα οποία διαθέτουν ήδη κοινοβουλευτική εμπειρία.
Τα πρόσωπα αυτά υπήρχαν στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και καιρό, καθώς τους έχει τεστάρει ήδη και κατά την προηγούμενη θητεία τους.
Ο κ. Κωνσταντινίδης πέρασε με καλό βαθμό τις εξετάσεις ως μέλος της επιτροπής για τις υποκλοπές, το ίδιο και η κ. Μάνη-Παπαδημητρίου που είχε και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκα, η Έλενα Ράπτη μπαίνει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά αν και εκλέγεται από το 2004, ενώ ο κ. Βαρτζόπουλος χαίρει εκτίμησης στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατέχει πολύ καλά τα θέματα της Υγείας.
Παρόλα αυτά υπήρξαν και κάποιες καραμπόλες στη διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος. Η πρώτη αφορούσε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στους συνεργάτες του πρωθυπουργού υπήρχε η ιδέα για την αξιοποίηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που θεωρείται βουλευτής με ειδικό πολιτικό βάρος, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του Μακεδονάρχη. Φαίνεται όμως ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας διαμήνυσε ότι θα αναλάμβανε ένα τέτοιο πόστο μόνο αν αναβαθμίζονταν σε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Επίσης μέχρι την τελευταία στιγμή ακουγόταν το όνομα του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου για το υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά τελικά επιλέχτηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο κ. Δερμεντζόπουλος έμεινε απ’ έξω. Η επιλογή του κ. Κελέτση πέρα από την καλή πολιτική σχέση που διατηρεί με τον πρωθυπουργό έκρυβε και το μήνυμα για την εκπροσώπηση της Θράκης στη νέα κυβέρνηση.
Μόνο εύκολο δεν είναι το πρότζεκτ
Πάντως συνολικά το πρότζεκτ «Βόρεια Ελλάδα» μόνο εύκολο δε θεωρείται για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι στη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει βουλευτής της Μακεδονίας και της Θράκης σε θέση υπουργού υποδηλώνει κάτι όσον αφορά στην αξιολόγηση που κάνει ο πρωθυπουργός, ενώ δεν αποκλείεται να έχει να κάνει και με την αδυναμία που έδειξε συνολικά η ΝΔ (υπουργοί, κόμμα αλλά και βουλευτές) στον Βορρά καταρχήν να διακρίνει το φαινόμενο της ΝΙΚΗΣ και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσει.
Σε πολιτικό επίπεδο τώρα και μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής η ΝΔ καλείται να αναπροσαρμόσει τη γενική της στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα που κάποτε αποτελούσε το προπύργιο του κόμματος.
Επί Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό έχει ανατραπεί, ενώ καινούριο στοιχείο είναι σίγουρα και τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων που κινούνται δεξιά της ΝΔ και τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα πλησίασαν σχεδόν σε όλους τους νομούς το 20%.
Συνεπώς οι χειρισμοί, πολιτικοί αλλά και σε επίπεδο προσώπων, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν θέλει η ΝΔ να επανακτήσει την απόλυτη κυριαρχία στον Βορρά.
Στο πλαίσιο αυτό συζητιέται και η στελέχωση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητείται ένα στέλεχος καμικάζι που θα μπορεί και να αντιπροσωπεύει τη ΝΔ σε πολιτικό επίπεδο και να λύνει προβλήματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν με μεγάλη προσοχή τον διάδοχο της Μαρίας Αντωνίου, καθώς υπήρξε έντονος προβληματισμός για το ότι η δυναμική εμφάνιση της Νίκης πέρασε κάτω από τα ραντάρ της ΝΔ στον Βορρά και αιφνιδίασε την κυβέρνηση.
Πάντως όποια και αν είναι τελικά η επιλογή θεωρείται πολύ πιθανό ότι σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των θεμάτων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδα θα έχει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.07.2023