Όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα επαναφέρουν από τη Δευτέρα, 5/11/18, οι Η.Π.Α, έξι μήνες μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Ουάσινγκτον.
Η πρώτη δέσμη των αντιποίνων κατά του Ιράν επανήλθε τον Αύγουστο του 2018 παρά το γεγονός πως είχαν αρθεί από το 2015, οπότε είχε επιτευχθεί η συμφωνία Η.Π.Α.-Ιράν με το δεύτερο να δεσμεύεται για διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.
Παρά τις διαμαρτυρίες της ιρανικής ηγεσίας, των Ευρωπαίων συμμάχων των Η.Π.Α. της Κίνας και της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε ότι το δεύτερο κύμα των κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ στις 5/11/18.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μπαχράμ Κασέμι, σήκωσε το "γάντι" διαμηνύοντας ότι η χώρα του "ήταν σε γνώση" των αμερικανικών προθέσεων για επαναφορά των κυρώσεων και "είχε την ικανότητα να διαχειριστεί τις οικονομικές της σχέσεις".
Μάλιστα ο κ. Κασέμι μιλώντας, στην κρατική ιρανική τηλεόραση, εκτίμησε πως είναι πολύ μακρινή η πιθανότητα για τις Η.Π.Α. "να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους μέσω αυτών των κυρώσεων" όπως επίσης "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εκπληρωθούν οι πολιτικοί στόχοι των Η.Π.Α. διαμέσου των κυρώσεων".
Η αντίδραση ΕΕ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας
Τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν εξέφρασαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
"Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες που έχουν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφεραν στην ανακοίνωση αυτή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα –οι τρεις χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (JCPoA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες για να διατηρηθούν οι οικονομικοί δίαυλοι με την Τεχεράνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα για να συναποφασίσουν τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τις συναλλαγές με την Τεχεράνη, καθώς η ΕΕ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που εμπορεύονται με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκτός της Μογκερίνι, την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, Χάικο Μάας και Τζέρεμι Χαντ και οι υπουργοί Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, Όλαφ Σολτσ και Φίλιπ Χάμοντ.
Αντίποινα προς πάσα κατεύθυνση
Αυξάνοντας την πίεση, οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν κυρώσεις και σε όποιες χώρες, οντότητες ή ξένες επιχειρήσεις οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ή να συναλλάσσονται με τις τράπεζες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γεγονός το οποίο θα σημάνει τον αποκλεισμό τους από τις αμερικάνικες αγορές.
Γλιτώνουν οκτώ χώρες
Εντούτοις, θα εξαιρεθούν οκτώ χώρες, οι οποίες θα δύνανται να συνεχίσουν να αγοράζουν, προσωρινά, ιρανικό πετρέλαιο "μόνο όμως επειδή απέδειξαν ότι καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο", δικαιολογήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο.
Οι οκτώ εξαιρούμενες χώρες θα γνωστοποιηθούν τη Δευτέρα, με τον κ. Πομπέο να διευκρινίζει εκ προοιμίου ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Φατίχ Ντενμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, έσπευσε να τονίσει ότι η Άγκυρα θα είναι μία εκ των οκτώ. "Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις χώρες που θα εξαιρεθούν, αλλά ακόμη δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες", τόνισε ο κ. Ντενμέζ και δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη.
Ιράν-Τουρκία
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε Ιράν και Τουρκία αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με την Άγκυρα να έχει εκδηλώσει τη διάθεσή της, δια αξιωματούχων της, να αυξήσει το ποσό αυτό στα 30 δις δολάρια, δεδομένου μάλιστα ότι οι μισές ανάγκες της Τουρκίας σε πετρέλαιο καλύπτονται από το Ιράν.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερκαλύψει τη ζήτηση τον επόμενο χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο για τις υπόλοιπες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν. Ο Μπράιαν Χου, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Ιράν, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Αραβία υπήρξε "πολύ εξυπηρετική" σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης. Εξήγησε μάλιστα ότι το Ριάν "απομόνωσε επιτυχώς το πετρέλαιο" από άλλα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Νοεμβρίου.
Ανάρτηση στο πνεύμα του Game of Thrones από τον Ντ. Τραμπ
Χρησιμοποιώντας το προσφιλές του μέσο, το Twitter, ο Αμερικάνος πρόεδρος ανέβασε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος και συνοδεύεται από τη φράση "Οι κυρώσεις έρχονται" στις 5 Νοεμβρίου, όλο σε φόντο το οποίο παραπέμπει στην τηλεοπτική σειρά Game Of Thrones, στην οποία διατυπώνεται συχνά η φράση "Ο χειμώνας έρχεται" εν είδει απειλής.
Λεπτά αργότερα, στα σχόλια της ανάρτησης του Ντ. Τραμπ, ένας χρήστης του Twitter ανέβασε μία άλλη φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ειδικός συνήγορος Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016, και αυτός σε στυλ Game Of Thrones.
Δείτε τη σχετική φωτογραφία: