ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η παραίτηση Ταχιάου και το μεγάλο στοίχημα Ζέρβα

Βαγγέλης Στολάκης23 Ιουνίου 2020

Ένα διαρκές αίτημα προς το Μέγαρο Μαξίμου, μία παραίτηση, μία ορκωμοσία και ένας ανασχηματισμός -μικρός ή μεγάλος θα αποδειχτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου- είναι εκείνα που σχολιάζονται το τελευταίο διάστημα στα «πηγαδάκια» του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στον τρίτο όροφο του δημαρχείου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, οι στενοί του συνεργάτες όταν τους ρωτά κανείς για τις προθέσεις του από Σεπτέμβρη είναι «σφίγγα». 

Εκείνο που σχολιάζουν μόνο είναι πως «όπως έχει τονίσει και ο ίδιος πολλάκις εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνεται δουλειά. Προφανώς, εάν από κάποιους αντιδημάρχους δεν είναι ικανοποιημένος τότε θα τους αντικαταστήσει» λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό του κ. Ζέρβα σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Η αλήθεια είναι, πως η παραίτηση Ταχιάου δρομολογεί εξελίξεις όχι μόνο στο εσωτερικό της ομάδας «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» η οποία θα κληθεί να εκλέξει νέο επικεφαλής αλλά και στις άλλες παρατάξεις του κεντροδεξιού αυτοδιοικητικού χώρου, στον οποίο ο κ. Ζέρβας επιδιώκει να κυριαρχήσει.

Η συζήτηση Ζέρβα - Μητσοτάκη

Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόγραμμα του οποίου συμπεριελήφθη επίσκεψη στο δημαρχείο (επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψή του στο γραφείο του Ζέρβα) σηματοδότησε και με τη… βούλα το γεγονός ότι ο δήμαρχος είναι συνομιλητής του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων που συζητήθηκε, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει ώστε ο Νίκος Ταχιάος να εγκαταλείψει τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Η παραίτηση Ταχιάου αναμένεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την περίοδο δηλαδή που ακολούθησε της υποψηφιότητάς του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Α’ περιφέρεια και της τοποθέτησής του στην θέση του προέδρου της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ». Μία παραίτηση που ναι μεν την περίμεναν πολλοί, ωστόσο δεν έκανε πράξη μέχρι πρόσφατα ο κ. Ταχιάος. Η είδηση της επιστολής του τελευταίου στον Κωνσταντίνο Ζέρβα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. 

Οι συχνές απουσίες του κ. Ταχιάου από τις συνεδριάσεις λόγω φόρτου εργασίας που επικαλούνταν και η ουσιαστική μόνιμη αναπλήρωση του επικεφαλής της παράταξης που αναδείχτηκε πρώτη στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά έχασε στον δεύτερο, από τον Βασίλη Γάκη φανέρωναν την πρόθεση Ταχιάου να βάλει τέλος στην αυτοδιοικητική του πορεία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι (του κ. Ζέρβα) σύμφωνα με πληροφορίες είναι η στάση που κράτησε η παράταξη Ταχιάου κατά την πρόσφατη ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της πρότασης της διοίκησης να αγοράσει 50 λεωφορεία από την Λειψία και να τα παραχωρήσει στον ΟΑΣΘ προκειμένου να βελτιωθούν οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Για το θέμα μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «ΜτΚ», είχε εκδοθεί «φωτογραφική» κατά πολλούς Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Ο κ. Ζέρβας έγινε έξω φρενών σχολιάζοντας στους κυβερνητικούς συνομιλητές του πως «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση και η διοίκηση καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, η παράταξη που έλαβε επίσημα το χρίσμα της ΝΔ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην στηρίζει την προσπάθεια αυτή». Ο κ. Ζέρβας λοιπόν, την ώρα που συζητούσε κατ’ ιδίαν με τον Κ. Μητσοτάκη φέρεται να του ζήτησε την απομάκρυνση Ταχιάου. Κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από την επιστολή παραίτησης του τελευταίου. Έγραψε ο κ. Ταχιάος μεταξύ άλλων για επιλογές που «υπαγορεύονται αποκλειστικά από προσωπικές στοχεύσεις και από πελατειακές σχέσεις και στην αίθουσα ενός δημοτικού συμβουλίου - πασαρέλα υποψηφίων δημάρχων, όπου στο όνομα της επικοινωνίας πρυτανεύουν οι προσωπικές αντεγκλήσεις».

Η παραίτηση Ταχιάου ανοίγει τον δρόμο στον Κωνσταντίνο Ζέρβα εν ευθέτω χρόνω να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της κεντροδεξιάς παράταξης στο δήμο Θεσσαλονίκης και να απευθύνει με αυτόν τον τρόπο κάλεσμα σε όσους επικεφαλής και εκπροσώπους παρατάξεων από τον ίδιο χώρο επιθυμούν να ακολουθήσουν με σκοπό να λάβει το χρίσμα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και έτσι να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον δημαρχιακό θώκο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη που ακόμα και σήμερα παραμένουν στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Γάκης για νέος επικεφαλής

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Γωγάκος που επιστρέφει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αντικαθιστώντας τον κ. Ταχιάο και ορκίστηκε το πρωί της Παρασκευής έχει ήδη συνομιλήσει με τον κ. Ζέρβα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γωγάκος έχει ήδη αποφασίσει τι θα κάνει και η απόφασή του μένει να επαληθευτεί από την στάση που θα κρατήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Γρίφος για δυνατούς λύτες του τρίτου ορόφου του δημαρχείου είναι η στάση που τελικά θα κρατήσει ο Βασίλης Γάκης. Ο κ. Γάκης αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκλεγεί εντός των επομένων ημερών νέος επικεφαλής της παράταξης. Ως πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος σύμβουλος ο πρόεδρος του διοικητικού Μεγάρου Μουσικής και πρώην αντιδήμαρχος αναμένεται να συγκαλέσει την δημοτική ομάδα (αποτελείται εκτός από τον ίδιο από τους: Στέφανο Γωγάκο, Νέλλη Αηδονά, Λευτέρη Αρβανίτη και Σταύρο Καλαϊτζίδη) προκειμένου να ψηφιστεί νέος επικεφαλής. 

Μαθαίνουμε πως ένα από τα στελέχη της ομάδας δεν προτίθεται να παραβρεθεί δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκεια του για τους λάθος χειρισμούς Ταχιάου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως Ζέρβας και Γάκης ήδη επικοινώνησαν, με το περιεχόμενό της συζήτησής τους να παραμένει μεν άγνωστο, σίγουρο όμως πρέπει να θεωρείται πως ο κ. Ζέρβας έτεινε ήδη ή θα τείνει σύντομα χείρα συνεργασίας. Το επόμενο διάστημα, μέχρι και τον Σεπτέμβρη, οπότε και ο κ. Ζέρβας θα κάνει γνωστές τις αλλαγές στο σχήμα της διοίκησης όπως λένε οι συνεργάτες του θα είναι «κρίσιμο για κάποια πρόσωπα της διοίκησης». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο κ. Ζέρβας έχει αποφασίσει στο υπάρχον σχήμα να προσθέσει δυο άμισθους αντιδημάρχους ενώ υπάρχουν σκέψεις για απομάκρυνση τουλάχιστον ακόμα δυο στελεχών από το υπάρχον σχήμα.

Ο κ. Ζέρβας σημειώνει και καταγράφει αστοχίες, λάθη και παραλείψεις (όπως κάνει και ο πρωθυπουργός) και το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει ποιοι του έκαναν τη δουλειά και ποιοι θα αφήσουν το καράβι. Σημαντικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιλογές του σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση προσώπων είναι αρχικά να μην δυσαρεστηθούν περαιτέρω όσοι προέρχονται από την παράταξή του «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι και κατά δεύτερον να εξασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας του δήμου αλλά και της διοίκησης μέσω των προγραμματικών συμφωνιών που έκανε με άλλες παρατάξεις που προεκλογικά ήταν απέναντί του. Τέλος, έχουν «κλειδώσει» και εκείνοι που θα απομακρυνθούν από τη διοίκηση.

Έλεγχος μετά από καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο δημαρχείο εξαιτίας εγγράφου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαδόχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με το οποίο ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να παραχωρήσουν στοιχεία για την διερεύνηση καταγγελίας που αφορά τη λειτουργία του συνεργείου οχημάτων του δήμου και τις συμβάσεις προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων και επισκευής οχημάτων. 

Μεταξύ άλλων η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζήτησε από την υπηρεσία να παραθέσει στοιχεία για τις ενεργές συμβάσεις προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων και διενέργειας επισκευών και συντηρήσεων, να παρατεθούν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία των δαπανών συντηρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2020, να παρατεθούν στοιχεία για τη στελέχωση και την λειτουργία των συνεργείων συντήρησης και επισκευής οχημάτων και να δοθούν στοιχεία αναφορικά με τις είκοσι υψηλότερες δαπάνες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση κατέθεσε τα στοιχεία και απάντησε αναλυτικά σε όλα όσα ζητήθηκαν. «Δεν υπάρχει κανένα άγχος και κανένας προβληματισμός» σχολιάζει στη «ΜτΚ» στέλεχος της διοίκησης του δήμου.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.